KOLIKO JE BITNA I ODGOVORNA ULOGA FORENZIČARA? Ristić nema dilemu: Ne postoji savršen zločin, već samo loše odrađena istraga!
Foto: Kurir Televizija

kurir tv

KOLIKO JE BITNA I ODGOVORNA ULOGA FORENZIČARA? Ristić nema dilemu: Ne postoji savršen zločin, već samo loše odrađena istraga!

Crna Hronika -

Savršen zločin ne postoji. To je dokazano mnogo puta, kada se, ponekad i posle nekoliko decenija, otkrije počinilac zločina koji je, u vreme kada je izvršen, uspeo da umakne pravdi.

Telo 46-ogodišnjeg Slavoljuba L. iz Osečine kod Valjeva pronađeno je 6. oktobra 2014. na obali Save kod Rume. U septembru ove godine, skoro deceniju nakon ubistva, uhapšeni su osumnjičeni za Slavoljubovu smrt, i to njegov sin Dragan i njegov pomagač.

policija, Ripanj, uviđaj, policijska traka, policajac, forenzika
foto: Nemanja Nikolić

Još jedan monstruozan zločin o kojem je Srbija godinama izveštavala izgledao je kao savršen. Pevačica Jelena Marjanović ubijena je 2. aprila 2016. godine na nasipu u beogradskom naselju Borča. Mesto zločina nije bilo zaštićeno, nakon što je javljeno da je Jelena nestala nasipom je prošlo na stotine ljudi, ali je glavni osumnjičeni od početka bio njen suprug Zoran, koji je priveden 17 meseci nakon ubistva, a potom i optužen.

Suđenje protiv njega trajalo je četiri godine, a osuđen je prvostepno na 40 godina robije u julu 2022.

Gost "Redakcije" koji je diskutovao upravo o ovakvim slučajevima, jeste forenzičar Časlav Ristić.

- Sve što forenzičari prikupe na licu mesta prilikom vršenja uviđaja je jednako važno za dokaz u sudskom postupku. U Srbiji se od 2000. godine primenjuje DNK analiza, ona je postala prva, ali ne treba da se isključe i drugi tragovi i predmeti. Alfa i Omega jeste uviđaj, koji forenzičari rade na licu mesta. Ukoliko se oni obezbede sa tragovima koji će sudu poslužiti kao dokazi, onda je uradio dobar posao. Ukoliko tih tragova nema, onda je policija u problemu. Kao što ste rekli, kao što ponavljam, ne postoji savršen zločin, postoji samo loše odrađena istraga - započeo je Ristić.

00:57

KOLIKO JE BITNA I ODGOVORNA ULOGA FORENZIČARA? Ristić nema dilemu: Ne postoji savršen zločin, već samo loše odrađena istraga!

Potom je razgraničio kako u realnosti u odnosu na filmove izgleda prikupljanje i čuvanje dokaza:

- Naš princip u obradi se znatno razlike od filmova, na platnu uglavnom vidite čistu fikciju. Naime, prikupljanje tragova kreće odmah na izasku na lice mesta. Forenzičari sa ekipom prikupljaju tragove na licu mesta. Forenzičari su obučeni da pronađu i fiksiraju tragove, svi drugi im pomažu, jako je bitno dobro obezbediti lice mesta. Potom ih dostavljaju odelenju kriminalističke tehnike , uz veliku koncetraciju da ne dođe do kontaminacije tragova.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:05

UŽIVO UKLJUČENJE NOVINARA IZ GRČKE: Mislili smo da je nesrećan slučaj, ipak je UBISTVO, istraga traje, i RANIJE SU IMALI SUKOBE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja