SRBI POSTALI KRALJEVI KOKAINA I BROJ 1 NA SVETSKOM TRŽIŠTU: Balkanski kartel ima nov način za šverc droge! ŠTA JE "SLEPI PUTNIK"?
Balkanski kartel ostao bez tone kokaina, Foto: Shutterstock

velika zaplena

SRBI POSTALI KRALJEVI KOKAINA I BROJ 1 NA SVETSKOM TRŽIŠTU: Balkanski kartel ima nov način za šverc droge! ŠTA JE "SLEPI PUTNIK"?

Crna Hronika -

Posle zapelen skoro tone droge koja je doplovila iz Ekvadora preko Kolumbije, španski istražitelji otkrili da je ova kriminalna grupa koju čini veliki broj državljana Srbije počeo kokain da švercuje u legalnim tovarima

Balkanski kartel, kom je juče u luci Alhesira u Španiji zaplenjena skoro tona kokaina izuzetne čistoće, trenutno je najjača kriminalna grupa koja švercuje drogu iz Kolumbije, preneli su mediji iz te države. Kako su istražitelji posle jedne od najvećih zaplena otkrili, "Balkanski karte"l koristi nov metod koji su istražitelji već nazvali "slepa udica", zbog toga što kokain utovaraju na brodove kao "slepog putnika" a onda pokušavaju da nađu način kako da ga u luci u kojoj pristiže izvuku.

Poslednja u nizu zaplena
Poslednja u nizu zaplena foto: Printscreen/Instagram/narcodiario

- Balkanski kartel, koji je najaktivnija kriminalna organizacija na evropskom nivou, ovog puta je sakrila drogu u dva kontejnera koja su putovala iz Ekvadora i privremeno se zaustavila u Kolumbiji, a krajnje odredište im je bila Španija. Metoda koju koriste sastoji se od skrivanja droge u legalnim pošiljkama - istakli su agenti nacionalne policije Španije, koji su sproveli akciju posle dojave iz Kolumbije da bi u kontejnerima sa robom mogao da bude i kokain.

Istraga

Troše milione i prelaze hiljade kilometara

Agenti Nacionalne policije Španije izjavili su posle zaplene koja se dogodila u sredu da im najveću poteškoću u hapšenju pripadnika "Balkanskog kartela" i istragama koje se vode protiv njih, predstavlja "njihova mobilnost". - Spremni su da potroše milione i pređu hiljade kilometara samo da bi održali sastanke, preneli novac i dogovorili kupovinu i transport droge. nastavlja se istraga kako bi se identifikovali i uhapsili svi članovi narko mreže - izjavili su oni za španske medije.

Operacija je počela kada su agenti koji su istraživali balkanski kartel saznali da je droga poslata i da oni koji učestvuju u švercu traže način kako da je preuzmu kada stigne.

- Agenti su uspeli da dobiju i serijski broj kontejnera, kada je stigao na odredište, otvorili su ga i u njemu pronašli 415 kilograma kokaina. Identifikovali su i novi kontejner i u njemu pronašli još 500 kilograma droge, koji je bio pripremljen za vađenje - opisali su oni.

1 / 6 Foto: Printscreen/Instagram/narcodiario

Zaplenjeni kokain, kako su otkrili, na sebi je imao oznake majmuna, Hulka, po animiranom junaku, Čapo, Skaj a neki su imali na sebi zastavu Švedske. - Istraga je otvorena i traga se za pripadnicima grupe koji su učestvovali u švercu skoro tone kokaina - potvrdili su agenti.

Zoran Jakšić
Zoran Jakšić

Vođa u zatvoru

Čovek sa 1000 lica

Zoran Jakšić, koji je važio za vođu klana "Amerika", prema istragama koje su pokrenute posle nekoliko velikih zaplena postao je ključna figura "Balkanskog kartela", iako je 2021. osuđen na 25 godina zatvora i nalazi se iza rešetaka, u zatvoruu Peruu. Posle njegovog hapšenja, istražitelji su otkrili da je u tom trenutku koristio čak 40 lažnih identiteta. I posle hapšenja Jakšić je često dolazio u žižu javnosti, peruanski mediji pisali su o tome da je od ćelije "napravio diskoteku", da ima "sluge" u zatvoru, da ga prostitutke redovno obilaze ali i da je pokušao da iskopa tunel i da pobegne, ali i zbog toga što se njegovo ime pominjalo i u zaplenama velikih pošiljki posle hapšenja.

Inače, interesantno je da je upravo po poternici Švedske pre nekoliko dana u luksuznoj vili u blizini Barselone uhapšen Mirza Mašović (41), za kojim je poternica bila raspisana zbog sumnje da je jedan od ključnih ljudi za šverc kokaina iz Kolumbije u Evropu. Istražitelji su otkrili da su prilikom hapšenja Mašovića u njegovoj vili zaplenjeni mobilni telefoni i hard diskovi, ali za sada nije otkriveno da li su na njima pronađeni dokazi na osnovu kojih je zaplenjena tona kokaina.

Sorajini prijatelji uhapšeni kao pripadnici kartela
Sorajini prijatelji uhapšeni kao pripadnici kartelafoto: Privatna arhiva

Inače, i u Srbiji su tokom prethodnih meseci uhapšeni pripadnici balkanskog kartela, a u novembru ove godine Javno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv 20 osoba koje je označilo pripadnicima "Balkanskog kartela". Među optuženima u Srbiji je i jedan i Zoran Jakšić, koji se nalazi u zatvoru u Peruu.

Podsetimo, kako je Kurir pisao, u velikoj akciji Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, MUP i BIA u oktobru su su uhapšeni pripadnici "Balkanskog kartela" lisice na ruke stavljenje su i braći Milošu i Marku M. iz Vranja, prijateljima crnogorske starlete Soraje Vučelić.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Štampano izdanje 01.12.2023.
foto: Kurir

NE PROPUSTITE DANAS DVA POKLONA UZ KURIR! GREBALICA ZA LED plus dodatak TV EKRAN

poklon
foto: Kurir

Dnevne novine Kurir i ovog petka poklanjaju svim čitaocima dva poklona. Dobićete grebalicu za led plus dodatak TV Ekran.

Sada kada je došlo hladno vreme, mraz i sneg, ne možete da krenete automobilom nigde a da prethodno niste očistili stakla na vašem vozilu.

Neizostavni deo opreme je zasigurno grebač za staklo, kojim uklanjate mraz i led sa stakla. Plastični strugač lako i efikasno uklanja led.

U dodatku TV Ekran pročitajte:

Viktor Savić Preneo sam život u TV seriju

Isčekujući premijeru „Megdana“, gde prvi put ima glavnu ulogu na filmu, glumac govori o transformaciji svog lika u nastavku „12 reči“ i karijeri rep muzičara

Nataša Aksentijević: Saradnja s Goricom Popović mi je kao novi fakultet

Nikola Đuričko: Prešao se svako ko je ušao u glumu da bi se obogatio

Bonus video:

03:49

Uhapšeno 13 pripadnika organizovanih kriminalnih grupa koje su funkcionisale kao „Balkanski kartel“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track