ZA SKORO 40 ODSTO POVEĆANI SMEŠTAJNI KAPACITETI U OZ U BEOGRADU: Direktor UIKS-a saopštio promene od rekonstrukcije od 2012.
Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

ZA SKORO 40 ODSTO POVEĆANI SMEŠTAJNI KAPACITETI U OZ U BEOGRADU: Direktor UIKS-a saopštio promene od rekonstrukcije od 2012.

Crna Hronika -

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izjavio je da su, zahvaljujući radovima i rekonstrukcijama od 2012. do danas, za skoro 40 odsto povećani smeštajni kapaciteti u Okružnom zatvoru u Beogradu.

- Ovo uvećanje je posebno značajno jer je reč o najvećoj pritvorskoj jedinici u zemlji koja na mesečnom nivou prima do čak 180 lica - istakao je Carević koji je posetio OZ Beograd povodom obeležavanja 70 godina postojanja ove ustanove.

Glavni viši javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović sa dejanom carevićem u poseti
Glavni viši javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović sa dejanom carevićem u posetifoto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

On je naveo da ovaj zavod od ukupno 12 sada ima 11 renoviranih blokova u skladu sa standardima Saveta Evrope (SE) i dodao da se u julu započelo sa rekonstrukcijom poslednjeg bloka.

- Borba države protiv organizovanog kriminala zahteva neprestana ulaganja ove vrste, ali i obuku i zapošljavanje novih ljudi koji obavljaju visoko rizične poslove koji za veći deo javnosti nisu vidljivi - istakao je Carević.

On je podsetio da se, prema poslednjem izveštaju SE, Srbija nalazi drugu godinu za redom u grupi zemalja sa adekvatnim kapacitetima za smeštaj osuđenih i pritvorenih lica.

stefanović i carević u okružnom zatvoru u beogradu
stefanović i carević u okružnom zatvoru u beogradufoto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

- Uloženi su ogromni napori poslednjih 10 godina da se reši ovo pitanje koje opterećuje zatvorske uprave mnogo bogatijih država poput Francuske, Belgije, Italije, Grčke… - ukazao je direktor Uprave.

Carević je obišao poslednja dva renovirana bloka za smeštaj pritvorenih lica u OZ Beograd, kao i šetalište koje je oslikano muralima u cilju humanizovanja ovog prostora.

1 / 3 Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Na tom projektu je zajedno radilo više od 50 uličnih umetnika, studenata slikarstva, glumaca i profesora Akademije likovnih umetnosti, kao i sami osuđenici koji su prethodno na radionicama kreativnog crtanja naslikali murale po motivima slobode, ljubavi, prirode, humanost.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja