STIŽE DNK "RUDARA MAFIJE" Šestoro osumnjičenih za kopanje tunela ispod suda u Podgorici: Istraga dobila JOŠ JEDAN PRAVAC
Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

STIŽE DNK "RUDARA MAFIJE" Šestoro osumnjičenih za kopanje tunela ispod suda u Podgorici: Istraga dobila JOŠ JEDAN PRAVAC

Crna Hronika -

Istražitelji bi danas trebalo da dobiju prve preliminarne rezultate veštačenja tragova izuzetih tokom uviđaja u depou Višeg suda u Crnoj Gori, tunelu kojim se došlo do njega i stanu iz kog je kopan, a među njima i analize bioloških tragova rudara mafije.

Kako nezvanično saznaju "Vijesti", to će im, tvrde izvori iz istrage, pomoći da putem međunarodne pravne pomoći potvrde identitet šestoro osumnjičenih za kopanje tunela i pripremanje terena.

U međuvremenu, policijski inspektori pregledaju na stotine sati snimaka sa nadzornih kamera, kako bi precizno utvrdili da li su se i s kim sastajali u danima kada su pripremali upad u prostoriju u kojoj se čuvaju dokazi za najteža krivična djela.

"Svakodnevno se daju i novi nalozi za izuzimanje snimaka s nadzornih kamera širom Podgorice", kazao je jedan od sagovornika.

Isti izvor rekao je da je odluka D. P. da odbije poligrafsko testiranje prilikom saslušanja zbog obijanja sudskog depoa usmerila istragu u još jednom pravcu.

"Vijesti" su juče, pozivajući se na više izvora, objavile da je taj bliski saradnik predsednika Višeg suda Borisa Savića, odbio da pred policijskim poligrafistom odgovara na pitanja o depou suda, što je kod istražitelja odmah probudilo sumnju.

Viši sud u Podgorici, tunel
foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Kako je objašnjeno, iako ne postoji zakonska mogućnost da se bilo ko prisili na to i uprkos tome što rezultati detektora laži nisu dokaz na sudu, istražiteljima je ta činjenica indikativna.

Zbog toga, a i sumnje da su lopovi imali pomoćnike unutar sudske zgrade, jedan krak istrage fokusiran je i na proveravanje činovnika Višeg suda koji su boravili ili mogli da borave u depou.

Prema saznanjima "Vijesti", o tome ko je sve u poslednjih nekoliko meseci ulazio u depo, pred tužiocem je pričao i Savić.

On je tužiocu Marku Mugoši navodno rekao da je zbog bolovanja zaposlenog koji je zadužen za arhivu sudskih spisa i dokaza, sigurnosni ključ te prostorije bio kod njega, ali i da ga je davao kolegama koje su u depo morale sići za spise predmeta.

Viši sud u Podgorici, tunel
foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Svi oni, navodno, će morati da objasne tužiocu šta su, kada i po čijem nalogu uzimali iz depoa.

Istovremeno, u toj prostoriji traje detaljan popis spisa i materijalnih dokaza, kako bi se utvrdilo šta sve nedostaje.

Iz Višeg suda u Podgorici od 12. septembra ne odgovaraju na pitanja "Vijesti" - kada je, prije obijanja, posljednji put napravljen popis depoa, i što je, prema tom popisu, uskladišteno u toj prostoriji.

Ne odgovaraju ni za koliko predmeta su dokazi i spisi pohranjeni u depou, ali ni na pitanje koliko zaposlenih u Višem sudu ima ključeve vrata kroz koja se prolazi da bi se došlo do onih kroz koja se ulazi u depo.

Advokat Željko Đukanović pre dva dana rekao je za "Vijesti" da se ne može sa sigurnošću tvrditi koji su dokazi nestali prilikom krađe bez komisijskog zapisnika o dokazima koji su u toj prostoriji bili pre krađe.

Da je neko preturao dokaze za najznačajnije sudske postupke, otkriveno je 11. septembra ujutro. U prvim satima, dok je još trajao uviđaj u obijenom depou i popis spisa i dokaza, otkriveno je da su lopovi u depo ušli podzemnim prolazom, dugim bar 30 metara, koji je iskopan od stana u suterenu u Njegoševoj ulici broj 12, do sudskog depoa.

Viši sud u Podgorici, tunel
foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Narednih dana pronađen je kombi koji su koristili rudari mafije, a potom i stan na Zabjelu koji im je služio kao baza.

Nadležni tvrde da je barem šest osoba učestvovalo u nesvakidašnjoj akciji mafije, kao i da je iz zgrade suda odneseno 19 komada vatrenog oružja...

Dva dana pre nego je 14. septembra ministar pravde Marko Kovač saopštio koliko komada oružja nedostaje, Savić je pred novinarima saopštio da gotovo ništa od dokaza ne nedostaje. Istog dana, 12. septembra, sa tom izjavom polemisao je šef crnogorske policije Nikola Terzić, koji je saopštio da bi voleo da je Savić u pravu, ali da se plaši da će istina biti drugačija.

Saslušanja

Nakon uviđaja izvršenog u depou, tunelu i stanovima - u Njegoševoj 12 i na Zabjelu, u podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu počela su saslušanja.

Rukovodilac tog tužilaštva, tužilac Duško Milanović, tada je “Vijestima” odgovorio da će iskaz dati svi koji imaju ili mogu imati saznanja o obijanju depoa podgoričkog Višeg suda.

Među prvima saslušana je vlasnica suterenskog prostora u podgoričkoj Njegoševoj 12, koja je objasnila tužiocu kako su rudari mafije došli do nje. Ispričala im je i da je posrednik bila jedna podgorička agencija za nekretnine, čiji agenti su i doveli ženu koja se predstavila kao državljanka jedne susedne države koja planira da otvori salon venčanica. Navodno, nakon što je vlasnica prostora ponudila da sredi suteren, lažni zakupac je rekla da njoj više odgovara da ga preuređuje po svom izboru. Tog dana platila je dvije kirije unapred i to je, prema informacijama “Vijesti”, bio iznos od 2.800 eura.

Pred tužiocem Mugošom su se pojavili i zaposleni u toj agenciji za nekretnine, koji su takođe objasnili da nemaju informacije ko je njihova nova klijentkinja, a utvrđeno je i da im je ona na uvid dala falsifikovanu ličnu kartu.

Mugoša je izjave uzeo i od više zaposlenih u Višem sudu u Podgorici, a nekolicina njih pristala je na poligrafsko testiranje. Svi koji su pristali, prošli su detektor laži.

(Kurir.rs/Vijesti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track