ŽENA JOJ DALA 200€ DA PRIČUVA DETE, POSLE 3 SATA LEŽAO MRTAV: Ipak određen pritvor starateljki iz Bečeja, preinačena odluka sudije
Foto: Zorana Jevtić

TRAGEDIJA: SMRT DETETA SA POSEBNIM POTREBAMA

ŽENA JOJ DALA 200€ DA PRIČUVA DETE, POSLE 3 SATA LEŽAO MRTAV: Ipak određen pritvor starateljki iz Bečeja, preinačena odluka sudije

Crna Hronika -

Sudsko veće Osnovnog suda u Bečeju preinačilo je odlukom sudije za prethodni postupak, pa je M. L. (60), starateljki četrnaestogodišnjeg dečaka koji je 19. avgusta poginuo posle pada sa trećeg sprata zgrade u Dositejevoj 18 u Bečeju, ipak je određen pritvor do 30 dana.

Pritvor je određen i Z. K. (56) koju je hraniteljica angažovala za čuvanje deteta dok je na moru, kao i njenoj rođaki Lj. P. (49), državljanki BiH. Sve tri se terete za napuštanje nemoćnog lica.

Dala joj 200 evra da joj čuva dete dok je na moru

- M.L. je angažovala Z.K. da pričuva njenog 14-godišnjeg štićenika dok je ona na moru i za tu uslugu joj platila 25.000 dinara. Z.K. je sa rođakom iz Hrvatske Lj. P. (49) došla u stan u kome je M.L. živela sa dečakom. Ispratili su hraniteljku na put, a posle tri-četiri sata otišle u prodavnicu i ostavile dečaka bez ikakvog nadzora, iako je reč o licu sa posebnim potrebama i ozbiljnim mentalnim smetnjama - saznaje se od izvora bliskog istrazi.

Prvobitno je sudija za prethodni postupak ženama izrekao meru zabrane međusobnog komuniciranja i sastajanja, kao i sa tri svedoka, koji treba da budu saslušani. Međutim, na ovu odluku žalilo se Osnovno javno tužilaštvo, a njihova žalba je prihvaćena, pa je veće donelo odluku o određivanju pritvora. Konačnu odluku će, ipak, doneti Viši sud u Zrenjaninu.

Inače, hraniteljka dečaka sa posebnim potrebama je na saslušanju rekla da je tog dana krenula na odmor, na more, i da je brigu o dečaku poverila Z. K., koja joj je rođaka. O odlasku na odmor je usmeno obavestila i Centar za socijalni rad u Novom Bečeju.

- Z. K. i njena gošća Lj. P. su bile u stanu, a onda su u jednom momentu otišle da kupe burek, a dečak je ostao sam bez nadzora. One su rekle da su se napolju zadržale manje od pola sata – saznaje se od izvora upoznatog sa ovim događajem.

Propust Centra za socijalni rad

Podsetimo da je dečak nastradao 19. avgusta uveče, kada je pao kroz prozor sa trećeg sprata. Četrnaestogodišnjak je u tom trenutku bio sam u stanu, bez nadzora, a nejasno je da li je slučajno pao ili je izvršio suicid.

Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova u Novom Sadu je pokrenuo postupak vanrednog inspekcijskog i stručnog nadzora u Centru za socijalni rad opštine Novi Bečej, a prilikom nadzora uočeni su propusti u njihovom radu..

Kurir.rs/Informer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track