KO JE KOPAČIMA DAO PLAN GLAVNOG GRADA CG? Istražitelji utvrđuju KLJUČNO PITANJE: Pojavile su se dve fotografije - žene i muškarca
Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

ŠOK OTKRIĆE

KO JE KOPAČIMA DAO PLAN GLAVNOG GRADA CG? Istražitelji utvrđuju KLJUČNO PITANJE: Pojavile su se dve fotografije - žene i muškarca

Crna Hronika -

Istražitelji pokušavaju da utvrde ko je mafiji ustupio plan glavnog grada, uputio ih u detalje podzemne infrastrukture Podgorice i dao im konkretne instrukcije, nakon što je jasno da su kopali po utvrđenim kotama, bez oštećenja elektro, vodovodne, telefonske mreže...

Policija raspolaže određenim video-zapisima na kojima se vide osumnjičeni, a “Vijesti” su u posedu dve fotografije - žene i muškarca, navodnih članova kriminalne grupe koja je provalila u sudski depo, odakle su ukradeni dokazi iz više predmeta.

Podzemni tunel dug bar 30 metara, iskopan je od stana u suterenu u Njegoševoj ulici, do sudskog depoa. Nadležni tvrde da je barem šest osoba učestvovalo u nesvakidašnjoj akciji mafije, kao i da je iz zgrade suda odneseno 19 komada vatrenog oružja...

Viši sud u Podgorici, tunel
foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Prema informacijama “Vijesti” ženska osoba s fotografije menjala je fizički izgled, između ostalog koristeći se perikama prilikom razgovora o zakupu stanova koje su koristili - jedan nedaleko od suda i drugi u podgoričkom naselju Zabjelo, gdje im je navodno bila baza...

“U toku je razmena podataka i informacija sa službama regiona u vezi sa hapšenjem, a čeka se i potvrda identiteta na osnovu tragova koji su pronađeni u suterenu zgrade u Njegoševoj ulici, tunelu, depou, stanu koji su koristili i kombiju”, kazao je jedan od izvora Vijesti.

Kako Vijesti prenose, da se očekuje hapšenje, indirektno je najavljeno i juče nakon sednice Veća za nacionalnu bezbednost, kad je šef crnogorske policije rekao da policija zna gde je grupa osumnjičenih.

Viši sud u Podgorici, tunel
foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Ipak, kazao je da je tokom sednice zauzet stav da ne izlaze u javnost s informacijama o identifikaciji osumnjičene šestorke, niti o tome gde su.

“Iznošenjem takvih informacija samo bismo pomogli onim licima koja su učestvovala u ovim kriminalnim aktivnostima. Istraga i potraga za tim licima je aktivna, razmenjujemo informacije na teritoriji Crne Gore i van naše države i mislim da bi davanjem bilo kakvih detalja pomogli tim licima da ostanu nedostupni”, rekao je Terzić.

Ključevi depoa bili kod Savića

Dok se u takozvanoj gluvoj sobi Vlade pričalo o tome šta je sve urađeno u istrazi, ali i propustima koji su doveli do upada u sudske prostorije, u Osnovnom državnom tužilaštvu trajala su saslušanja zaposlenih u Višem sudu.

Prema saznanjima “Vijesti”, nekoliko njih tražilo je da ih policajci ispitaju na poligrafu, koji su i prošli.

Viši sud u Podgorici, tunel
foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Nešto posle 14 sati, pred tužiocem Markom Mugošom izjavu je dao i predsednik Višeg suda Boris Savić.

Navodno, on je tužiocu rekao da su zbog bolovanja arhivara ključevi depoa poslednjih meseci bili kod njega, ali da ih je davao kolegama kojima su trebali spisi predmeta skladišteni u toj prostoriji.

Nakon saslušanja novinarima je rekao da je većina zaposlenih u tom sudu prošla poligrafsko testiranje.

Kazao je i da se ni on ne protivi takvom ispitivanju, ali da treba imati u vidu validnost takvih dokaza na sudu, jer oni više služe da se usmeri istraga.

Viši sud u Podgorici, tunel
foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Da Savić i njegove kolege treba da prođu poligrafsko testiranje, sugerisao je juče nakon sednice Veća za nacionalnu bezbednost premijer Dritan Abazović, dodajući da zna da niko nema zakonsku obavezu to da učini.

“Ali da bi makli sumnju sa sebe, moja je sugestija da svi, počev od predsednika Višeg suda, odu na poligraf.”

Istraga

Podgoričko Osnovno državno tužilaštvo koje rukovodi istragom obijanja depoa i policija do sada su otkrili brojne tragove koji bi ih već narednih dana mogli odvesti do hapšenja osumnjičenih, pišu Vijesti.

Da je neko preturao dokaze za najznačajnije sudske postupke, otkriveno je 11. septembra ujutro.

U prvim satima, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i popis spisa i dokaza, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom, koji su prokopali. Nakon toga pronađen je i stan do kog vodi tunel ispod zgrade Višeg suda.

tunel, viši sud, Podgorica
foto: EPA/Montenegro Interior Ministry

Narednih dana pronađen je kombi koji su koristili rudari, a potom i stan na Zabjelu koji im je služio kao baza.

Utvrđeno je da je u akciji obijanja sudskog depoa učestvovalo najmanje šest osoba i da nisu crnogorski državljani.

Jedan od izvora iz istrage kazao je da činjenica da depo nije obezbeđen video-nadzorom, kao ni hodnik koji vodi do njega, istražiteljima otežava posao da utvrde da li je i ko, dok je trajala “akcija” obijanja, davao podršku iznutra.

Abazović: Neki čine sve da sakriju ubice Jovanovića

Premijer Dritan Abazović saopštio je da aktivnosti Uprave policije (UP), Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) i tužilaštva daju dobre rezultate i da očekuje da se slučaj provale u depo Višeg suda u Podgorici u veoma kratkom roku reši.

Govoreći o tajnoj policiji, kazao je da je razgovarao sa direktorom, ali da treba imati na umu da se te stvari ne mogu predvideti i da misli da je sudstvo ostalo vrlo problematično, prenosi portal Vijesti.

Viši sud u Podgorici, tunel, Dritan Abazović
foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

“Ne možemo da očekujemo da se u maloj Crnoj Gori, gde je vladalo jednoumlje 30 godina, tek tako možemo izboriti sa svim nedaćama savremenog sveta. Ali vidite da pokazujemo otpor”...

Istakao je i da je tu, ukoliko neko traži odgovornost, ali da su isto tako on i ministri odgovorni za desetkovanje narko-kartela i ponovno oživljavanje istrage ubistva Duška Jovanovića.

Ponovio je da ne bi isključio mogućnost da je slučaj kopanja tunela povezan sa istragom o ubistvu tog novinara, odnosno, da je sve učinjeno da se prikriju nalogodavci ubistva Jovanovića.

“Ne želim da optužujem nekoga bez dokaza. Postoje strukture koje čine da se ubice Duška Jovanovića nikad ne privedu pravdi. Krv nevinih ljudi ne miruje...”, rekao je on.

Ministar pravde Marko Kovač kazao je da se pričom o zahtevu Vrhovnog suda za pojačanim obezbeđenjem zbog renoviranja zgrade, pokušava prebaciti odgovornost na policiju.

Istakao je da se zahtev koji je v. d. predsednice tog suda Vesna Vučković poslala početkom jula Upravi policije, odnosio na fizičku bezbednost, odnosno proveru prilikom ulaska u zgradu

Kurir.rs/Vijesti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track