LEGIJA DOBIO POSAO U ALKATRAZU I REDOVNO IDE NA PSIHO-TERAPIJE: Sedam sati provodi van ćelije, evo gde troši zaradu!
Foto: Profimedia

najpoznatiji zatvorenik

LEGIJA DOBIO POSAO U ALKATRAZU I REDOVNO IDE NA PSIHO-TERAPIJE: Sedam sati provodi van ćelije, evo gde troši zaradu!

Crna Hronika -

Milorad Ulemek Legija, najpoznatiji srpski osuđenik koji služi maksimalnu kaznu od 40 godina zatvora u takozvanom Alkatrazu, zatvoru unutar zatvora Zabela u Požarevac, od početka prošle godine dobio je posao!

Ovaj osuđenik, koji je bio i prvi stanovnik Alkatraza, a osuđen je u postupcima za ubistvo premijera Zorana Đinđića, zločine zemunskog klana, ubistvo Ivana Stambolića i zločin na Ibarskoj magristrali, od aprila redovno ide i na psiho-terapije!

Zatvor Zabela
Zatvor Zabelafoto: Ana Paunković

Naime, iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) saopštili su juče da je on radno angažovan i da u tim aktivnostima provodi sat vremena van svoje sobe.

- Ističemo da je osuđenom Ulemeku godinama unazad omogućeno da boravi tri puta dnevno van sobe i to - po dva sata napolju, dva sata u tereteni i dva sata tokom društveno-sportskih aktivnosti. Ono što je novo jeste da je osuđeno lice Ulemek od početka prošle godine i radno angažovano i u tim aktivnostima provodi dodatnih sat vremena van sobe, tako da je i u tom smislu došlo do napredovanja u tretmanu. Znači, ukoliko želi, osuđeni Ulemek može da boravi van sobe u kojoj je smešten sedam sati dnevno - saopštili su juče iz Uprave.

Podsetimo, Legija je nedavno stupio u štrajk glađu tražeći bolji položaj u zatvoru, ali je iz UIKS jutros saopšteno da je on odlučio da odustane od tog poteza.

Otkriveno je i da Legija vreme van sobe provodi u društvu i druženju sa drugim osuđenicima i da se ne nalazi u samoizolaciji. Deo vremena, kako je navedeno, provodi u čajnoj kuhinji koju koriste i drugi zatvorenici.

Milorad Ulemek Legija u sudnici
Milorad Ulemek Legija u sudnici

- Od aprila ove godine osuđeno lice Ulemek pohađa i specijalizovani program Opšti kognitivno - bihejvioralni program u cilju dodatne psihosocijalne podrške, što je opet napredovanje u tretmanu ovog lica - navedeno je i potvrđeno da je Legija u Zabeli završio i obuku za primenu osnovnih likovnih tehnika, kao i da likvonu sekciju može da pohađa svakodnevno.

Podsetimo, posle početka Legijnog štrajka glađu, obelodanjeno je i da ga porodica obilazi tri do četiri puta mesečno i da kod njega ostaju po dva sata, bez prepreke od stakla koja je ranije sprečavala da ima fizički kontakt sa njima.

- Osuđeni Ulemek u ovom trenutku ima pravo na 16 telefonskih razgovora mesečno u trajanju do 15 minuta. To znači da osuđeno lice Ulemek može da telefonira i četiri sata na mesečnom nivou. Pored navedenog, kako se dodaje, osuđeni ima pravo da svakog meseca primi po jedan paket, kao i da dva puta nedeljno kupuje na kantini. Osim prijema paketa i kupovine na kantini, svim osuđenim licima u Posebnom odeljenju je dozvoljeno da naručuju proizvode koje zavod potom dodatno kupuje - objašnjeno je iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija.

Kurir.rs/ J. S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track