ŠUMA, KESA NA GLAVI, GLOGOV KOLAC, PIŠTOLJ U USTIMA Prljavi policajac obaveštavao Zvicera o mučenju Kolumbijaca "ODERI GA KO VOLA"
Foto: printscreen beraneonline.me, Privatna arhiva

crna gora

ŠUMA, KESA NA GLAVI, GLOGOV KOLAC, PIŠTOLJ U USTIMA Prljavi policajac obaveštavao Zvicera o mučenju Kolumbijaca "ODERI GA KO VOLA"

Crna Hronika -

Crnogorski policajac Petar Lazović, koji se već godinu dana nalazi u spuškom zatvoru zbog sumnje da je bio doušnik odbeglom vođi kavčana Radoju Zviceru, preko Skaj aplikacije sloao mu je fotogrfaije i audio-poruke kako muči žrtve.

Prema navodima crnogorskih Vijesti, Lazović je obaveštavao kako teče "saslušanje" žrtava i slao mu materijal na kome se čuju pretnje i mučenje: "Nekome će dosaditi, a ja mislim pre njemu!" Osumnjičeni Lazović koji se tereti da je odavao klanu tajne i bio deo kriminalne organizacije preko poruka hvalio se Zviceru kako muči uhapšene, za koje se pretpostavlja da su deo suparničkog, škaljarskog klana i kako od njih iznuđuje iskaze i sve potrebne informacije.

petar lazović i radoje zvicer
petar lazović i radoje zvicerfoto: printscreen beraneonline.me, Privatna arhiva

- Kesa malo, šuma malo, reka malo, glogov kolac malo - poslao je navodno Lazović poruku u grupni čet Zviceru i odbeglom kolegi Ljubu Miloviću.

Na taj način objasnio je šta će preduzeti ako uhapšeni ne budu hteli da priznaju ništa. Tu poruku poslao je preko kriptovane Skaj aplikacije, nakon što su policajci uhapsili Podgoričanina Gorana Brajovića (28) i dvojicu državljana Kolumbije - Aleksandra Kostana Kaso Hosea (46) i Kaisedo Bandoj Huan Davida (32).

Ta akcija izvedena je nakon što je Zvicer, dan ranije, obavestio dvojicu policajaca da su u državu nelegalno ušla “dva mesara”.

- Večeras je sa rrb ušlo i dva mesara. Stranci su i uveo ih je Risto, štekovani su u kuću na Viluse - napisao je Zvicer, koji je na kriptovanoj aplikaciji koristio nadimak Born. On policajcima objašnjava i da je rrb - ručni raketni bacač i da će ga, preko šume, uneti Mitar Knežević.

ljubo milović u bekstvu od prošle godine
ljubo milović u bekstvu od prošle godinefoto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

Ipak, nakon hapšenja, iako je na njegov mig Lazović, kako piše, “podigao graničnu” i dve svoje ekipe, Zvicer ga kritikuje da je prebrzo to uradio.

- Prebrzo si ih smotao. Znao bi štek, metu, sve - šalje mu Zvicer, a onda dodaje da je tek trebalo da sazna koji zadatak imaju Kolumbijci.

- Ne znam, tek sam trebao da saznam, ali su kamikaze kako oni kažu. Njih treba stisnuti, to špija odma’ ciganšture - odgovara šef klana na Lazovićevo pitanje u koji lokal su trebali da "ulete" Kolumbijci...

Policajac, potom, u grupni čat šalje fotografisane pasoše dvojice državljana Kolumbije, fotografisanu ličnu kartu Brajovića i njegovu fotografiju sa Instagrama. Fotografisao je i trojicu uhapšenih, ali i kako jednom od njih drže pištolj u ustima, a kako su drugom stavili lisice na ruke i papirnu kesu preko glave. Prenosi im i informacije kako "saslušavaju" uhapšene i to nakon što ih je policija pustila, ali i traži od Milovića da pošalje izvesnog Vuka sa ključevima za lisice.

marko miljković, nebojša bugarin, veljko belivuk, radoje zvicer, petar lazović i ljubo milović
marko miljković, nebojša bugarin, veljko belivuk, radoje zvicer, petar lazović i ljubo milovićfoto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija

- Oficire reci Vuku da donese nam ključeve od lisica, 2,3 različita, jer nemamo dometa gore - šalje Lazović.

Nakon što Milović pita: "Đe da vam donese", Lazović objašnjava gde su odveli Brajovića i Kolumbijce.

- Đe ovo smeće radimo - piše on.

Policajac potom izveštava Zvicera i Milovića kako teče ispitivanje, a šalje i audio-poruku na kojoj se čuju prijetnje i mučenje.

Čuje se i da Brajoviću govore da mu je bolje da odmah počne da priča, ali i psovke. Nakon izvesnog vremena, Milović pita Lazovića trebaju li mu i lisice, i dobija negativan odgovor.

- Ne zna đe ste i nema ključeva. Kaže kod Mirka su u tojotu - šalje Milović, na što Lazović vređa najverovatnije kolegu iz svog tima. “Ču’ ne zna đe smo, debil!!!”.

Tada policajac obaveštava kolege iz klana da Brajović traži poligraf i da se kune da ne zna ništa, ali i poručuje im:

- Ćuti, kune se, ‘oće poligraf, ali laže. Nema stajanja, tek dva sata, 3. Zoran je njima trn u oko. Prenosi im i da su se uhapšeni “otvorili”, a onda pita ko može biti meta:

- Uveče, može bit Z, je nas je 3 sa njim uveče. Može biti Ranko Tigar, može biti Aco Tigrov... Ko još može po vama???

Nakon što Milović pita zna li što Brajović, Zvicer odgovara da on zna.

Šef kavačkog klana tada se, porukama, iščuđava kako se još niko od pripadnika škaljarskog klana ne interesuje za uhapšenu trojku, a onda on i Milović ubeđuju Lazovića da su meta bili Zoran Lazović ili Milivoje Katnić.

milivoje katnić bivši specijalni tužilac
milivoje katnić bivši specijalni tužilac foto: YouTube prtscr / PR Centar

Policajac ih obaveštava koji advokat je došao u Centar bezbednosti Nikšić da traži uhapšenog Brajovića.

- Trebali su da upanu četvoro neđe đe nema izvlačenja - piše Zvicer, a Milović dodaje: "Rekoše na Katu il’ Zorana, na nas. Pred izbore".

Vođa kavčana tada dodaje: “Ma Zoran je njima trn u oko”.

Uz psovke, Lazović konstatuje da su sigurno hteli da “deru na nas u Štraftu”...

- Mamicu im je*em ako su Z i Katu hteli, jer ne znam ko može drugo - piše tajni agent tada suspendovanom kolegi Miloviću i šefu klana.

U to vreme Zoran Lazović je bio pomoćnik direktora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala, a Katnić glavni specijalni tužilac. Stariji Lazović bio je na čelu Sektora kom je pripadao i njegov sin Petar. Lazović je u komunikaciji sa kriminalcima, koju je vodio preko kriptovane aplikacije, obašnjavao da je Tigar u stvari Ranko Ubović, vlasnik kompanije Bemax.

Iako u transkriptima koje je dostavio Europol postoje dokazi da je od Kolumbijaca iznuđen iskaz, sud je još ranije doneo presudu, a njihovo priznanje u policiji i pred specijalnim tužiocem Sašom Čađenović cenio je kao verodostojno.

Oni su u avgustu prošle godine u podgoričkom Višem sudu osuđeni na ukupno osam godina zatvora zbog članstva u kriminalnoj organizaciji koja je formirana radi izvršenja neodređenog broja teških krivičnih dela.

Brajović i Kaisedo David osuđeni su na po dve i po godine zatvorske kazne, a Aleksandar Kostana šest meseci više.

To tužilaštvo još u julu 2021. godine dobilo je transkripte koji teško optužuju Lazovića i njegovog kolegu Ljuba Milovića, ali je tadašnji specijalni tužilac Čađenović u januaru prošle godine arhivirao predmet i oslobodio ih odgovornosti.

saša čađenović uhapšen zbog sumnje da je pomagao kavčanima
saša čađenović uhapšen zbog sumnje da je pomagao kavčanimafoto: EPA Boris Pejović, Ilustracija, Mondo.me

Istraga je pokrenuta četiri meseca kasnije i to tek kada je portal Libertas objavio prepiske policajaca sa pripadnicima organizovane kriminalne grupe kavačkli klan i njihovim beogradskim saradnicima Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem. Nekadašnji tajni agent uhapšen je 18. jula 2022. godine, a SDT ga tereti ga da je kao službenik Agencije za nacionalnu bezbednost, privremeno raspoređen u policijski SBPOKK, radio za mafiju, umesto protiv nje. Oni su početkom januara podigli optužnicu protiv njega, odbeglog policajca Milovića, Radoja Zvicera, Slobodana Kašćelana, Radoja Živkovića, Nikole Spasojevića, Milana Vujotića, Duška Roganovića, Radovana Mujovića, Radovana Pantovića i Nikše Perovića.

- Brate, digao sam jednog škaljarca i dva kolumbosa kroz šumu ilegalno, 2 dana već držim zasedu. Komita mi pomogao - pohvalio se Lazović Pljevljaku Darku Šariću.

Prema navodima optužnice, ta kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore delovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji. Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja. Lazović je obuhvaćen i u još nekoliko predmeta SDT-a, a svi se odnose na organizovanu kriminalnu grupu kavčani.

Tokom iznošenja odbrane, negirao je izvršenje krivičnih dela, tvrdeći da je članove tog klana hapsio, a ne s njima drugovao. Iz Lazovićevog pravnog tima ranije su saopštili da izloženost njihovog branjenika javnom mnjenju i osudi traje kontinuirano više od godinu. Konstatovali su da protiv njega ne postoji nijedan dokaz, osim poruka sa Skaj ECC aplikacije.

Specijalni tužilac Čađenović, koji je zastupao i optužnicu protiv Brajovića i Kolumbijaca, uhapšen je 9. decembra 2022. godine, zbog sumnje da je deo organizovane kriminalne grupe kavački klan. Lisice na ruke stavljene su mu u prostorijama Specijalnog državnog tužilaštva, nakon što je njegov kolega Miloš Šoškić donio odluku o otvaranju istrage i nalog za hapšenje Čađenovića.

SDT je protiv njega je podiglo optužnicu kojom ga terete da je sredinom 2020. godine postao pripadnik te krimi-ekipe i da je, umesto da goni članove tog klana, prikrivao dokaze protiv njih i sa pozicije specijalnog tužioca radio za mafiju.

radoje zvicer
radoje zvicerfoto: Printscreen Libertas

Zvicer: Oderi ga kao vola

Nakon što je policajc u grupni čat poslao fotografiju Kolumbijca, šef kavačkog klana uči ga da ga “odere”.

- Vidi ciganšturu, on je došo da nas ubija. Oderi ga kao vola - piše Zvicer. Potom, pita Lazovića ima li uhapšeni fotografija u telefonu, ali i konstatuje da mu je čudno što niko od škaljarca ne zna za hapšenje.

- Čudno mi da niko od njih ne zna da su dignuti, mora da Risto spava - piše Zvicer.

Policajac mu tada šalje fotografije mučenja, na što šef kavčana odgovara sa: “Hahahaha...”. Tada i objašnjava da ih je preko granice prebacio onaj u čijoj kući su spavali. Lazović ga izveštava da državljani Kolumbije nisu prebacili ručni bacač preko granice, a Zvicer saopštava svoje informacije i uči policajca što da radi.

- Što se tiče dušmana, od njih zna Mićko, Mile i stari šklempo da pričaju španski. Rrb je prebacio taj koji je njih, ali to im ne pominji, jer će ovaj znati kome je reko - poručuje Zvicer.

Šariću se hvalio "podvizima"

Paralelno dok o hapšenju i “saslušanju” Brajovića i dvojice državljana Kolumbije izvještava Zvicera i Milovića, policajac Lazović o svojim aktivnostima hvali se i navodnom narko-bosu iz Pljevalja, Darku Šariću, koji je tada bio u pritvoru.

lazović se hvalio šariću
lazović se hvalio šariću foto: Nenad Kostić, printscreen beraneonline.me

- Brate, digao sam jednog škaljarca i dva kolumbosa kroz šumu ilegalno, 2 dana već držim zasedu. Komita mi pomogao, kaže da jesu. Otvorio se jedan, kaže da ubiju jednoga koji ima 2,3 čoveka koja ga čuvaju. Pa šta misliš, ko bi mogao biti - pita on Šarića. Komita je jedan od nadimaka koji je na Skaj aplikaciji koristio Zvicer.

Tom Pljevljaku šalje i skrinšot poruke koju je dobio od Budvanina čije je ime na Skaj aplikaciji bilo Delfin:

- Kad budeš na vezi da ti još nešto kažem. Možda i znaš da su uhapsili neke Kolumbose - piše u poruci koju je dobio Lazović.

Šariću objašnjava da tom Budvaninu, za kog je rekao da mu ne veruje, nije ništa odgovorio, ali da će mu potvrditi informaciju. Prema saznanjima Vijesti, Delfin je Skaj nadimak Budvanina koji decenijama slovi za bezbednosno interesantnu osobu, i čije ime je povezivano sa nekoliko ubistava. Dan kasnije obaveštava ga da su “kolumbosi razbijeni”:

- Bili kod dr, sad kod tužioca priznali sve. Kad mi pošalju javljam ti. Ali ono da su poslati, da još dva dolaze, da moraju u narednih 15 dana to... Da je čovek jak u državi, da ima vazda 2,3 čoveka naoružana. Da pucaju da krljaju. Koliko smo od drugova saznali hteli su u lokal gde Z sedi sa nama da raspale bez izvlačenja - obaveštava policajac Pljevljaka, a potom mu forvarduje prepisku iz grupnog čata sa Zvicerom i Milovićem.

(Kurir.rs - Vijesti)

Bonus video:

04:40

OTKRIVEN SVETSKI SUPERKATREl! U Dubaiu uhapšen Tito, jedan od glavnih članova BELIVUK I ZVICER RADILI ZA NJEGA?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track