"LOŠE MI JE... SAHRANIO SAM KOLEGU, DANAS MORAM I DRUGOG!" Preživeli rudar van sebe nakon ispraćaja Dejana iz Zaječara
Foto: Printscreen/RTS, printscreen www.zamedia.rs

"LOŠE MI JE... SAHRANIO SAM KOLEGU, DANAS MORAM I DRUGOG!" Preživeli rudar van sebe nakon ispraćaja Dejana iz Zaječara

Crna Hronika -

Šta imam da pri­čam... Po­ku­ša­vao sam da ih spa­sem, ali uza­lud. Na kra­ju su me iz ja­me izvu­kle ko­le­ge. De­lile su me sekunde od smr­ti, ova­ko pri­ča za Ku­rir ru­dar Slo­bo­dan Ni­ko­lić, ko­ji je u pe­tak je­di­ni pre­ži­veo ne­sre­ću u ru­d­ni­ku Lu­b­ni­ca kod za­je­ča­r­skog se­la Gr­ljan, dok su po­gi­nu­le nje­go­ve ko­le­ge De­jan Kra­j­nja­no­vić (42) i Lju­bi­ša Bo­si­lj­ko­vić (55). Oni su pro­pa­li u ja­mu du­bo­ku pet me­ta­ra i uga­lj ih je za­tr­pao.

Pijem lekove

- Izuzetno mi je teško, popio sam i lek i ne mogu do dođem sebi. Ništa ne pomaže... - kaže Slobodan nakon sahrane svog kolege Dejana i dodao da danas mora da skupi snage da sahrani i drugog kolegu i prijatelja Ljubišu.

povređeni rudar slobodan nikolić
povređeni rudar slobodan nikolićfoto: printscreen www.zamedia.rs

- Sva trojica smo bili unutra i radili u delu gde se ugalj separatiše, morao bi da vam nacrtam kako to izgleda jako je teško za objasniti. Mene je bukvalno delila minuta da ne nastradam kao i kolege.

Ka­ko da­lje na­vo­di Slo­bo­dan Ni­ko­lić po­tre­snim gla­som za Ku­rir, ne mo­že da do­đe se­bi, ali mo­ra da se dr­ži ka­ko zna i ume.

- U tom delu je ugalj i isprazni se određena količina uglja koja sama odlazi, mi to radimo u cevi. Ušli smo unutra zbog tog uglja koji je morao da se iskopa. Jao, verujte ne želim ni da se prisećam više cele te scene... - re­kao nam je ru­dar dr­h­ta­vim gla­som i do­dao „da se ko­li­či­na uglja ni­je ispra­zni­la i da je ve­ro­vat­no iz tog ra­zlo­ga po­vu­kla pr­vo jed­nog ko­le­gu, a za­tim i dru­gog“.

nastradali ljubiša bosiljković i dejan krajnjanović
nastradali ljubiša bosiljković i dejan krajnjanovićfoto: Printscreen/RTS, Privatna Arhiva

Osta­le ko­le­ge su od­mah po­ku­ša­le da im po­mo­g­nu, ali, na­ža­lost, ni­su uspe­li jer su u pi­ta­nju bi­le se­ku­n­de.

DRUGA TRAGEDIJA

Ode Lju­bi­ša kod nje­go­ve Slađe

Ka­ko su ra­ni­je za Ku­rir na­ve­li po­zna­ni­ci stra­da­log ru­da­ra Lju­bi­še Bo­si­lj­ko­vi­ća, ovo je dru­ga ve­li­ka tra­ge­di­ja ko­ja je za­de­si­la ovu po­ro­di­cu. Pre­ma nji­ho­vim re­či­ma, Lju­bi­ši­na su­pru­ga pre­mi­nu­la je u av­gu­stu na­kon te­ške bo­le­sni, od ko­je se ni­su opo­ra­vi­li, a već ih je do­če­ka­la no­va. - Ode moj ba­ta kod nje­go­ve Sla­đe - sa­mo je je­dan od ko­men­ta­ra ispod fo­to­gra­fi­je.

Te­žak udarac

Pri­li­kom za­tr­pa­va­nja uspeo je da do­hva­ti ko­no­pac ko­ji su mu ba­ci­le ko­le­ge. Ko­no­p­cem je bio ve­zan za jed­nu ru­ku, a dru­gi kraj ko­no­p­ca na po­vr­ši­ni dr­ža­le su osta­le ko­le­ge.

- Ka­ko sam se ose­ćao? Pa ka­ko mo­že da izgle­da ka­da si za­tvo­ren u ce­vi?! Jed­na ru­ka mi je bi­la čvr­sto ve­za­na ko­no­p­cem i u tim mo­men­ti­ma sam sa­mo ose­ćao bol u toj ru­ci. Sa­da me vi­še ni ru­ka ne bo­li... - ka­zao je Slo­bo­dan. On je po­šao sa la­k­šim po­vre­da­ma na­kon tra­ge­di­je, ali psi­hi­č­ki se, ka­ko je i sam na­veo, ose­ća veo­ma lo­še.

U se­lu Gra­d­sko­vu, ko­je je oko 25 ki­lo­me­ta­ra uda­lje­no od Za­je­ča­ra, ju­če se ni­je čuo ni ža­mor, ni­ti glas me­šta­na, ni­ti tra­k­tor, ne ču­je se ni je­se­nji cr­v­kut pti­ca... Ju­če je sa­hra­njen stra­da­li ru­dar De­jan Kra­j­nja­no­vić. - Tu­ga, muk, ne­sre­ća ne­za­pa­m­će­na - ka­že nam ro­đak na­stra­da­log čo­ve­ka, ko­ji no­si isto pre­zi­me kao ne­sre­ć­ni De­jan.

rudnik, Zaječar, Lubnica, havarija
foto: Printscreen/RTS

Krik supruge

Ro­đak ka­že da je upra­vo sti­gao iz De­ja­no­ve ku­će, u ko­joj se oku­pi­lo i mla­do i sta­ro, ce­lo se­lo, ko­je ima oko 700 sta­nov­ni­ka.

- Ova­kvu sa­hra­nu se­lo ne pa­m­ti. Gu­žva, na­rod, a muk, ni­ko reč da pro­zbo­ri, ne­ma ni­šta vi­še pa­me­t­no da se ka­že. Sa­mo gr­me je­ca­ji su­pru­ge, De­ja­no­ve ma­j­ke, ro­đa­ka, ko­le­ga, pri­ja­te­lja.

Ro­đak ka­že da De­jan ima ku­ću i u Za­je­ča­ru, ali je mno­go vo­leo se­lo i tu je ži­veo sa po­ro­di­com. Zbog to­ga su odlu­či­li da ga sa­hra­ne u se­lu ko­je je to­li­ko vo­leo.

- De­jan je ro­đen u Lju­blja­ni, ali da ka­žem slu­ča­j­no, jer je on iz na­šeg se­la. Ne znam ko­me je te­že, nje­go­vim ro­di­te­lji­ma, nje­go­voj udo­vi­ci ili si­nu i će­r­ki, ko­ji idu u pe­ti i osmi ra­zred osnov­ne ško­le. De­jan je bio je­di­nac. Bio je šef sme­ne na se­pa­ra­ci­ji, gde je ra­dio 25 go­di­na. I nje­go­va su­pru­ga ra­di na se­pa­ra­ci­ji, ali je ona na dru­gom me­stu, ta­mo gde se vr­ši me­re­nje ka­mio­na. Bi­la je na po­slu kad su joj ja­vi­li, čuo sam da je to­li­ko ja­ko za­va­pi­la, kri­k­nu­la za De­ja­nom ka­da su joj ka­za­li, da su pri­su­t­ne ko­le­ge za­ne­me­le i bu­kval­no pre­sta­le da di­šu - ka­že naš sa­go­vor­nik.

Gra­do­na­če­l­nik Za­je­ča­ra Bo­ško Ni­čić pro­gla­sio je po­ne­de­ljak, 6. no­ve­m­bar, za dan ža­los­ti na te­ri­to­ri­ji gra­da Za­je­ča­ra.

rudnik, Zaječar, Lubnica, havarija
foto: Printscreen/RTS

ISTRAGA NESREĆE

Pro­pa­da­li je­dan za drugim

U pe­tak oko 10.30 do­šlo je do ne­sre­će u ru­d­ni­ku Lu­b­ni­ca kod Za­je­ča­ra ka­da su ra­d­ni­ci ra­di­li na se­pa­ra­ci­ji uglja, pri­li­kom če­ga su pa­li u ja­mu du­bo­ku oko pet me­ta­ra. In­spe­k­ci­ja je po­tvr­di­la da je do tra­ge­di­je do­šlo ka­da su tro­ji­ca ra­d­ni­ka ru­d­ni­ka Lu­b­ni­ca či­sti­la bu­n­ker go­to­vih proi­zvo­da si­t­nog uglja od za­le­plje­nog uglja na obo­di­ma bu­n­ke­ra. Izne­na­da, uga­lj se obru­šio i ra­d­ni­ci su po­če­li da pro­pa­da­ju je­dan za dru­gim kroz uga­lj u bu­n­ker. Pa­da­li su pet me­ta­ra dok ni­su do­ta­kli dno se­pa­ra­cio­nog bu­n­ke­ra.

- Osta­li ra­d­ni­ci se­pa­ra­ci­je, ko­ji su bi­li u bli­zi­ni, vi­de­v­ši šta se de­ša­va, od­mah su po­če­li da ispu­šta­ju uga­lj iz bu­n­ke­ra de­mon­ti­ra­njem izla­znih vra­ta ka­ko bi što pre oslo­bo­di­li ko­le­ge. Tek na­kon 15-20 mi­nu­ta uspe­li su da izvu­ku tro­ji­cu ko­le­ga, ali, na­ža­lost, dvo­ji­ca su već bi­la po­gi­nu­la - sto­ji u pre­li­mi­nar­nom mi­šlje­nju re­pu­bli­č­ke in­spe­k­ci­je.

(Kurir.rs - B. Travica, S. Božinović)

Štampano izdanje 06.11.2023.
foto: Kurir

Ne propustite DANAS sjajan poklon uz Kurir - ČEŠKALICA ZA LEĐA

Kurir
foto: Kurir

Dnevne novine Kurir i ovog ponedeljka obradovaće svoje čitaoce. Uz kupljeni dnevni primerak novina čeka vas poklon – češkalica.

Poklanjamo vam originalan proizvod i sjajnog saveznika!

Setite se koliko je neprijatno kad vas leđa zasvrbe, a ne možete sami da se počešete. Kako biste se oslobodili tog užasnog osećaja, mi vam poklanjamo jedan vrlo praktičan proizvod.

Deo predviđen za češkanje ima zaobljene vrhove koji prilikom trljanja ostavljaju prijatan osećaj na koži.

Osim toga, možete da je koristite dok se odmarate na plaži, čitate knjigu ili gledate omiljeni film.

Veoma je jednostavna prilikom korišćenja, lagana i praktična. Dostupna je u roze boji.

Originalan poklon i odličan saveznik. Deo predviđen za češkanje ima zaobljene vrhove koji prilikom češkanja ostavljaju prijatan osećaj na koži. Kombinacija estetike savremenog doba sa vintidž dizajnom. Za svakog muškarca.

Bonus video:

01:33

Kurir na licu mesta: Najnovije informacije iz Sokobanje gde su poginuli rudari

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track