HVALA TI ZA DIVNE DANE MUZIKE, DOBRA GAGO Od direktorke koja je poginula na planinarenju opraštaju se prijatelji, kolege i učenici
Foto: Facebook

tragedija kod petrovca na mlavi

HVALA TI ZA DIVNE DANE MUZIKE, DOBRA GAGO Od direktorke koja je poginula na planinarenju opraštaju se prijatelji, kolege i učenici

Crna Hronika -

Dragana Ristić Mladenović (47) direktorka Muzičke škole "Stevan Mokranjac" u Vranju poginula je tokom planinarenja na Homoljskim planinama kod Petrovca na Mlavi.

Strastvena planinarka, nažalost, poginula je prekjuče kada je sa svojom ekipom planinara krenula kao i do sada u organizovanu turu planinarenja. Nesreća se dogodila kod fereta Gornjak kada je pala s desetak metara visine u ambis, od posledica pada preminula je na mestu.

direktorka muzičke škole poginula na planinarenju kod petrovca na mlavi
direktorka muzičke škole poginula na planinarenju kod petrovca na mlavifoto: Facebook

Na društevnim mrežama tokom jučerašnjem dana od direktorke Dragane oprostili su se njeni brojni prijatelji i poznaninci. Takođe, škola u kojoj je Dragana bila dugogodišnja direktorka oprostila se od nje.

- Sa velikom tugom, obaveštavamo sve prijatelje i kolege da je naša draga koleginica Dragana Ristić Mladenović, tragično nastradala na planinarenju u nesreći koja se dogodila na mestu Via ferata Gornjak kod Petrovca na Mlavi. Neka počiva u miru! Amin! - stoji na stranici vranjske škole gde su objavili i njenu fotografiju sa planinarenja.

- Gago naša dobra, počivaj u miru i neka ti je ravno nebesko carstvo! Hvala ti za divne dane muzike - stoji u jednom od komentara ispod fotografije, dok je drugi korisnik napisao:

- Bila si strastvena u svom izazovu koji si obožavala, a sada si tako tragično otišla. Pamtimo tvoj lik, harizmu i tvoj osmeh, dobra Gago.

direktorka škole poginula na planinarenju pre dva dana
direktorka škole poginula na planinarenju pre dva danafoto: Youtube/RTVFocusVranje

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Planinarski savez Srbije izražava saučešće porodici i prijateljima Dragane Ristić Mladenović iz Vranja. Planinarska zajednica iskreno žali za koleginicom koja je tragično nastradala protekle subote kod Petrovca na Mlavi, izvodeći planinarske aktivnosti na Via ferati „Gornjak“. Tokom oktobra dvoje srpskih planinara izgubilo je život na feratama. Ti i slični tragični događaji su nam opomene, na žalost najokrutnije, da je planinarstvo lep, ali i opasan sport ukoliko se ne poštuju pravila i procedure.

Ovom prilikom apelujemo na svest planinarskih društava i planinara o neophodnosti poštovanja planinarskih pravilnika, etičkih kodeksa i uputstava o korišćenju tehničke opreme. Ujedno, želimo da skrenemo pažnju javnosti, da sa promenom godišnjeg doba dolaze i znatno nepovoljniji vremenski uslovi koji zahtevaju povećanu koncentraciju, dobru fizičku spremu, adekvatnu obučenost i opremljenost kao i da bez svega navedenog boravak u planini predstavlja ozbiljnu opasnost.

Takođe želimo da ukažemo početnicima, ali i onima iskusnijima, da se u planinarske aktivnosti ne kreće bez osnovne planinarske obuke, odgovarajuće specijalističke obuke i bez nadzora sportskih stručnjaka sa odgovarajućom dozvolom za rad.

Nesreće su, na žalost, sastavni deo svakog sporta, upravo iz tog razloga Planinarski savez Srbije iz godine u godinu donosi sve strožije pravne akte sa ciljem podizanja bezbednosti učesnika planinarskih akcija, a sa željom da u budućnosti imamo što manje nesreća sa tragičnim ishodom.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:33

Vožnja kroz Prokuplje, poslednji pozdrav nastradalom motociklisti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track