NE SMEMO DA IH ZABORAVIMO, BILI SU MALI, A VELIKI LJUDI! Lepota duše devet ubijenih đaka! 4 MESECA OD MASAKRA U "RIBNIKARU" (FOTO)
Foto: Nenad Kostić

nezapamćena tragedija

NE SMEMO DA IH ZABORAVIMO, BILI SU MALI, A VELIKI LJUDI! Lepota duše devet ubijenih đaka! 4 MESECA OD MASAKRA U "RIBNIKARU" (FOTO)

Crna Hronika -

Prošlo je četiri meseca od masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar", đaci su se vratili u školske klupe, a roditelji likvidiranih učenika te škole ne prestaju da traže odgovore na brojna pitanja

Adriana Dukić (14), Angelina Aćimović (14), Ema Kobiljski (13), Ana Božović (11), Mara Anđelković (13), Katarina Martinović (12), Bojana Asović (11), Sofija Negić (13), Andrija Čikić (14) i Dragan Vlahović (53) - ovo su imena osam devojčica, jednog dečaka i čuvara škole OŠ "Vladislav Ribnikar" koji su ubijeni u nezapamćenom masakru koji se dogodio pre tačno četiri meseca u prostorijama ove škole na Vračaru u Beogradu.

Redakcija Kurira uz odobrenje roditelja ubijene dece, a koje smo dobili preko njihovog advokata, objavljuje fotografije i imena žrtava. Četiri meseca je prošlo od zločina, a 10 nevinih žrtava nikada ne sme biti zaboravljeno. Deca su likvidirana u školi, u učionici na času istorije i hodniku. Na njih je pucao takođe učenik "Ribnikara", koji je u to vreme imao 13 godina zbog čega ne može da odgovoara pred sudom.

Majke i očevi ubijenih već četiri meseca tragaju za odgovorima na brojna pitanja, a 1. septembra, kada su se đaci u Srbiji vratili u školske klupe, oni su se sećali svojih palih anđela. Pojedini roditelji su na svojim društvenim mrežama objavili fotografije ubijene dece i Dragana Vlahovića, školskog čuvara, iz opis "naše duše", a jedna majka je uz fotografiju svakog od njih objavila i kakvi su oni bili. Bili su mali, a veliki ljudi!

Živeće doveka

Ispod fotografije ubijene Adriane Dukić napisano je: "Volela je ples i pevanje. Trenirala je folklor u Francuskoj tri godine, a nakon što se sa porodicom preselila u Srbiju imala je želju da od septembra ponovo krene da trenira. Bila je kreativna i volela je da crta".

I njena drugarica Angelina Aćimović imala je svoje talente, volela umetnost, modu i kuvanje.

Roditelji zasadili stabla u saksije u znak sećanja na stradale
Roditelji zasadili stabla u saksije u znak sećanja na stradalefoto: Zorana Jevtić

- Gajila je veliku ljubav prema umetnosti i modi. Obožavala je da kuva (posebno poslastice), a svaki matematički zadatak rešavala je sa lakoćom. Bavila se i ručnim radom i pravila je rukavice koje je poklanjala svojim drugaricama. Iako je usnula, njena lepa duša će živeti doveka i podsećati nas na to da se svakog dana trudimo da budemo bolji ljudi - reči su kojima su prijatelji opisali pokojnu Angelinu.

Uvek vesela i radosna, beskrajno duhovita i zabavna bila je Ema Kobiljski, navode oni koji su je poznavali.

- Neustrašiva i veliki borac za pravdu. Volela je druženje i dobru zabavu. Trenirala je odbojku i bila je ponosna na poziv u pionirsku takmičarsku sekciju. Volela je pse, a mačke je obožavala. Uživala je u zajedništvu i ljubavi koju je osećala u porodici - napisano je o Emi, dok je Ana Božović opisana kao "neiskvarena, srećna devojčica koja se uvek zalagala za slabije".

- Bavila se hip-hop plesom u kojem se videla njena energičnost i veliki talenat. Uvek je uživala u svakom trenutku, nije propuštala druženja, a njen osmeh i radost su svima ulivali optimizam i toplinu. Dovoljno je bilo njeno "Ćaoo" sa vrata kad stigne, da potpuno promeni atmosferu u prostoriji, kao i kada svetlsot obasja mrak.

Bili pravi prijatelji

Za devojčicu Maru Anđelković prijatelji su rekli da je bila brižna, spretna, pristojna, duhovita i zrela. O talentu da slika, crta i vaja mnogi su pričali.

- Katarina Martinović bila je nežna balerina, blagorodne duše i zvonkog glasa. Zasmejavala je druge svojim posebnim humorom. Radost plesa, muzike, nastupa i druženja u baletskoj školi davali su joj neiscrpnu snagu za sva rana buđenja i dugačke dane. Volela je da slika. Obožavala je sladoled i toplu čokoladu. Volela je leto i more, dok je njena drugarica Bojana Asović bila odgovorna, vredna i željna igre.

10 saksija simbol i znak sećanja na svakog od stradalih pre 4 meseca
10 saksija simbol i znak sećanja na svakog od stradalih pre 4 mesecafoto: Zorana Jevtić

- Početkom godine na pismenom na temu "Osoba kojoj se divim", njen mlađi brat je pisao o njoj, što najviše govori o tome kakav je bila prijatelj, podrška i uzor sa samo 11 godina. Imala je talenat za sliaknje i svoje crteže je često poklanjala bliskim osobama, a neki njeni radovi osvojili su nagrade na konkursu. Bila je mnogo brižna i znala je dobro da proceni ljude i vidi uvek najbolje u njima. Trenirala je gimnastiku. Svojoj porodici će uvek ostati uzor zbog hrabrosti, borbenosti i neizmerne ljubavi koju je pružala - napisli su o Bojani.

Devojčicu Sofiju Negić prijatelji su opisali rečima: "prijatelj". - Bila je pažljiva, brižna i sa lakoćom činila da se svi oko nje osećaju lepo. Muziku je slušala od jutra do mraka. Imala je talenat i za rpirodne nauke, na opštinskom takmičenju iz fizike imala je najbolji rezultat u generaciji iz njene škole, a nije ni išla na pripreme. Lako joj je išla i matematika, a osvajala je i nagrade i iz hemije.

Ubijeni dečak

Bio je talentovani pijanista

Dečaka Andriju Čikića oni koji su ga poznavali opisuju kao izuzetno talentovanog prijanistu i kompozitora.

- Osvajao je nagrade na republičkim i međunarodnim muzičkim takmičenjima od sedme godine. Svirao je na koncertima. Pored muzike obožavao je da fotografiše i pravi zanimljive video-zapise koje je podvlačio interesantnom muzikom. Sve je znao o automobilima. Voleo je da vozi karting trke, da igra tenis, vozi bicikl. Voleo je da se druži. Imao je puno prijatelja. Kao i svi tinejdžeri, voleo je i telefon i Joutjub kada ne može napolje u akciju. U znak sećanja na Andriju dve nagrade za mlade muzičare (najvirtuozniji pijanista i najbolji kompozitor) nosiće njegovo ime - piše u objavi ispod dečakove fotografije.

Zastupnica porodice

Ako ukinete njihova imena, oni više ne postoje

Zora Dobričanin Nikčević koja zastupa jednu oštećenu porodicu, ranije je za Kurir navela da smatra da deci koja su stradala u masakru treba da se objave slike i imena.

zora dobričanin
zora dobričaninfoto: Kurir Televizija, Nenad Kostić

- Ja znam da vama Etički kodeks to ne dozvoljava, ali ako mene lično pitate kao čoveka, mislim da imena ubijene dece treba da stoje na naslovnim stranama svih medija - da se pamti i da opominju, jer ako ukinete njihova imena, oni više ne postoje, a to nikako ne može biti dobro ni za koga - navela je tada Zora Dobričanin Nikodinović za Kurir.

Omiljeni čuvar

Učio je đake pravim vrednostima

Dragan Vlahović bio je omiljen u školi. Svi đaci su ga obožavali.

vlahović, omiljeni čuvar škole
vlahović, omiljeni čuvar školefoto: Privatna arhiva

- Na posao je dolazio dobro raspoložen. Sa osmehom je dočekivao decu, tešio ih kad su tužna, čestitao im uspehe i pobede i pomagao im. Pratio je njihovo odrastanje, uspeo je ponovo da otkrije dete u sebi i uživa u svom poslu. Učio je decu pravim vrednostima i uvek je imao pravi savet za njih - reči su koje opisuju pokojnog školskog čuvara.

U znak sećanja

10 stabala za 10 žrtava

Posle masakra veći deo školske zgrade na Vračaru je renoviran, dok pojedini dleovi i sala za fizičko tek treba da budu kompletirani i u novom ruhu za nove školarce. Takođe, jedan deo škole biće prilagođen kao memorijalni centar u znak sećanja na stradale učenike i čuvara. Nakon što je u petak zvanično počela nova školska godina ispred vrata OŠ "Vladislav Ribnikar" zasađeno je 10 stabala kedra u znak sećanja na 10 žrtava. Stabla su zasadili roditelji đaka škole. Fotografije stradalih, sveće i cveće, kao i potresne poruke njihovoh vršnjaka i dalje se nalaze na sporednom ulazu škole na Vračaru.

U novom broju Stila čitajte: OBOŽAVAMO SVOJE LJUBIMCE

OBOŽAVAMO SVOJE LJUBIMCE: Dragi poslodavci, kad nam se pas ili maca razbole, imajte razumevanja, treba nam slobodan dan jer im je tada neophodna pomoć. Oni nemaju nikog osim nas

U intervjuu za Stil voditeljka Nataša Pavlović kaže da se ne plaši godina i pristalica je dostojanstvenog starenja, a ono što jako želi je da sinovi zapamte miris njene kuhinje

Ekstenzije mogu da izazovu ćelavost: Mnoge dame poslednjih godina sve češće stavljaju nadogradnju na kosu, a mi donosimo odgovore na pitanje da li su i koliko umeci štetni

Često pitanje: Treba li dozvoliti deci da roditelje zovu po imenu

poklon
foto: Kurir

NE PROPUSTITE NOVI BROJ MAGAZINA STIL!

(Kurir.rs - Ekipa Kurira)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track