DEVOJČICI IZ FUTOGA KOJA JE VELIČALA DEČAKA-UBICU SKINUTA NANOGICA: Sme napolje ali neće živeti kod svojih, evo šta je naredio sud
Foto: Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

viši sud za maloletnike odredio novu meru

DEVOJČICI IZ FUTOGA KOJA JE VELIČALA DEČAKA-UBICU SKINUTA NANOGICA: Sme napolje ali neće živeti kod svojih, evo šta je naredio sud

Crna Hronika -

Ona je, podsećanja radi, 13. jula puštena iz pritvora koji joj je tada zamenjen merom zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor

Četrnaestogodišnjoj devojčici iz Futoga, koja se sumnjiči da je 11. maja na Tik Toku objavila uznemirujući sadržaj, aludirajući na masakr u beogradskoj OŠ „Vladislav Ribnikar”, a potom je kod nje pronađena i municija, ukinuta je mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor i određena blaža kazna.

Kako „Dnevnik” saznaje, Viši sud za maloletnike u Novom Sadu joj je, na predlog branioca, odredio privremeni smeštaj kod babe i dede.

Ona je, podsećanja radi, 13. jula puštena iz pritvora koji joj je tada zamenjen merom zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Prethodno joj je Viši sud za maloletnike u Novom Sadu 13. maja odredio pritvor u trajanju do 30 dana zbog opravdane sumnje da je u osnovnoj školi, na školskom času, iznela tvrdnje koje su izazvale paniku, a zatim istog dana na društvenoj mreži „Tik Tok” objavila uznemirujući sadržaj, aludirajući na događaje od 3. maja u OŠ „Vladislav Ribnikar” u Beogradu.

Sudsko vanraspravno veće Višeg suda u Novom Sadu joj je, nakon prvobitnih 30 dana, produžilo pritvor za još mesec dana, koji joj je 13. jula ukinut i zamenjen merom zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Njoj je pritvor bio određen zbog osnovane bojaznosti da bi puštanjem na slobodu mogla pobeći ili se kriti, s obzirom na to da se nakon predmetnih događaja od 11. do 13. maja, kada je lišena slobode, nalazila na ulici.

Ona se, kako su za novosadski list pojasnili u sudu, nalazila na ulici jer je pobegla od kuće, blokirala je sve pozive majci i ostaloj porodici, a na ulici se krila dok je nije pronašla policija.

Pritvor joj je tada bio određen i iz razloga što je ranije bilo više intervencija policije jer je majka prijavljivala da je bežala od kuće, što sve ukazuje da bi puštanjem na sloboodu mogla pobeći ili se kriti.

Osim toga, pritvor je bio određen i iz razloga osobitih okolnosti koje ukazuju da bi maloletna, ukoliko bi se našla na slobodi, u kratkom vremenskom periodu mogla ponoviti krivična dela za koje je osnovao sumnjiva u sudskom postupku, pri čemu je sud imao u vidu nalaz i mišljenje stalnih sudskih veštaka koje je dato u toku postupka za nju, izveštaj Centra za socijalni rad kao i pisanu dokumentaciju osnovne škole koju je pohađala.

Sud ih je sve cenio u sklopu okolnosti vezanih za ličnost maloletne, kao i postojanje opravdane sumnje da je 11. maja izvršila krivično delo izazivanje panike i nereda i 12. maja krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija, te da se maloletnoj stavlja na teret da je osnovano sumnjiva da je dan za danom, u kontinuitetu, izvršila dva krivična dela.

Naredni glavni pretres u ovom postupku zakazan za 26. septembar.

Kurir.rs/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track