"ŠKALJARAC" ZAKOPAN U LUKSUZNOJ VILI U ISTANBULU: Turska policija pronašla nove dokaze u slučaju ubistva Rileta Kapetana
Ubijeni Mijanović, Foto: Youtube/Habertürk TV, turska policija

istraga se nastavlja

"ŠKALJARAC" ZAKOPAN U LUKSUZNOJ VILI U ISTANBULU: Turska policija pronašla nove dokaze u slučaju ubistva Rileta Kapetana

Crna Hronika -

Luksuznu vilu u istanbulskom naselju Zekerijakoju koju je koristio visokopozicionirani "kavčanin" Željko Bojanić, ponovo su po nalogu Višeg krivičnog suda u Istanbulu pretražili istražitelji, i prema pisanju turskih medija pronašli nove dokaze koji upućuju na to da je u njoj mučen, ubijen i sahranjen "škaljarac" Risto Mijanović.

Mijanović je, podsetimo, nestao 2020. godine, a turska policija sumnja da je zakopan u prostorijama Bojavnićeve vile čije je dvorište već bilo prekopano u novembru prošle godine, ali telo Cetinjanina Mijanovića nije pronađeno. Podsetimo, za otmicu i ubistvo Bojanića u Turskoj se vodi sudski postupak i Bojanić je tokom iznošenja svoje odbrane izjavio da nije kriv i da vila nije njegova.

Željko Bojanić i dvorište njegove vile
Željko Bojanić i dvorište njegove vilefoto: Printscreen

- Nisam pripadnik kriminalne grupe, nisam kriv. Da je to istina, bili bi pronađeni dokazi - izjavio je on na početku suđenja.

Podsetimo, odbrana je pred sudom tvrdila da je Risto Mijanović, zvani Rile Kapetan, živ i da je bio uhapšen na Jahorini nekoliko meseci posle navodne otmice i ubistva u Istanbulu.

O optužbama se pred sudom izjasnio i Radoje Živković, rođak vođe "kavčana" Radoja Zvicera, koji je uhapšen posle ubistva Jovana Vukotića, vođe škaljarskog klana u Istanbulu.

- Nemam nikakve veze sa ubistvom Rista Mijanovića. Nisam nikoga kidnapovao, mučio ili ubio. Ne znam ni ko je Risto. Takođe, ne poznajem ni Bojanića, niti Hakana Kaptuna, vlasnika restorana iz kog je žrtva navodno oteta - rekao je Živkovic i dodao "da fleš disk koji je kao dokazni materijal dostavila Srbija, nema nikakve veze s njim".

U međuvremenu Hakan Kaptun, iz čijeg je restorana prema optužnici otet Mijanović, kao i Milan Vujotić koji je takođe uhapšen, pušteni da se brane sa slobode. Inače na slikama koje su, kako navode turski mediji, dostavljene iz Srbije, vidi se Risto Mijanović, vezan u kući.

Lalić, Belivuk, Miljković
Lalić, Belivuk, Miljkovićfoto: Nenad Kostić, Ana Paunković, Stefan Stojanović/ Mondo

Specijalni sud

Lalić pominjao Rileta Kapetana

Na suđenju kriminalnom klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, okrivljeni saradnik Srđan Lalić je u više navrata pričao o ubistvu izvesnog Rileta Kapetana, za kojeg se pretpostavlja da je upravo Risto Mijanović.

- Rile Kapetan, pričaću sada o njegovom ubistvu. Veljko i ja smo se iz Istanbula vratili u Prištinu, odakle nas je prevezao jedan Albanac. Dok sam bio u Turskoj, Radoje mi je pisao jer su planirali namamljivanje Rista Kapetana, planirali su da nabavim replike pištolja i oznake policije. Plan je bio da Ristu Kapetana namame u restoran, da ga raskomadaju i bace u more. Nisam učestvovao u tome, ali bio sam u kući sa Veljkom i Markom dok su te akcije sprovođene - ispričao je tokom suđenja Lalić.

- Pretražena je vila koja je na fotografijama koje su uputile Turskoj srpske vlasti, to je taj objekat, a fotografije su snimljene sa telefona optuženog Bojanića upravo u vili u kojoj je obavljena pretraga - rekao je policajac iz Turske O. Z.

Komisija istražitelja, koja je ponovo pregledala vilu, navela je da su pronađeni određeni dokazi i da im je potrebno dodatno vreme za izveštaj. Taner Akindži, jedan od advokata okrivljenog Bojanića, tvrdio je međutim, da predmetna kuća na fotografijama u optužnici nije vila u kojoj je rađena istraga, te je zatražio od policijskih vlasti da ispitaju ima li i drugih kuća koje isto izgledaju.

U optužnici Glavnog javnog tužilaštva u Istanbulu navodi se da su pripadnici kavačkog klana 11. septembra 2020. namamili u restoran Mijanovića, da su ga potom oteli i odveli u Bojanićevu vilu koja se nalazi u blizini. Tamo su mu vezali ruke i noge, zalepili usta trakom, mučili ga, a potom ubili u novembru i zakopali njegovo telo.

Slike mučenja u telefonu Živkovića
Slike mučenja u telefonu Živkovićafoto: Printscreen/odatv.com, turska policija

- Zid, vrata, orman, mašina za veš i mašina za sušenje veša na slikama na kojoj je Mijanović potpuno su isti, fotografija golog muškarca vezanih ruku i nogu, odgovara izgledu prostorija vile Željka Bojanića. Uvidom u fotografije dvorišta vile u kom je sahranjen, u razmeni informacija koje su dostavile srpske vlasti, utvrđeno je da je konstrukcija bašte u međuvremenu promenjena - navodeli su izvori turskih medija i dodali da su i prostorije u kojima je držan renovirane, da bi se prikrili tragovi zločina, a da je Bojanić, kada je saznao da policija ima fotografije mučenja, telo prebacio na drugo mesto 2021.

- Utvrđeno je da je tokom iskopavanja za izgradnju magacina u bašti vile odveženo 13 kamiona zemlje. Policija je zaključila da su izmene koje su napravljene na bašti imale za cilj da sakriju telo. U odbranu, Bojanić je naveo da je kopao kako bi napravio magacine - otkrili su izvori iz Turske.

U optužnici se navodi i da je Mijanović u Turskoj koristio ime Ali Matić.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:00

Debata u Pulsu Srbije: Rat između crnogorskih klanova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track