Stručnjak za bezbednost, Ratomir Antonović, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije kako bi diskutovao o ozbiljnoj temi otmica dece i dao uvid u psihologiju otmičara.

Antonović je istakao da otmice dece zahtevaju specifičan profil osobe i da ne svako može biti otmičar. U većini slučajeva, žene su te koje se bave otmicama dece, jer su često privlačnije deci i ostavljaju prijateljski utisak na prvi pogled. Njihov osmeh, ljubaznost i pristupačnost privlače decu, a koriste i taktike poput slatkiša ili igračaka kako bi ih zainteresovale.

sequence-01.02-51-00-12.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- To je neko ko je na prvi pogled detetu dopadljiv i neće ostaviti loš utisak na dete. Uglavnom su žene te koje kidnapuju decu. Jer će dete pre prići ženi koja je nasmejana, ljubazna i fina. Tu se naravno koriste metode davanja nekih slatkiša ili igračaka koje će dete da animira - rekao je Antonović.

Zatim, druga faza otmičara dolazi u akciju. Dete se stavlja u automobil, sprečava da pruži otpor, a u nekim slučajevima se mogu koristiti hemijska sredstva kako bi se dete uspavalo. Kada se dete probudi, nalazi se u nepoznatom okruženju, gde se može pripremati za prinudno usvajanje ili zloupotrebu u najgorim oblicima, kao što su prosjačenje ili krađa. Antonović naglašava da žene igraju važnu ulogu u ovim zločinima, jer su često prijemčivije za decu.

Kurir televizija "OTMIČARI SU UGLAVNOM ŽENE!" Stručnjak za bezbednost otkrio profil osobe, ali FAZE OTMICE DECE: Mete su im najčešće DEVOJČICE

Statistika ukazuje da su devojčice uzrasta između 10 i 14 godina najčešće žrtve otmica. Ova dobna grupa je posebno rizična, jer se devojčice često izrabljuju za teške poslove ili postaju žrtve seksualne trgovine. Antonović je istakao da je ovo bio čest slučaj u Moldaviji, gde su devojčice odvođene u evropske zemlje i zloupotrebljavane u prostituciji.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija OTMICA AVIONA ZBOG KOJE SE TRESLA CELA SFRJ! Vukčević otkrio kako se odigralo: UPERIO MI JE PIŠTOLJ U GLAVU I REKAO POLAZI