"KAVČANI" IMALI NA SKAJU GRUPU "BUDVA" U KOJOJ SU DOGOVARALI LIKVIDACIJU: Odloženo suđenje ubici iz tržnog centra
Foto: MUP RS

viši sud u podgorici

"KAVČANI" IMALI NA SKAJU GRUPU "BUDVA" U KOJOJ SU DOGOVARALI LIKVIDACIJU: Odloženo suđenje ubici iz tržnog centra

Crna Hronika -

U Višem sudu u Podgorici danas je odloženo suđenje, glavni pretres Lazaru Iliću iz Kraljeva i grupi koji su optuženi za planiranje likvidacije Marka Ljubiše Kana 2021. godine, navodnog visokopozicioniranog pripadnika škaljarskog klana.

Pored Ilića optužen je i Strahinja Savić, Grga Milićević, Miloš Klečak i Nikola Mileković koji je u bekstvu.

Advokat Ranko Radonjić predložio je sudu da se iz spisa predmeta izdvoje kao pravno nevaljani dokazi: CD na kome je snimljen sadržaj iz kriptovanog telefona i transkripti razmenjenih poruka u grupi pod nazivom "Budva", korisnika aplikacije "Sky ECC".

lazar ilić osumnjičen da je ubio šarca, optužen da je pokušao da ubije kana
lazar ilić osumnjičen da je ubio šarca, optužen da je pokušao da ubije kanafoto: Kurir

- Predložio sam da se izdvoji iz spisa Službena zabilješka UPCB Budva, broj 02-215/21-680 od 22.01.21. godine koja je sačinjena na okolnosti presnimavanja sadržaja telefona Strahinje Savića, uz njegovu navodnu saglasnost, kao i dokaza koji su proistekli iz ove radnje: CD na kome je snimljen sadržaj iz ovog (kriptovanog) telefona i transkripti razmenjenih poruka u zatvorenoj grupi pod nazivom "Budva", korisnika aplikacije “Sky ECC” - naveo je advokat Ranko Radonjić.

Radonjić je u izjavi za portal Dan, kazao da su izdvajanje tražili jer odbrana smatra da se sudska odluka ne može zasnivati na ovim dokazima, koji su pribavljeni povredama odredaba krivičnog postupka.

- Obzirom da se nad mobilnim telefonom, kao pokretnom stvari ne može vršiti uviđaj u smislu člana 133 ZKP-a, niti je moguće izvršiti prosto “presnimavanje sadržaja predmetnog telefona”, kako je to navedeno u službenoj zabilešci. Već je bilo neophodno izvršiti pretresanje prema izričitim odredbama o pretresanju pokretnih stvari propisanim članom 75 stva 2 ZKP, uz prethodno pribavljenu naredbu suda i u prisustvu držaoca telefona i dva svedoka, o čemu je bilo potrebno i sačiniti zapisnik. Kako je postupljeno mimo zakonom propisane procedure, ova radnja se ne može smatrati zakonitom, bez obzira na činjenicu da je držalac telefona, eventualno, dao svoj pristanak - pojašnjava advokat Radonjić, a prenosi Dan.

Sudija na današnjem ročistu nije odlučila o ovom predlogu, ročiste glavnog pretresa odloženo je za 6. decembar.

NAVODI OPTUŽNICE

Prema navodima optužnice, Lazar Ilić je trebao da ubije Marka Ljubišu Kana. Prijatelj od Goran Slovinić 22. januara 2021. zaustavio je Strahinju Savića i tražio od njega da mu kaže ko ga je poslao jer je prethodno primetio da se ovaj optuženi ponaša sumnjivo i već dva dana nadgleda lokal "Kadmo" u kojem je boravio.

Verbalni konflikt Slovinića i Savića registrovali su policajci koji su se nalazili u blizini. Nakon toga je on priveden. Pored Ilića i Savića na optužnici su Grga Milićević, Miloš Klečko i Nikola Mileković koji se nalazi u bekstvu.

Prema navodima optužnice, Ilić, Savić,Milićević, Klečko i Mileković su tokom 2020. godine postali članovi kriminalne organizacije koju je formirala za sada nepoznata osoba sa nadimkom Džoni, za koga se sumnja da je Nikola Vušović, Džoni sa Vračara.

nikolola vušević, zvani džoni sa vračara, lazar ilić i vođa kavčana radoje zvicer
nikolola vušević, zvani džoni sa vračara, lazar ilić i vođa kavčana radoje zvicerfoto: MUP RS

Pored osoba koje se nalaze na optužnici članstvo u ovoj kriminalnoj organizaciji prihvatila su za sada i druga neidentifikovana lica sa nadimcima Krojač, Mateo Odin, Sajarac, Matkal, Sepforiti i drugi.

Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara je bio zadužen za planiranje i finansiranje izvršenja najtežih krivičnih dela. Savić je imao zadatak da prati i opservira kretanje mete. Grga i Klečak su se prihvatili izvršioce krivičnih dela prevoze preko graničnih prelaza i povezuju sa drugim članovima kriminalne organizacije.

aleksandar šarac izrešetan početkom novembra 2020. a lazar pucao u njega maskiran
aleksandar šarac izrešetan početkom novembra 2020. a lazar pucao u njega maskiranfoto: Kurir, Printskrin/Instagram

Lazar Ilić je osumnjičen da je u oktobru 2020. maskiran u TC "Ušće" pucao na Aleksandra Šarca, pripadnika Pink pantera, i navodnog bliskog saradnika škaljarskog klana. Šarac je nakon 10 dana borbe u bolnici od zadobijenih povreda preminuo, a sumnja se da je Ilić nakon što ga je izrešetao pobegao u Crnu Goru. Inače, pojavila se priča da će Crna Gora zbog ovog krivičnog dela izručiti Lazara Ilića Srbiji, ali do toga nije došlo.

(Kurir.rs - DAN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track