GURNUO JE DEVOJKU I SPASAO JE, A ON GLEDAO SMRT U OČI: Otac vojnog pitomca otkrio potresne detalje na godišnjicu smrti sina!
Foto: Privatna arhiva

ispovest za kurir

GURNUO JE DEVOJKU I SPASAO JE, A ON GLEDAO SMRT U OČI: Otac vojnog pitomca otkrio potresne detalje na godišnjicu smrti sina!

Crna Hronika -

"Moj sin se zakleo i stalno je govorio kako će da brani našu zemlju, a stradao je od onih koje je želelo da zaštiti", ovako počinje svoju ispovest za Kurir Nenad Grujić, otac Čačanina Nikole Grujića (20), inače kadeta Vojske Srbije, koji je stradao pre godinu dana u beogradskom naselju Voždovac kada je na njega naleteo pijani vozač i odbacio ga gotovo 12 metara.

Nikola Grujić, Nenad Grujić, saobraćajna nesreća
foto: Privatna arhiva

Nikola se sedam dana nakon nesreće borio za život, iako mu je teško povređen bio gotovo svaki deo tela, ali nije izdržao i preminuo je 16. jula prošle godine.

- Vozač "alfa romea" Branislav R. (43), koji je vozio neprilagođenom brzinom i u stanju potpune alkoholisanosti, kobnog 9. jula izgubio je kontrolu nad automobilom kod benziske pumpe u Darvinovoj ulici, prvo udario u znak "STOP", a onda pravo u Nikolu. Mog sina odbacio je 11.7 metara i bukvalno ga izuo iz patika - kaže Nenad Grujić za Kurir i dodaje da je onda pobegao sa lica mesta i sa svojim suvozačem otišao u kafić, koji se nalazi u prostorijama njegove škole fudbala na Voždovcu.

- Seo je tamo da popije kafu, dok su drugi vozači i prolaznici pokušavali da pomognu Nikoli, pokušali da pruže prvu pomoć i pozvali Hitnu pomoć - kaže nam Nenad.

Nikola Grujić, Nenad Grujić, saobraćajna nesreća
foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, vozač je kasnije priveden i prvo je odbio alko-test, a kasnijim veštačenjima ustanovljeno je da je u trenutku izvršenja dela imao 2,62 promila alkohola u krvi. Taj nivo na kasnijem psihijatrijskom veštačenju označen je kao nivo potpune alkoholisanosti.

Spasio devojku

Kako nam je dalje isptičao Nikolin otac na godišnjicu njegove smrti, mladić je u trenutku nesreće bio sa devojkom koja je, zahvaljujući njegovoj hrabrosti, prošla nepovređena.

- Nikola je verovatno na sekund video da je vozač izgubio kontrolu nad vozilom i instinktivno gurnuo nju kako bi je spasao i tako uspeo da je skloni, ali nije stigao da spasi i sebe. Bio je licem okrenut ka automobilu i u tom trenutku je moje dete gledalo smrti u oči - kaže nam Nenad.

Povrede

Hematom na čvoru života

Prema rečima Nenada, koji je od Nikoline smtri u Udruženju roditelja dece stradale u saobraćaju, Nikola nije izdržao borbu za život i u bolnicu je doveden već gotovo klinički mrtav.

- On je imao povrede glave, vrata, trupa, ruku i leve noge, a čak i da je počeo da se oporavlja postojala je velika bojazan od sepse - kaže Nenad i dodaje:

- Najveći problem napravio mu je hematom na mozgu, na produženoj moždini, odnosno čvoru života. Primio je mnogo krvi, ali ništa nije pomoglo.

Sigurnosne kamere sa pumpe snimile su tragediju u kojoj je poginuo ovaj mladić, a njegov otac kaže da porodica još čeka veštačenje jer je prvo koje je radila agencija sa Voždovca odbačeno i naloženo je novo.

- Svi čekamo rezulatate veštačenja kako bi moglo da krene suđenje. Vozač je na slobodi već devet meseci, normalno vodi svoju školi fudbala, živi, radi, putuje, a našeg Nikole nema. On ima još dva mlađa brata i sestru i mi se trudimo da budemo jaki zbog njih, ali ne možemo da utičemo na to koliko im nedostaje - kaže Nenad za Kurir.

Nikola Grujić, Nenad Grujić, saobraćajna nesreća
foto: Privatna arhiva

Nikola je, da podsetimo, sahranjen 20. jula na čačanskom groblju, a osim porodice i prijatelje ispratile su ga i kolege kadeti kao i tadašnji ministar odbrane.

Porodično

Obožavao vojsku

Nikolin otac kaže da je njegov sin mnogo voleo vojni poziv, mahom što su mu otac i dede vojna lica, ali imao je i svoju želju.

- Nikola se zakleo i stalno je govorio kako će da brani svoju zemlju. Bio je jedan od najboljih, mnogo talentovan i dobar. Stalno je bio u svim aktivnostim, a na akademiji još stoji mural koji je on naslikao - kaže nam Nenad i dodaje da mu je mnogo krivo što je stradao od onih koje je želeo da zaštiti.

Nikola Grujić, Nenad Grujić, saobraćajna nesreća
foto: Privatna arhiva

Kurir.rs - Dijana Antonijević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track