"KAKO ZNATI IMATE LI POSLA S KRIMINALCEM ILI NEVINIM?" Karan: Za pravosudni sistem, kontaproduktivno je NEZAKONITO PRISLUŠKIVANJE
Foto: Kurir televizija, BETA Zvonko Kučelin

kurir tv

"KAKO ZNATI IMATE LI POSLA S KRIMINALCEM ILI NEVINIM?" Karan: Za pravosudni sistem, kontaproduktivno je NEZAKONITO PRISLUŠKIVANJE

Crna Hronika -

Ljuban Karan, potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije z razgovoru sa advokatom Nemanjom Todorovićem o:

U Zadru je u toku suđenje Kragujevčaninu Dušku Tanaskoviću, koji je optužen za ubistvo crnogorskog državljanina Gorana Vlaovića prošle godine na hrvatskom ostrvu Pagu. Neki od dokaza koji su predstavljeni na suđenju nastali su prisluškivanjem ćelije u kojoj je zatvoren Tanasković, a njegov advokat Vinko Gulišija zatražio je izuzimanje tih dokaza nazvaši ih nezakonitim.

Ljuban Karan
foto: kurir tv

Karan je obajsnio zašto ljudi posežu za nezakonitom radnjom prisluškivanja bez znanja optuženog - ove vrste, naglasivši da je "najteže znati da li ispred sebe imate kriminalca ili poštenog čoveka".

- Sve je legitimno što je po zakonu kada Sud propiše uverenje o tome. Zakonito prisluškivanje je sredstvo koje se koristi u istrazi, bilo od strane bilo koje službe bezbednosti. To je jedan od mehanizama koji omogućava prikupljanje dokaza i dokaznog materijala, posebno kada se prisluškivanje kombinuje sa drugim aktivnostima kao što su praćenje, razgovori i uzimanje izjava svedoka, itd - rekao je Karan.

Međutim, postoji i druga strana medalje. Nezakonito prisluškivanje, koje nije odobreno sudom, često se koristi kao sredstvo odbrane optuženih. Kao što Ljuban Karan naglašava:

- Nezakonito prisluškivanje, tj. ono koje nije odobreno sudom, samo pomaže optuženima protiv kojih se takvi dokazi koriste. Postoji mnogo slučajeva u kojima su takvi dokazi, koji potiču iz nezakonitog prisluškivanja, odbačeni, što na kraju koristi optuženicima - istakao je.

02:23

OVAKO ĆE POMOĆI OPTUŽENIMA U ODBRANI! Karan u dilemi: Za pravosudni sistem, kontaproduktivno je NEZAKONITO PRISLUŠKIVANJE

Nezakonito prisluškivanje često nije samo neetičko, već i kontraproduktivno za pravosudni sistem.

Ostaje pitanje zašto bi zvanični organi službe bezbednosti odlučili da se upuste u nezakonito prisluškivanje.

Kao neko ko je imao iskustva u tim oblastima, Karan iznosi svoje dileme:

- Ne razumem zašto bi zvanični organi službe bezbednosti odlučili da se upuste u nezakonito prisluškivanje. Jer, zapravo, primenjujete jedan mehanizam koji predstavlja ozbiljno krivično delo. Nezakonito prisluškivanje je, moglo bi se reći, visoko rangirano krivično delo.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

01:40:22

USIJANJE 16.10.2021 DOBRIČANIN, RADULOVIĆ I OBRADOVIĆ: USPON I PAD DIJANE HRKALOVIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track