"PRAVNO NEVIDLJIVA DECA NAJLAKŠA META ZLOUPOTREBE!" Dr Antonović: Koriste ih za prosjačenje, prostituciju i sve NAJGORE poslove!
Foto: Kurir Televizija, McPhoto/Begsteiger / Alamy / Alamy / Profimedia

deca van sistema

"PRAVNO NEVIDLJIVA DECA NAJLAKŠA META ZLOUPOTREBE!" Dr Antonović: Koriste ih za prosjačenje, prostituciju i sve NAJGORE poslove!

Crna Hronika -

Dvogodišnja devojčica koja je prošle sedmice u pratnji policijske patrole dovedena u Univerzitetsku dečiju kliniku u Tiršovoj ulici nema određeno lično ime, kao ni JMBG - jedinstveni matični broj građana. U evidenciji nema ni njene braće i sestara.

Ratomir Antonović
foto: Kurir televizija

Zaštitnik građana uputio je zahtev nadležnom odeljenju Gradskog centra za socijalni rad da u zakonskom roku odredi lična imena deci. O temi "pravno nevidljivih" građana razgovarao je sa doktorom pravnih naka Ratomirom Antonovićem novinar Kurira Nikola Vujović.

- Nažalost ovo je jedna pojava koja je zastupljena i u zemljama mnogo razvijenijim od naše, u kojima postoji viši nivo pravne zaštite dece. To je uglavnom problem marginalnih grupa kojih ima u svakom sistemu i to su pretežno ili migrantske grupe ili pripadnici nacionalnih manjina koji iz raznih razloga ne žele da budu vidljiva u sistemu - rekao je Antonović.

01:44

PRAVNO NEVIDLJIVA DECA NAJLAKŠA META ZLOUPOTREBE! Dr Antonović: Koriste ih za prosjačenje, prostituciju i sve NAJGORE poslove!

Dodao je da su takva deca najčešće žrtve teških zloupotreba za najgore poslove:

Ta deca su izopštena od procesa obrazovanja i vaspitanja i koriste se za prosjačenja i prostituciju. Sve one najgore poslove koje mogu da obavljaju deca obavljaju ta deca koja nisu u sistemu - reka je Antonović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

04:40

NA KOJI NAČIN ĆE SE SMANJITI RIZIK OD KATASTROFA? Ratomir Antonović: Novim sistemom građani bi mogli da dobiju razne informacije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track