"SLALI SMO DOPISE DA POSTAVE RAMPU - NIJE BILO ODGOVORA" Meštani Vrčina za SMRT DECE krive nadležne, a oni - TVRDE SUPROTNO
Saobraćajna nesreća na voznom prelazu u Vrčinu, Foto: Privatna arhiva, Kurir

slepi pred problemom

"SLALI SMO DOPISE DA POSTAVE RAMPU - NIJE BILO ODGOVORA" Meštani Vrčina za SMRT DECE krive nadležne, a oni - TVRDE SUPROTNO

Crna Hronika -

Saobraćajna nesreća koja se dogodila oko 23.30 sati, na pružnom prelazu bez rampe u Vrčinu, ali koji je obezbeđen saobraćajnim znakovima drumske signalizacije na putu, kada je voz udario u automobil u kom su bili tinejdžeri.

Nesreać Vrčin
foto: Kurir tv

Poginuo je mladić(18) i tinejdžerka (15), a devojka (17) je teško povređena.

Ekipa Kurir televizije, za emisiju Crna hronika, istražila je ovaj slučaj.

Nesreać Vrčin
foto: Kurir tv

Nadležni tvrde da je odgovornost na vozačima, a meštani Vrčina - suprotno.

Nesreać Vrčin
foto: Kurir tv

Od sedamdesetih godina prošlog veka meštani pokušavaju da se dogovore sa nadležnima da se rampa tu postavi, jer je taj prelaz okosnica čestih saobraćajnih nesreća.

Prema rečima Slavka Simonovića, predsednika udruženja građana "Preporod" iz Grocke, nije bilo signalizacije koja bi ukazala da je tu prelaz, iako je udruženje slalo dopise nadležnima, odgovor nikad nije stigao.

03:18

VISOKA CENA ZA KONAČNO POSTAVLJANJE ZNAKOVA U VRČINU: Tragična smrt dvoje tinejdžera

- Taj znak ne postoji jako dugo. Smatramo da je odgovornost Infrastrukture železnica Srbije, jer smo im slali dopise kao i Ministarstvu, koje nam nikad nije odgovorilo - kaže Simonović.

Nesreać Vrčin
foto: Kurir tv

Nenad Stanisavljević, iz Infrastrukture Železnice Srbije, je u izjavi za Kurir, istakao da će istraga utvrditi šta se zapravo desilo, a bitnim je naglasio da znakovi pored puta nisu u nadležnosti Železnica Srbije, nego lokalnih putarskih preduzeća.

- Ne mogu svi putni prelazi da imaju rampu, iz putnih, saobraćajnih i ekonomskih razloga. Praksa pokazuje da postavljanje rampi nije garancija da se nesreća neće dogoditi. Ako poštujete saobraćajne propise i znakovi pored pruge, do nesreće ne bi smelo da dođe - kaže Stanisavljević.

Nesreać Vrčin
foto: Kurir tv

Ipak, oni koji su videli nesreću, kažu da znakova nema, a da svetla na lokomotivi nisu bila uključena.

- Pruga nije bila osvetljena, moja snaja je sve videla sa terase - Jovanović Milanka, komšinica nastradalih u Vrčinu.

Na srpskim prugama postoji 2.118 putnih prelaza, od kojih je 552 obeleženo rampama, svetlosnom ili zvučnom signalizacijom. Nadležni tvrde da je odgovornost na vozačima, a na nama je da se nadamo da će Vrčin dobiti adekvatnu signalizaciju.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

00:16

VOZ PROLAZI, RAMPA PODIGNUTA! Ovako izgleda pružni prelaz u Vrčinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja