2 CRNOGORCA UHAPŠENA U AUSTRALIJI ZBOG ŠVERCA 850 KG KOKAINA! Velika akcija policije, ovako su krijumčari pokušali da se izvuku
Foto: Printscreen Youtube

policijska akcija

2 CRNOGORCA UHAPŠENA U AUSTRALIJI ZBOG ŠVERCA 850 KG KOKAINA! Velika akcija policije, ovako su krijumčari pokušali da se izvuku

Crna Hronika -

Crnogorski državljani, kapetan Milan Begović sa Luštice i pomorac Radovan Vujičić, uhapšeni su u Australiji, zbog sumnje da su švercovali 849,5 kilograma kokaina.

Prema navodima australijskih medija, u pitanju je jedna od najvećih zaplena droge ikada u Australiji, a ulična vrednost zaplenjenog kokaina iznosi najmanje 375 miliona australijskih dolara.

- Policija tvrdi da su crnogorski državljani znali za kokain sakriven na brodu za prevoz tereta, te da su planirali da ga bace na obalu Fremantlea kako bi ga pokupila druga grupa - navode mediji.

Australija, zaplena droge
foto: Printscreen Youtube

Zapovednik broda je, navodno, dao instrukcije ostalim članovima posade da promene kurs plovila dok su se približavali luci Fremantle da bi se sastao sa drugim brodom.

Pomorci su tada, kako navode, navodno pokušali da sakriju drogu tako što su vodom napunili balastni rezervoar, u kojem je droga bila sakrivena, i uputili članove posade da daju lažne informacije špediterima.

Begović i Vujičić će se danas naći pred sudom, a ukoliko se dokaže da su učestvovali u šverci mogli bi biti osuđeni i na doživotnu robiju po australijskim zakonima.

02:48

Hapšenje Crnogoraca u Australiji

Droga je pronađena pre oko dve nedelje u luci Kvinana, a posle istrage uhapšena su dvojcia crnogorskih državljana, kao i još tri člana posade broda "ST Point" - dva Australijanca i jednog Litvanca.

- "ST Pinot" je 27. maja, nakon petonedjeljne plovidbe iz Južne Amerike, stigao na terminal za rasute terete Kvinana u blizini luke Frimentl u zapadnoj Australiji. Tu su pripadnici australijske federalne policije i graničnih službi, postupajući po prethodno prikupljenim obaveštajnim podacima, upali na brod i na njemu ubrzo pronašli skoro 900 kilograma kokaina. Droga upakovana u 29 vodonepropusnih paketa bila je sakrivena u jednom od balastnih tankova 190 metara dugog broda za prevoz rasutih tereta. Najmanje osam do deset članova posade ovog bulkera od 58.000 tona navodno su crnogorski državljani - prenose Vijesti.

Kokain
Kokain foto: Printscreen Youtube

Kako dalje dodaju, australijska policija dobila je informaciju da će krajem maja u vodama zapadne Australije biti relizovana švercerska operacija međunarodnog kriminalnog kartela, a u kojoj će sa jednog trgovačkog broda u more biti bačena veća količina upakovane droge, a koju će onda pokupiti neko manje plovilo i doneti na obalu te predati australijskom ogranku te kriminalne organizacije.

- Trojica muškaraca koji su se zatekli na brodicu imali su vrlo malo pomorskog iskustva i tvrdli su da im je otkazao motor zbog čega su plutali okeanom. Vlastima su ispričali neuverljive priče što je, uz činjenicu da su brodić na kome su zatečeni samo dan ranije kupili kešom, australijsku policiju navelo na sumnju da se radi o australijskom delu švercerskog lanca za kojim su tragali. Stoga su ta tri mladića uhapšeni i optuženi za međunarodni šverc narkotika - dodali su.

Australija, zaplena droge
foto: Printscreen Youtube

(Kurir.rs / CDM / Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track