"TIGAR" NA POKLON OD ZVICERA DOBIO ORUŽJE I BLINDU: Ko su 4 misteriozna policajca sa liste "kavačkih" saradnika?
Foto: Shutterstock, EPA/Boris Pejović, Screenshot/Libertas/SKY aplikacija, Privatna Arhiva

Specijalno državno tužilaštvo cg

"TIGAR" NA POKLON OD ZVICERA DOBIO ORUŽJE I BLINDU: Ko su 4 misteriozna policajca sa liste "kavačkih" saradnika?

Crna Hronika -

Pripadnici opasnog kotorskog klana, "kavčani", u kriptovanoj komunikaciji otkrili su mnogo tajke ove kriminalne grupe, kao i svoje saradnike među kojima su i bezbednjaci i policajci iz Crne Gore i Srbije, međutim, u jednoj od optužnica Specijalnog državnog tužilaštva u Crnoj Gori pominju se 4 osobe čiji je identitet i dalje nepoznanica, a koje su policajci.

Ove osobe pominju se u jednom od dokumenata u kojem se pojavljuju i vođe klana iz Beograda, Veljko Belivuk i Marko Miljković, kao i korumpirani policajci iz Crne Gore Petar Lazović i Ljubo Milović.

Ljubo Milović i Petar Lazović
Ljubo Milović i Petar Lazovićfoto: Screenshot/Libertas/SKY aplikacija, Printscreen

- Europol je tada poručio crnogorskim istražiteljima da treba identifikovati i ostale pomenute službenike policije zvane Tigar, Aco, Slobodan i Ranko, jer su svi oni imali specifičnu ulogu kada je reč o zaštiti pripadnika kavačkog klana Kavač i otkrivanju osetljivih operativnih podataka - prenose podgoričke Vijesti.

Tigar je, kako se navodi, osoba koja je od Zvicera primila, kao poklon, ilegalno oružje, a bio je i korisnik blindiranih automobila koje su, najverovatnije, kupili pripadnici ovog klana, takođe, na poklon.

U istim spisima konstatuje se da je "Ljubo Milović u to vreme morao biti u jakim privatnim i poslovnim vezama sa direktorom crnogorske policije Zoranom Brđaninom i direktorom kriminalističkog odseka Dejanom Kneževićem".

- Nema dokaza da su Brđanin i Knežević bili umiješani u bilo kakve kriminalne aktivnosti- citira se iz tog dokumenta, uz dodatak da obavještajni podaci ukazuju da je vođa kavačkog klana Radoje Zvicer imao ogroman uticaj na aktivnosti crnogorske policije, preko Petra Lazovića i njegovog oca Zorana Lazovića.

Radoje Zvicer
Radoje Zvicerfoto: Printscreen Libertas

U tom dokumentu piše i da su Milović i Petar Lazović uključeni direktno u šverc velikih količina kokaina iz Ekvadora u Evropsku uniju i Australiju, šverc oružja i cigareta.

- Pretpostavka je da Ljubo Milović poseduje nepoznati bankovni račun sa iznosom od 48 miliona eura zarađenih upravo švercom kokaina - piše u dokumentu Europola, objavio je Libertas.

- Zvicer je koordinirao policiju preko Lazovića kada je riječ o hapšenju osumnjičenih koji su učestvovali u planiranom ubistvu Slobodana Kašćelana- piše u dokumentu Europola koji je taj portal objavio pre godinu i po.

Ipak, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) tvrdi da je optuženi šef "kavačkog klana" Radoje Zvicer znao sve detalje nemačke policijske akcije protiv švercera kokaina na brodu "Budva" iako su takvi detalji bili poznati samo tadašnjem policijskom funkcioneru Dejanu Kneževiću.

- “Da je okrivljeni Radoje Zvicer okrivljenom Ljubu Miloviću istog dana, posle pronalaska opojne droge na brodu “Budva” u Hamburgu, poslao poruku da će sada Dejo dobiti činova, što se očigledno odnosi na okrivljenog Dejana Kneževića - ističe se u optužnici SDT.

Lazović je uhapšen 18. jula 2022. godine, a policija od tada traga za njegovim odbeglim kolegom Milovićem.

Obojica su obuhvaćeni u nekoliko predmeta SDT-a, koje im na teret stavlja teške optužbe, koje je Lazović negirao. Milović se, inače, dovodi u vezu sa kriminalcima još od pre podele jedinstvenog kotorskog klana na škaljarski i kavački.

Kurir.rs

Bonus video:

13:04

Evo kako rade obaveštajne službe kao GLAVNO ORUŽIJE DIPLOMATIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track