PLANOVI PORODICE DEČAKA UBICE PALI U VODU! Hteli da rasprodaju imovinu i napuste zemlju pa im izrečene 4 ZABRANE
Foto: Nenad Kostić, Privatna arhiva

PLANOVI PORODICE DEČAKA UBICE PALI U VODU! Hteli da rasprodaju imovinu i napuste zemlju pa im izrečene 4 ZABRANE

Crna Hronika -

Nakon što je dečak ubica ubio devetoro vršnjaka i čuvara škole "Vladislav Ribnikar" pojavile su se spekulacije da porodica ima četiri mogućnosti - preseljenje cele porodice ili makar njenog dela u inostranstvo, promena identiteta i ostanak u Srbiji i ona najmanje realna - ostanak u Srbiji i život po starom. Međutim, mogućnosti im u "vodu bacaju" četiri zabrane koje su im izrečene.

Zabrana 1: Raspolaganje imovinom

Majka i otac dečaka-ubice, na sve načine su pokušavali da zaštite svoju imovinu tako što su obilazili notare kako bi je preneli, odnosno poklonili, nekom od rođaka. Prethodno je advokat porodica ubijene dece podneo zahtev Višem sudu da se ocu dečaka-ubice zabrani da raspolaže, otuđi i optereti nepokretnosti i pokretne stvari čiji je vlasnik.

- S obzirom na to i da je otac dečaka tražio notara kako bi mu bilo omogućeno da raspolaže svojom imovinom, što znači da može i da je proda, sud je doneo odluku da mu to bude zabranjeno - kazao je izvor.

To znači da roditelji dečaka ubice neće moći da prodaju ništa što je u njihovom vlasništvu dokle god traje istraga, odnosno postupak protiv njih, bilo krivični, bio parnični. U slučaju da budu osuđeni, majka i otac dečaka, postojaće imovina kojom će moći da namire zahteve porodica ubijene dece.

U vlasništvu oca dečaka ubice jesu jedan stan, deo poslovnog prostora i jedan automobil, dok majka dečaka-ubice u vlasništvu ima tri stana, polovine dve zgrade, polovine 20 parceli u Paraćinu i Nišu, garažno mesto, kao i automobil.

Zabrana 2: Izlazak iz zemlje

Pošto su se pojavile spekulacije da bi porodica ili makar njen deo u jednom trenutku mogao da se preseli u inostranstvo, pre nekoliko dana zaustavljene su majka i sestra dečaka-ubice koje su pokušale da napuste Srbiju. Majka dečaka-ubice pokušala je da ode iz zemlje sa ćerkom preko graničnog prelaza Prohor-Pčinjski, međutim, policija ju je tu zadržala.

Nakon saslušanja ona je puštena na slobodu, a prema rečima advokata Nikole Ristovića, ukoliko se protiv nekog lica prikupljaju pojedine dokazne radnje kako bi se utvrdilo da li se stiču elementi krivičnog dela - zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica, nema razloga da ta osoba, protiv koje se prikupljaju pojedine dokazne radnje, ne može da napusti zemlju.

- Naravno, to važi u slučaju da nisu izrečene mere kao što su pritvor, kućni pritvor, zabrana napuštanja stana - objašnjava advokat Ristović.

U ovom trenutku, međutim, nije jasno kakva su sve ograničenja postavljena pred majku dečaka ubice nakon što je protiv nje pokrenut postupak. Da majka dečaka ubice ima plan da rasproda sve i napusti državu smatra i sudija Višeg suda u Beogradu koja je donela odluku da joj privremeno zabrani da otuđi i proda imovinu koju poseduje. Sudija je u obrazloženju svoje odluke navela da je dokazano da postoji verovatnoća, na osnovu radnji majke dečaka ubice da ima cilj da rasproda svoju imovinu i napusti zemlju.

OŠ Vladislav Ribnikar, Vladislav Ribnikar, Pucnjava, Masakr, Osnovna škola, Policija, Uviđaj, Ubistvo, Masovno Ubistvo
foto: Dado Đilas

Zabrana 3: Promena identiteta

Za opciju promene identiteta, porodica dečaka-ubice neće moći da se opredeli sve dok se ne završi krivični postupak koji se vodi protiv njih, jer im, osim želje za promenu identiteta (imena i prezimena) potrebna i potvrda da se protiv njih ne vodi krivični postupak. Protiv majke pokrenuta je predistraga kako bi se utvrdilo da li je zanemarila i zlostavljala dečaka-ubicu pre zločina. Ukoliko se dokaže da je vršila ovo krivično delo, njoj preti kazna zatvora do tri godine zatvora.

Ubrzo nakon što je dečak-ubica počinio masakr u školi, ocu dečaka stavljene su lisice na ruke a na teret mu se stavlja krivično delo - teško delo protiv opšte bezbednosti. Za ovo delo, kako navodi advokat Nikola Ristović maksimalna kazna koja je zaprećena je 12 godina robije.

- Ukoliko je nastupila teška telesna povreda nekog lica ili imovinska šteta velikih razmera, učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina. Međutim, ukoliko je smrt nastupila kod jedne ili više osoba, učinilac će se kazniti zatvorom od dve do 12 godina - kaže Ristović.

Promena identiteta samo pod određenim uslovima

Advokat Nikola Ristović rekao je da svako ima pravo da promeni lično ime u skladu sa zakonom ukoliko su za to ispunjeni uslovi.

- Potvrda o izmirenju poreskih obaveza, uverenje iz kaznene evidencije, a na kraju se gleda ime. Potrebno je odabrati ono koje ne sme da bude uvredljivo i ne sme da bude u suprotnosti sa moralom, običajima i tradicijom sredine - objasnio je advokat Ristović.

Vračar, pucnjava u školi, K.K.
foto: Petar Aleksić, Dado Đilas, Privatna arhiva

Zabrana 4: Izvođenje dečaka ubice iz bolnice

Dečak-ubica se nakon počinjenog zločina nalazi u Klinici za neuropsihijatriju za decu i omladinu u Beogradu s obzirom da u trenutku zločina nije imao navršenih 14 godina i tamo svakodnevno lekarima postavlja pitanje "da li će danas izaći na slobodu", međutim, šanse za to su praktično nikakve.

Iako je teoretski potrebno odobrenje roditelja kako bi njihovo dete izašlo iz bolnice, to sada nije slučaj, jer postoji opasnost da bi dečak ubica mogao da ponovi isto ili slično delo.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track