"VIŠI SUD U PODGORICI I DALJE NE ZNA KOLIKO IM JE PREDMETA UKRADENO" Detalji o dokazima koje su ukrali "rudari", oglasila se i oni
Foto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

akcija tunel

"VIŠI SUD U PODGORICI I DALJE NE ZNA KOLIKO IM JE PREDMETA UKRADENO" Detalji o dokazima koje su ukrali "rudari", oglasila se i oni

Crna Hronika -

Viši sud u Podgorici i dalje ne zna koliko je dokaza i predmeta bilo u depou, koji je nedavno obijen nakon što je osumnjičena kriminalna grupa prvobitno iskopala tunel dug 30 metara od jednog stana u Njegoševoj ulici u Podgorici do suda, kazali su iz Akcije za socijalnu pravu (ASP).

Prema navodima crnogorskog Dana, iz ASP rekli su da podgorički Viši sud ne poseduje interni pravni akt, poput pravilnika ili sličnog dokumenta, kojim bi detaljnije regulisao način pohranjivanja dokaza i sudskih predmeta.

- Sudski poslovnik prepoznaje priručnu arhivu, koja je u sastavu sudske pisarnice i gde se završeni predmeti mogu držati najduže dve godine, nakon čega se predaju opštoj arhivi zajedno sa odgovarajućim upisnicima - rekli su iz ASP, a prenosi Dan.

kopali tunel od stana do depoa višeg suda u podgorici
kopali tunel od stana do depoa višeg suda u podgoricifoto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Oni su kazali da je ta arhiva zajednička za sve vrste spisa i da se drži odvojeno od sudske pisarnice u posebnoj prostoriji. Kako su iz ASP dodali, Sudski poslovnik propisuje način zavođenja, evidencije, upisa sudskih predmeta, kao i stavljanje u arhivu.

Prema njihovim rečima, poslovnik samo opštom formulacijom prepoznaje obavezu sudova da "predmeti moraju biti zaštićeni od vlage i požara i obezbijeđeni od oštećenja, uništenja i krađe", bez ikakvog detaljisanja o uslovima, koje moraju zadovoljiti prostorije za pohranjivanje predmeta i dokaza, ili njihovom obezbeđivanju.

sumnja se da je nalogodavac ove akcije kavački klan, tačnije slobodan kašćelan koji se trenutno nalazi u spuškom zatvoru
sumnja se da je nalogodavac ove akcije kavački klan, tačnije slobodan kašćelan koji se trenutno nalazi u spuškom zatvorufoto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

Oni su naveli da je javnost nedavno, a nakon objave informacija o provali u depo Višeg suda, imala priliku da vidi gomile razbacanih i nagomilanih predmeta u toj prostoriji, koja je bez ikakvog video nadzora.

Oni su naveli da su im iz Višeg suda, u odgovoru koji potpisuje predsednik tog Suda Boris Savić, kazali da "još nije završen popis svih predmeta i dokaza, koji su se nalazili u arhivi-depou ovog suda". Takođe, navedeno im je iz Višeg suda da nemaju dokument koji bi sadržao broj ukupno pohranjenih spisa po broju spisa i broju dokaza.

pljačka koja je šokirala region
pljačka koja je šokirala regionfoto: Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

- Prema Sudskom poslovniku, završeni predmeti sređuju se u arhivi po vrsti predmeta i po rednim brojevima spisa pojedinih upisnika u posebne fascikle, na čije se omote stavljaju skraćena oznaka i godina predmeta, kao i redni brojevi predmeta, dok se na police u arhivi postavlja jedan ili više uočljivih natpisa šta je na njima složeno - kazali su iz ASP, a prenosi Dan.

Pa da podsetimo, da je obijen depo Višeg suda u Podgorici otkrila je službenica 11. septembra nakon čega su istražitelji utvrdili da je organizovana kriminalna grupa iskopala tunel dug 30 metara od jednog stana preko puta zgrade do prostorija gde se čuvaju dokazi protiv osumnjičenih. Takođe, dosadašnjom istragom utvrđeno je da je grupa "rudara" od jula kopala tunel i da su samo nekoliko sati pre nego što je otkrivena pljačka završili posao i pobegli.

osumnjičeni jovanović, erić, marković i njegov stric marković
osumnjičeni jovanović, erić, marković i njegov stric markovićfoto: Printscreen/Youtube, Rade Koprivica/Vlada Crne Gore

- Do sada je uhapšeno šestoro osumnjičenih koji su bili deo kriminalne grupe koja je navodno radila po nalogu kavačkog klana. Među uhapšenima je i Srbin Vladimir Erić koji je kopao tunel i uhapšen je prošle nedelje kada je na aerodromu u Švedskoj pokušao da se ukrca na let za Srbiju - podseća izvor i dodaje da se intezivno traga za još trojicom naših državljana - Veljkom Markovićem i njegovim stricem Milanom Markovićem i Dejanom Jovanovićem koji su navodno sa Erićem "rudarili".

(Kurir.rs - Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track