ZVICERA IPAK JURE ZBOG PLANIRANJA UBISTVA VUKOTIĆA? Vođa kavčana naredio Belivuku da brutalno likvidira Ljepoju zbog OVOG
Foto: Privatna arhiva, Zorana Jevtić, Printscreen

koja je uloga prljavih policajaca

ZVICERA IPAK JURE ZBOG PLANIRANJA UBISTVA VUKOTIĆA? Vođa kavčana naredio Belivuku da brutalno likvidira Ljepoju zbog OVOG

Crna Hronika -

Apelacioni sud ukinuo je rešenje Višeg suda i vratio na ponovno odlučivanje u delu kojim je bio obustavljen krivični postupak i utvrđeno da nema mesta optužbama protiv službenika Agencije za nacionalnu bezbednost Petra Lazovića, odbeglog policajca Ljuba Milovića i drugih u toj kriminalnoj organizaciji, potvrđeno je portalu "Pobjeda" iz Višeg suda.

Iz Višeg suda su podsetili da su obustavili krivični postupak protiv Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana i Milana Vujotića za planiranje ubistva Jovana Vukotića ispred policije u Kotoru zbog nedostatka dokaza i zbog činjenice da nema mesta navodima iz optužnice tog krivičnog dela za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija protiv okrivljenog Petra Lazovića.

Ljubo Milović i Petar Lazović
Ljubo Milović i Petar Lazovićfoto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija, Printscreen

Viši sud je 26. aprila potvrdio 14 od 17 tačaka optužnice protiv desetočlane grupe Radoja Zvicera koje Specijalno tužilaštvo tereti za krivična dela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja, šverc droge, krijumčarenje cigareta, pranje novca i teško ubistvo Milana Ljepoje.

Na optužnici Specijalnog tužilaštva kao pripadnici Zvicerove grupe označeni su policajci Ljubo Milović i Petar Lazović, Milan Vujotić, Radovan Mujović, Slobodan Kašćelan, Radoje Zivković, Nikola Spasojević, Duško Roganović, Radovan Pantović i Nikša Perović.

Kako je saopšteno tada iz Višeg suda, u odluci koja je doneta 10. marta usled nedostatka dokaza protiv Zvicera, Slobodana Kašćelana i Milana Vujotića obustavljen je krivični postupak za optužbu SDT-a da su kao saizvršioci pokušali ubistvo Jovana Vukotića ispred zgrade kotorske policije 2020. godine. Sudija Zoran Radović je prilikom kontrole optužnice utvrdio da se u konkretnom slučaju radilo o pripremnim radnjama koje zakonom nisu predviđene kao posebno krivično delo.

Takođe, sud nije potvrdio i deo optužnice kojom Specijalno tužilaštvo tereti Lazovića, Milovića, Mujovića i Zivkovića za nedozvoljeno držanje i šverc oružja jer sudija Radović nije kao dokaz tužilaštva prihvatio fotografije oružja koje su ovi pripadnici kriminalne organizacije razmenjivali preko Skaj aplikacije.

Radoje Zvicer
foto: Printscreen Libertas

- Postupajući po kontroli optužnice protiv Z. R i dr. krivično vanraspravno veće ovog suda je našlo da nema mesta optužbi protiv okrivljenih Z .R, V. M, i K. S. da su kao saizvršioci izvršili krivično delo ubistvo u pokušaju iz čl.143 u vezi čl.20 i 23 st.2 KZ CG, jer navedeno krivično delo koje je u konkretnom predmet optužbe nije krivično delo, kao i da nema mesta optužbi protiv okrivljenih M. Lj, Ž. R. i M. R. zbog krivičnog dela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl.403 st.3 u vezi st. 1 i 2 KZ CG, te i protiv okrivljenog L. P. zbog krivičnog dela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija iz čl.403 st.l KZ CG, jer u odnosu nanavedeno delo nema dovoljno dokaza, pa je u ovom delu, protiv prethodno navedenih lica u odnosu na navedena krivična dela krivični postupak obustavljen precizirano je iz Višeg suda.

Prema navodima tužilačkog akta koji potpisuje specijalni tužilac Zoran Vučinić, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i osim u Crnoj Gori delovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Zvicer se optužnicom Specijalnog tužilaštva, između ostalog, tereti i da je početkom novembra 2020. godine naložio ubistvo Milana Ljepoje koji je učestvovao u organizaciji pokušaja njegove likvidacije u Kijevu.

"Pink Panter" Milan Ljepoja zverski je ubijen 9. decembra 2020. godine kada su ga pripadnici klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića prvo namamili u kuću u beogradskom naselju Ritopek.

Ljepoja je 8. decembra ostavio telefon kod kuće, pozvao taksi i otišao u nepoznatom pravcu, a tokom istrage saznalo se da je otišao na dogovoreni sastanak sa pripadnicima klana Belivuk-Miljković.

U zloglasnoj kući u Ritopeku, srpska policija je pronašla biološke tragove Milana Ljepoje, kao i dugme farmerki "dizel" koje je nosio na dan nestanka.

Milan Ljepoja, Veljko Belivuk, Marko Miljković, Ubistvo, Kuća Strave, Ritopek
foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas, Privatna Arhiva

Nakon juče objavljene odluke Višeg suda Zvicer pred sudom neće odgovarati za planiranje ubistva Jovana Vukotića ispred kotorske policije. Viši sud je utvrdio da u konkretnom slučaju ubistvo Vukotića nije ni pokušano jer je Petar Mujović, koji je iz "češke zbrojevke" trebalo da ispali smrtonosne hice u vođu "škaljaraca", pretresen, a potom i uhapšen pošto je policajcu koji se nalazio ispred zgrade policije bilo sumnjivo njegovo ponašanje. Mujović je 14. januara 2021. godine osuđen na petomesečnu kaznu zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Petar Lazović, Europol, Ljubo Milović, Veljko Belivuk, Radoje Zvicer, Marko Miljković
foto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

Ova grupa Radoja Zvicera našla se na optužnici nakon što je Specijalno tužilaštvo po nalogu glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića u maju prošle ponovo formiralo predmet po materijalu Evropola i francuskih pravosudnih organa, a koji su dostavljeni u julu i decembru 2021. godine.

Portal "Libertas pres" je 3. maja prošle godine objavio da se u dokumentima Evropola kao članovi kavačkog klana pominju policijski službenici Petar Lazović i Ljubo Milović, koji su, prema tim navodima, uključeni u šverc kokaina iz Latinske Amerike u Evropsku uniju i Australiju. Petar Lazović je uhapšen 18. jula, po nalogu Specijalnog tužilaštva, dok je Milović još uvek nedostupan državnim organima.

(Kurir.rs/Pobjeda)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track