SUĐENJE BELIVUKOVOM KLANU BILO PREKINUTO: Pozlilo jedinoj OPTUŽENOJ ŽENI iz klana! Sutra ispituju važnog svedoka!
Foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić

SUĐENJE BELIVUKOVOM KLANU BILO PREKINUTO: Pozlilo jedinoj OPTUŽENOJ ŽENI iz klana! Sutra ispituju važnog svedoka!

Crna Hronika -

Kolona marica pod rotacijama, u pratnji naoružanih pripadnika Žandarmerije stigla je u Specijalni sud u Beogradu u kom se u 14.30 sati nastavlja suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka.

Pred sudom danas svedoči Aleksandra Živković, supruga Radoja Živkovića koji je u pritvoru u Turskoj zbog učešća u ubistvu Jovana Vukotića.

Posle njenog svedočenja, sudija je najavila da će se posle njenog svedočenja čitati pisana dokumentacija.

17.41 Završeno suđenje

Suđenje je za danas završeno, a sutra bi trebalo da se nastavi ispitivanjem svedoka Verice Predić, koja prema izjavi koju je dala ranije u tužilaštvu, živi u blizini kuće u Surduku na čijem je placu zapaleno telo Gorana Mihajlovića.

17.40 Pretres kuće u Grge Andrijanovića 7

U sudnici je prikazana foto-dokumentacija sačinjena tokom pretresa kuće u Grge Andrijanovića 7, a na slikama se vide pištolji, puške i municija. - Ovo nema nikakve veze sa mnom, ovo je oduzeto iz kuće mojih roditelja. Nisam bio prisutan na pretresu - rekao je MIljković.

17.27 Nastavljeno sušenje posle pauze

Prikazane potvrde o oduzetim predmetima bivšeg specijalca, optuženog Nebojše Jankovića. - Tražim da se pozovu i saslušaju svi svedoci koji su bili prisutni tokom pretresa - rekao je Janković.

Sledeći zapisnik o pretresu odnosi se na Slađanu Sekulić, kojoj su oduzeti automobil i resiver. - Kao što se vidi, nikakav pištolj kod nje nije pronađen kako tvrdi tužilaštvo. Predlažem tužilaštvu da odustane od njenog krivičnog gonjenja - rekla je advokat Slađane Sekulić, Sanja Ćeriman.

Pred sudom su prikazane i potvrde o oduzetim predmetima od svedoka-saradnika Srđana Lalića, među kojima su ugovori o kupoprodaji nekretnine, ali i ugovor o poklonu "rolexa".

Optuženi Marko MIljković se javio za reč: - Samo da se konstatuje da je Lalić odbio da potpiše i jednu potvrdu, i roleks i lap topove, a pričao je ovde da je sarađivao sa policijom - rekao je MIljković.

17.19 Sanja Ćeriman, branilac jedine žene optužene da je bila pripadnik klana, Slađane Sekulić saopštila je sudu da je njenoj klinetkinji pozlilo i da će pokušati da posle kraće pauze nastavi da prati suđenje.

Slađana Sekulić
Slađana Sekulić foto: Nemanja Nikolić

16.30 - Čitanje zapisnika, Miljković i Belivuk se javili za reč

Prikazani su zapisnici o pretresu iz prostorija u Humskoj, koje su po tvrdnji tužilaštva koristili pripadnici kriminalne grupe. Na kraju dokumenta, navodi se da je Belivuk odbio da potpiše taj papir.

Za reč se javio Miljković.

- Ja sam hteo da kažem, bitno mi je da se kaže, da je odbio da potpiše - rekao je MIljković posle čega mu je sudija rekla da se vrati na mesto jer se ovi dokumenti ne odnose na njega.

Iz potvrde o oduzetim predmetima, vidi se da su na stadionu pronađeni i oduzeti metalni lanci, više mobilnih telefona, dve bele kacike, puška, drvena motka i drugi predmeti.

Potom je pročitan zapisnik koji se odnosi na pretres stana u Kolarčevoj, a u kom je od izvesnog MIlenka Marinkovića oduzet revolver i municija. Zatim je prikazan zapisnik o pretresu sa Obrenovačkog puta, gde su pronđeni brojni mobilni telefoni, pancir, kao i ključevi.

Ovaj zapisnik, kako se vidi na dokumentu, Belivuk je potpisao.

Sledeća potvrda o oduzetim predmetima u stanu u Gandijevoj koji se odnosi na Belivuka, navedeno je da je popisano preko 400 novčanica u apoenima od 50, 100 evra, kao i mađarskim forintama i turskim lirama. Ukupan iznos je 31.700 evra i 369.000 dinara. Osim toga, kako se navodi, u tom stanu su pronađeni i ključevi nekoliko automobila, kao i zlatan lanac sa pločicom "Veljko Bojana Teo Ela".

- Predlažem da saslušamo sve svedoke koji su prisustvovali svim pretresima vezanim za moje ime. Ja ne znam ništa o pretresu u Gandijevoj, niti prihvatam da bilo šta pronađeno na stadionu Partizana ima veze sa mnom, a stavljeno je moje ime - rekao je Belivuk posle izvođenja dokumentacije kao dokaza.

Zatim se prešlo na zapisnike o pretresanju stana i drugih prostorija koje se odnose na Marka MIljkovića.

- Tražim da se pozovu svi svedoci koji su prisustvovali pretresima, ja nisam bio prisutan - rekao je i Miljković.

Inače, tokom prikazivanja ovih dokumenata videlo se da je kod njega oduzeto brojno oružje, municija.

Takođe, od Miljkovića su zaplenjeni i BMW X5 na ime Luka Gašeše, kao i BMW I 3 na ime Ranko Radošević.

Radošević, zvani Ranko Eskobar je, podsetimo, ubijen 9. marta na benzinskoj pumpi u Rušnju.

Interesantno je da su kod MIljkovića pronađeni i mobilni telefoni, a u kući u Čačanskoj i satovi "rolex" i "brajtling", kao i ključevi za automobil na kojima je drveni privezak - ikona.

Kod Georgijeva pronađeno oružje

Sledeći na koga se odnose potvrde o oduzetim predmetima je Vlado Georgiev, bivši policajac koji se nekada zvao Dragan Sekulić ali je promenio ime. Kod njega su pronađeni pištolj, futrola za pištolj i meci. Zatim su pročitanje potvrde o oduzetim predmetima od optuženog Aleksandra Vučeljića kod kog su pronađeni mobilni telefoni kao i novac.

Pred sudskim većem je potom pročitana dokumentacija koja se odnosi na privremeno oduzete predmete od Vlada Draganića, vlasnika kuće u Ritopeku u kojoj su prilikom prvog pretresa 4. februara 2021. pronađena policijska STOP palica, zatim pancir, dva sefa, drvena sekira, a u stanu u Ulici Živka Davidovića pištolj, municija, 7.310 evra kao i mobilni telefoni.

Prema dokumentaciji prilikom pretresa stana optuženog Nemanje Lakićevića pronađeni su novac, mobilni telefoni, kartice.

- Samo želim da se konstatuje da nije pronađeno ništa što se može povezati sa izvršenjem krivičnog dela - rekao je Lakićevićev branilac Dalibor Katančević pošto se javio za reč.

Iz potvrde o oduzetim predmetima od Milovana Tadića Mikse, vidi se da je on u stanu u Ruzveltovoj imao nekoliko skupocenih "rolex" satova.

- Kod mene je pronađeno šest satova, svi zajedno ne vrede 500 evra. Pronađeni su i pancir i značka RTS-a, to mi je bila uniforma dok sam radio ali nisam uspeo da vratim i razdužim kada sam uhapšen - rekao je optuženi Tadić pred sudom.

16.28 - Nastavak suđenja, Belivuk se javio za reč

Sudsko veće vratilo se u sudnicu i najavilo da će se u nastavku suđenja vršiti uvid u pisanu dokumentaciju iz spisa predmeta.

Advokat Belivuka i Miljkovića je zatražio da oni sede u sudnici dok se ovi dokazi budu izvodili, kako bi mogli da ih komentarišu, ali je sudija rekla da nema potrebe za tim.

Kao prvi dokaz prikazan je zapisnik o pretresanju stana i drugih prostorija Veljka Belivuka, na dan hapšenja 4. februara 2021.

Zatim je prikazana potvrda o oduzetim predmetima od Belivuka, posle čega se on javio za reč.

- Prvo moram da kažem, nije fascinantna rezolucija, ne vidim lepo šta je oduzeto - požalio se Belivuk posle čega mu je sudija dozvolila da sedne i prati na monitoru u delu sudnice u kom sede advokati.

15.36 - Za govornicu izašao Veljko Belivuk

- Od Nuždića smo čuli oko mašine, nešto se boja ne slaže, rekao je da ima dva kraka a ima više od dva kraka. Onda definitivno to nije ta mašina. Nuždić je rekao da je veče pre nestanka stigla veća količina trave, a potom kada objašnjava šta je sve predao po nalogu Mihajlovića kaže da je spakovao nama 30 kila. Ne nama, nego Goranu Mihajloviću. Videli ste, nisam hteo ni da ga pitam, on je mučena duša - rekao je Belivuk a potom upozorio sudiju:

- Sudija, sva naša saznanja su se ispostavila kao tačna. Imamo saznanja da je nalog da se predmet završi do izbora i da se skaj prihvati - počeo je Belivuk ali ga je sudija prekinula.

Sudija: Vratite se na mesto!

Belivuk: Čekajte, nisam završio.

Belivuk: Setite se, Nuždića ste dva puta pitali zašto nije rekao za tablicu u tužilaštvu, a kada je Lalić radio isto tokom svedočenja, rekli ste mi "nakandno se setio". Prijatno, sve najbolje vam želim.

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Specijalni Sud, Suđenje
foto: Zorana Jevtić, Dado Đilas, Nemanja Nikolić

Belivuk se vratio u boks za optužene, a sudsko veće je odredilo pauzu od 30 minuta.

15.31 - Miljković o Nuždićevom iskazu

Miljković je nastavio da iznosi primedbe, a sada je osvrnuo na iskaz svedoka Aleksandra Nuždića.

- Ovde nismo čuli da je on sumnjao uopšte, a majka Sanja Mihajlović je rekla da je odmah posumnjala. On je ovde pričao o tome da je prodavao drogu za patike. Čuli smo da Mihajlović uopšte nije imao kontakt sa majkom nego sa ocem, da oca ovde pitamo da li nešto zna i kada su se čuli. Ne, nego je došla ovde majka da priča priče koje je pročitala u novinama - rekao je Miljković i pozdravio što je veće odlučilo da veštači oštećenog I. S.

Miljković: Mi smo se smejali njemu, zato što smo mislili da je normalan. Ali ako ga proglase ludim, nećemo da se smejemo više ludom čoveku.

Sudija: Mlljkoviću, molim vas.

Miljković: Pa vi ste hteli da ga vežete. Evo, ako bude normalan tražim da ga suočimo sa svedokom saradniko Srđanom Lalićem da vidimo šta je ko kome gurao.

Tužilac: Sudija, molim vas, kakve su ovo reči. Ovo je uvredljivo

Sudija: MIljkoviću, opominjem vas da više ne koristite uvredljive reči

15.15 - Miljković iznosi primedbe na saslušane svedoke

Veće je dalo reč odbrani da iznese primedbe na saslušane svedoke tokom ove nedelje. Prvi se za reč javio advokat Đorđe Tomić koji je imao primedbe na rad sudskog veća, ali i svedoka.

Advokat Ivan Ninić se javio za reč.

- Ovde je bilo reči o poznanstvu Nuždića sa pokojnim Davorinom Baltićem. Ja moram da kažem i da dostavim lekarsku dokumentaciju, da Goran Mihajlović nije imao nikakve veze sa ubistvom Baltića, to su neproverene i netačne informacije. Doneo sam dokumentaciju, on je imao hiruršku intervenciju 24.12. 2017. i otežano se kretao - rekao je Ninić, zastupnik porodice pokojnog MIhajlovića.

Inače, Davorin Baltić pripadnik kavačkog klana, kog je pominjao zastupnik porodice ubijenog Gorana Mihajlovića ubijen je 1. januara 2018. u Beogradu. Ranije je svedok-saradnik Nikola Spasojević govorio o tome da je pokojni Mihajlović bio umešan u taj zločin.

Advokat Ivan Ninić je zbog toga sudu dostavio lekarsku dokumentaiju na osnovu koje se, kako tvrdi, dokazuje da sedam dana posle operacije Goran Mihajlović koji je prema optužnici otrovan u Ritopeku a potom spaljen u Surduku, nije mogao da učestvuje u toj likvidaciji.

Inače, kako saznajemo, tokom hapšenja pripadnika Belivukove kriminalne grupe inspektori su kod njih pronašli i diskove sa snimcima ubistva Baltića kao i spise, odnosno dokaze prikupljene tokom istrage.

Za reč se javio Marko MIljković koji je doveden u sudnicu u pratnji petorice stražara.

- Krenuću prvo sa primedbama svedoka Ivana Zajelca, koji je rekao da ga je zvao neko i predstavio se kao Marko Miljković. Svako može da zove i da se predstavi kao Marko Miljković. Onda, svedok ne zna ni kome je dao auto, ni ko ga je vratio. Njegov iskaz je u moju korist da ja nisam uzeo taj auto - rekao je on i prešao na iskaz majke pokojnog Mihajlovića.

- Što se tiče Sanje Mihajlović, iz njenog iskaza ispada da je sve čula od Nuždića. Ona je izričito rekla da je Nuždić dao "komad trave", mi vidimo da je Goran Mihajlović lice koje je rano počelo da beži i da se skriva, da je nestajao na godinu i po dana, prevario Albance, pljačkao sa Crnogorcima. Ne stoji, za mene najvažnije, ni da je ubijen 1. aprila kako su rekli svedoci saradnici jer je Nuždić rekao da mu je posle tog datuma poslao tablicu koju je samo on znao. Sanja Mihajlović je na zapisniku rekla da Goran nije znao šta imaju na šteku i da je Nuždiću to bilo čudno, a Nuždić je sam rekao da mu ništa nije bilo čudno, da su više puta tako sklanjali drogu - rekao je MIljković.

Specijalni Sud, Žandarmerija, Veljko Belivuk, Marko Miljković
foto: Zorana Jevtić, MUP Srbije

Miljković: Sanja Mihajlović nam je rekla da njegov auto nije veštačen, a Nuždić je rekao da je veštačen i da je nađen pištolj CZ 99 za koji nije imao dozvolu. Majka kaže da je auto isplaćen a ne zna kako, a Nuždić kaže da je isplaćen sa dva kilograma heroina. Sanja Mihajlović je rekla da je važio u tom svetu za poštenog i da nikome nije ostao dužan, a ovde smo od Nuždića čuli da je prevario Albance. Ona je rekla da joj je Nuždić rekao da je otišao da se nađe sa Ninom Šuntićem, a Nuždić je ovde rekao da ne zna s kim je otišao da se nađe što znači da to nije mogao da joj kaže, odnosno da ona laže. Čuli smo ovde i da je prisiljavao ovog momka Nuždića da radi za njega, da prodaje travu. Znači, ne stoji ono što je majka govorila da je prepošten i da bi bio "živ da je skot". Ja ne znam da li je skot ili nije, ali znam da je živ.

On je potom nastavio da detaljno analizira iskaz koji je pred sudom dala majka pokojnog Gorana MIhajlovića.

- Ispada da Nuždić s kojim je radio Goran Mihajlović ne zna gde je on nabavio mašinu za tabletiranje, ali majka s kojom nije razgovarao zna. Evo i da je tako, ja vas pitam, šta će nama pokvarena mašina koja može da se kupi na aliexpresu i koja ničemu ne služi. Ona brani sina, skandal. Želim da se sasluša i taj Dimče Kimov, koji je zanimljiv, on je posle nestanka pao sa drogom i oružjem, pa da vidimo šta zna - izjavio je Miljković.

15.07 - Advokat Đorđe Tomić sada postavlja pitanja

Prvo je da li se sa litice koja je na kraju placa i na kojoj su prema optužnici zapaljeni ostaci Gorana MIhajlovića, bacalo đubre.

Aleksandra Živković: Jeste

Sudija je pitala optužene da li imaju pitanja, ali niko nema pitanja za bivšu suprugu Radoja Živkovića.

15.03 - "Ne znam čime se bavi moj bivši suprug Radoje"

Advokat Ivan Ninić, punomoćnik Sanje Mihajlović, sada ispituje Aleksandru Živković.

Ninić: Kada ste se venčali sa Radojem Živkovićem?

Aleksandra Živković: 2013. Rastali smo se 2015. Ja sam podnela u decembru 2020. zahtev za razvod. Dolazilo je tamo par puta, ja sam bila trudna, deca mala. Odlazili smo tamo.

Advokat: Jel znate krug njegovih prijatelja, čime se bavi?

Aleksandra Živković: Ne, ne znam.

Advokat: Da li ste vikendicu i plac ustupili nekada trećim licima za korišćenje, uživanje?

Aleksandra Živković: Dolazili su prijatelji, društvo. Deda je tu pekao rakiju, dolazili su.

Advokat: A Radojevi prijatelji?

Aleksandra Živković: Ne

Advokat: Kada su vam prestali kontakti sa Radojem?

Aleksandra Živković: Razišli smo se 2015. Posle se javljao povremeno da čuje decu. Ja sam pokušavala da se razvedem, ali nismo nikako uspevali da mu uručimo poziv za razvod i to je bio problem. Razveli smo se sada 2023. kada je uhapšen.

Advokat: Kakvi su bili vaši bračni odnosi u aprilu 2019.?

Aleksandra Živković: Nije bilo bračnih odnosa, deca ga nisu videla pet godina.

14.51 - Počelo svedočenje Aleksandre Živković

U sudnicu je pozvana da uđe svedok Aleksandra Živković. Ona je na samom početku položila zakletvu da će govoriti samo istinu.

Aleksandra Živković: Ostajem pri svom iskazu. Moja baka Vukosava Tomić mi je poklonila kuću u Surduku. Nasledila sam je 2018. Nalazi se malo van puta.

Sudija: Kako se ide, jel to put prema Novom Sadu?

Aleksandra Živković: Jeste, s desne strane. Ide se za Novu Pazovu, skreće se, ide Belegiš pa Surduk. Kuća je sa desne strane, ima jedna veća i jedna manja kuća. Ta manja nije ni zaključavana, stoji tu od kako sam ja bila dete, nema čak ni vrata, stara je kuća. Koristili smo je za naše stvari za selo, za pribor za košenje trave, za ono što se peče rakija, za automobile za moju decu. Ograda je bela, samo je pored puta. To je iz 1970. godine ograda, kao neki metal, gvožđe.

Sudija: Ko je imao ključ?

Aleksandra Živković: Ja, moj bivši suprug, čovek koji sređuje kuću, moj brat od strica.

Sudija: Kako vam se zove bivši suprug?

Aleksandra Živković: Radoje Živković.

Sudija: Jeste li dolazili tu?

Aleksandra Živković: Jesmo, od 2019. kada je lepo vreme. Moj tata je došao na duže u vreme korone. Moj brat uopšte nije dolazio, a gospodin Steva je dolazio da sređuje plac. Uglavnom je moj tata sa njim dogovarao kada da sređuje.

Sudija: Jel poznajete nekoga iz komšiluka?

Aleksandra Živković: Znam komšiju pored, Voju. On je sveštenik i živi u Holandiji. Stariji je čovek, ima oko 70 godina, fin je i normalan, pristojan čovek.

Sudija: Jel poznajete Belivuka, Miljkovića, ostale?

Aleksandra Živković: Belivuka i Miljkovića znam samo sa televizije.

Tužilac Saša Ivanić: U nastavku gde je kuća, jel ima nekih bazena?

Aleksandra Živković: Ima, bazeni Surduk. Ne znam kako se zovu. Udaljeni su možda pet minuta vožnje.

Tužilac: Šta je na placu posle ograde?

Aleksandra Živković: Drveće i kolski put.

Tužilac: Jeste li prisustvovali pretresu kuće?

Aleksandra Živković: Jesam, bila sam u kući. Bili su jako kulturni policajci prema meni.

Tužilac: U aprilu 2019. jeste li odlazili tamo?

Aleksandra Živković: Verovatno neki vikend jesmo, ali ne znam tačno koji.

14.44 - Počela prozivka

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom optuženih. Prisustvo su potvrdili Belivuk, Miljković, njihovi branioci a potom i ostali optuženi.

14.37 - Živkovićeva stigla u sud

Aleksandra Živković, supruga Radoja Živkovića, kako saznajemo, stigla je u sud da svedoči. Ona se nalazi u posebnoj prostoriji do početka svedočenja.

U boks za optužene uvedeni su okrivljeni koji su u pritvoru i njima je omogućeno da obave poverljive razgovore sa advokatima

U sud su stigli optuženi koji se brane sa slobode, Filip Ivanovski, Vlado Georgiev, njegova supruga Slađana Sekulić, bivši rukometaš Vojislav Đorđević.

Kurir.rs/J.S.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track