GLAVNI JAVNI TUŽILAC U BEOGRADU SA ZAŠTITNIKOM GRAĐANA O TRGOVINI LJUDIMA: VJT pokazalo razumevanje da se žrtve osećaju zaštićeno
Foto: Više javno tužilaštvo u Beogradu

GLAVNI JAVNI TUŽILAC U BEOGRADU SA ZAŠTITNIKOM GRAĐANA O TRGOVINI LJUDIMA: VJT pokazalo razumevanje da se žrtve osećaju zaštićeno

Crna Hronika -

Na poziv Glavnog javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenada Stefanovića danas je Zaštitnik građana Zoran Pašalić posetio VJT u Beogradu, gde su održali sastanak u cilju unapređenja saradnje u oblasti trgovine ljudima, s obzirom da je Zaštitnik građana nacionalni izvestilac u ovoj oblasti.

Na sastanku, kojem je prisustvovala i javni tužilac Gorjana Mirčić Čaluković, dogovoreni su modaliteti saradnje kao i specijalizacije javnih tužilaca za krivični progon ovog vida kriminala.

Prilikom posete VJT u Beogradu, Zaštitnik građana obišao je specijalnu prostoriju za ispitiavanje posebno osetljiivih svedoka koja je oformljena prošle godine, gde svoje iskaze, pored ostalih, daju žrtve trgovine ljudima.

Nenad Stefanović, Zoran Pašalić
foto: Više javno tužilaštvo u Beogradu

Zaštitnik građana je konstatovao da je VJT u Beogradu, zahvaljujući zajedničom zalaganju Glavnog javnog tužioca i donedavne Koordinatorke za rodno zasnovano nasilje Gorjane Mirčić Čaluković, VJT u Beogradu pokazalo izuzetno razumevanje da se žrtve, koje su ujedno i svedoci u postupcima protiv okrivljenih za trgovinu ljudima, osećaju sigurno i zaštićeno.

Takođe, Zaštitnik građana je Glavnog javnog tužioca VJT u Beogradu upoznao sa navodima međunarodnih izveštaja o oblasti trgovine ljudima u Republici Srbiji, trećim Evaluacionim izveštajem Grupe eksperata za suzbijanje trgovine ljudima (GRETA) i Izveštajem o trgovini ljudima Vlade SAD-a za 2023. godinu (TIP Report 2023).

Predstavljene su i preporuke koje su upućene Republici Srbiji konkretnim izveštajima, te je dogovoreno u kom pravcu će se dalje odvijati aktivnosti dve institucije u cilju povećanja efikasnosti i saradnje u borbi protiv trgovine ljudima.

Glavni javni tužilac upoznao je Zaštitnika građana sa aktivnostima i podacima Višeg javnog tužilaštva u Beogradu o borbi protiv trgovine ljudima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track