PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV RODITELJA DEČAKA UBICE: Ovo su predložene kazne - ocu 12 godina, majci 2 godine i 6 meseci!
Foto: Nenad Kostić, Petar Aleksić, Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO U BEOGRADU

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV RODITELJA DEČAKA UBICE: Ovo su predložene kazne - ocu 12 godina, majci 2 godine i 6 meseci!

Crna Hronika -

Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je podiglo optužnicu protiv oca dečaka (13) koji je 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devet vršnjaka i čuvara te ustanove.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović tim povodom obratio se javnosti.

OŠ Vladislav Ribnikar
foto: Printscreen/RTS

- Želim da se u ime VJT zahvalim svim državnim organima koji su bili uključeni istragu, kao i svom timu koji je danonoćno predano radio na ovom slučaju tako da imamo optužnicu koja je napisana na 267 strana. Ovaj slučaj je sam po sebi veoma specifičan. Sproveli smo istragu koju su vodila dva javna tužioca i pripadnici MUP. Danas je Više javno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv oca dečaka. Okrivljeni je optužen zbog krivičnog dela teško delo protiv opšte sigurnosti. Postoji opravdana sumnja da je u periodu od godinu dana obučavao svog sina da rukuje oružjem i municijum te da gađa u mete silueta ljude, kako da stoji i kako da diše prilikom upotrebe oružja. Takođe, sumnja se da je oružje kojim je počinjen masakr čuvao suprotno Zakonu o oružju i municiji. U istrazi je utvrđeno da je oružje držao u transportnim koferima, umesto u sefu. Oružje i okvir je bio sa katancem i šiform, a drugi je bio bez katanca i u njemu je bila municija. Omogućio je detetu da dođa do dva pištolja za koje ga je prethodno obučavao da puca u streljačkom klubu. Sin okrivljenog je došao u posed oružja 1. maja 2023. godine, kada je napunio šest okvira sa ukupno 92 metka. U ranac ih je prebacio 3. maja i poneo u školu. Prvo je pucao u obezbeđenje, pa u dve učenice za stolom za dežurstvo i jednu koja je bila pored klavira. Potom je otišao do kabineta istorije u odeljenje 7/2 i ispalio 45 projektila. Tu je ubio šestoro dece, a ranio petoro i nastavnicu istorije.

VTJ podiglo je optužnicu i protiv majke dečaka ubice.

- Zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava. Ona je optužena jer je neovlašćeno držala municiju, s obzirom na to da je tokom istrage na jednom od metaka pronađen njen DNK - na jednoj čauri u kabinetu istorije - naveo je glavni tužilac.

Zbog davanja lažnog iskaza optužen je i predsednik streljačkog kluba Partizan i instruktor u tom klubu.

- Dao je lažan iskaz, tako što je tvrdio da nije video dečaka kako puca već ga je jednom video na kameri i naložio da izađe napolje. On je rekao i da nikada nije upoznao dečaka. niti sa njim bio na vatrenoj liniji, a takav iskaz je suprotan dokazima koji su prikupljeni.

- Drugi okrivljeni je takođe lažno tvrdio da mu nije poznato da li je otac dečaka na svoju odgovornost dao sinu da puca jer on to nije video, a da jeste da bi sigurno sankcionisao takvo postupanje. Rekao je i da mu nije poznato da je Kecmanović sa nekim dolazio da puca, što je takođe u suprotnosti sa dokazima - rekao je.

Optužnica je prosleđena sudu na odlučivanje, a tužilaštvo je zatražilo da ocu bude produžen pritvor, kao i da bude osuđen na maksimalnu kaznu od 12 godina zatvora.

Za majku dečaka ubice je predloženo 2 godine i 6 meseci zatvora.

Za predsednika kluba je predloženo 3 godine.

-- Svi očenici odeljenja 7/2 su dobili status oštećenih, bilo da su ranjeni ili ne, jer su preživeli traumu gledajući kako njihov školski drug puca u njihove drugare. Radi zaštite njihovih prava, tužilaštvo je sudu predložilo da se isključi javnost tokom javnog pretresa - zaključio je glavni tužilac.

Otac se, podsetimo, sumnjiči da je izvršio krivična dela teško delo protiv opšte sigurnosti tako što je u periodu pre masakra obučavao trinaestogodišnjeg sina da rukuje vatrenim oružjem i municijom.

Takodje, otac je, kako se sumnja, postupio suprotno Zakonu o oružnju i municiji i suprotno Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Podsetimo, dete je očevo oružje i municiju 3. maja ponelo sa sobom u školu i počinio jeziv masakr.

- Otac dečaka uhapšen je istog dana kada je njegov sin počinio zločin i na predlog tužilaštva sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu odredio mu je pritvor u kom se i dalje nalazi - podseća sagovornik Kurira.

Dečak ubica, s obzirom na to da u vreme masovnog ubistva nije imao 14 godina, nije krivično odgovoran i smešten je u psihijatrijsku ustanovu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja