SVI SU PRIMETILI JEDAN DETALJ ISPRED "RIBNIKARA": 10 stabala za 10 žrtava nezapamćenog masakra u školi na Vračaru! (FOTO)
Foto: Zorana Jevtić

četiri meseca od masakra

SVI SU PRIMETILI JEDAN DETALJ ISPRED "RIBNIKARA": 10 stabala za 10 žrtava nezapamćenog masakra u školi na Vračaru! (FOTO)

Crna Hronika -

Pre tačno četri meseca dogodio se nezapamćen maskar u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru u Beogradu kada je osumnjičeni dečak, tada star 13 godina, uzeo oružje iz očevog sefa i ubio svojih devet drugara i čuvara škole Dragana Vlahovića (51).

Osumnjičeni dečak ubica je, kako smo ranije pisali, imao unapred dobro isplaniran i organizovan plan likvidacije svojih vršnjaka. Naime, on je napravio i listu za odstrel i detaljan plan zločina koji je odradio inspirisan video igricama i filmovima. Provalio je šifru na sefu u kojoj je njegov otac držao pištolj i municiju i krenuo u krvavi pir.

Roditelji zasadili stabla u saksije u znak sećanja na stradale
Roditelji zasadili stabla u saksije u znak sećanja na stradalefoto: Zorana Jevtić

Podsetimo, ušao je u predvorje zgrade sa rancem na leđima, prva nevina žrtva bio je Vlahović koji je pokušao da ga savlada, ali je dečak ubica precizno gađao i nakon hitaca koje je uputio u pravcu Vlahovića okrenuo se kao tri devojčice koje su bile dežurne u holu škole. Da se nešto dešava ispred učionice čula je i nastavnica istorije koja je pokušala da spasi svoje učenike, inače drugove iz klupe osumnjičenog. Tada je teško povređena jer je dečak ubica izrešetao dok je sa raširenim rukama pokušala da spasi učenike. U svom razredu osumnjičeni je ispalio kišu metaka, gde je njih šestoro ubio, a petoro ranio.

Osumnjičeni dečak tada je sa rancem na leđima i pištoljem u ruci mirno izašao u dvorište škole. Ranac u kom su bili molotovljivi kokteli stavio je na zemlju, ubacio pištolj i ostao mirno da čeka pripadnike MUP koje je pozvao i rekao šta je uradio. Ubrzo je OŠ "Vladislav Ribnikar" poslala mesto zločina u kome ima nedužno ubijene dece.

Vladislav Ribnikar, Vračar, stabla
foto: Zorana Jevtić

Dečak ubica nakon toga je odvezen na psihijatrijsku ustanovu u Beogradu gde se i sada nalazi, dok je njegov otac u pritvoru zbog oružja koje je njegov sin uzeo od njega.

U znak sećanja, četri meseca nakon zločina, kada je i počela nova školska godina ispred vrata OŠ "Vladislav Ribnikar" zasađeno je 10 stabala kedra u znak sećanja na 10 žrtava. Fotografije stradalih, sveće i cveće, kao i potresne poruke njihovih vršnjaka i dalje se nalaze na sporednom ulazu škole na Vračaru.

- Roditelji učenika zasadili su drva kedra. Važno je napomenuti zbog čega baš kedar - to je drvo koje ima dušu, koje živi praktično kao ljudsko biće, spava i budi se u istom ritmu. Zapravo ideja je da kada se bude izgradio memorijalni centar da se ta stabla posade i da nastave da rastu na tom mestu - objasnio je naš sagovornik simboliku.

Posle masakra veći deo školske zgrade na Vračaru je renoviran, dok pojedini delovi i sala za fizičko tek treba da budu kompletirani i u novom ruhu za nove školarce. Takođe, jedan deo škole biće prilagođen kao memorijalni centar u znak sećanja na stradale učenike i čuvara.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track