BELIVUK U PRATNJI 6 STRAŽARA IZAŠAO ZA GOVORNICU! Sudija zatvorila za javnost deo suđenja, presudio njegov POTEZ! Odmah UPOZOREN
Foto: Zorana Jevtić

u specijalnom sudu u beogradu

BELIVUK U PRATNJI 6 STRAŽARA IZAŠAO ZA GOVORNICU! Sudija zatvorila za javnost deo suđenja, presudio njegov POTEZ! Odmah UPOZOREN

Crna Hronika -

U Specijalnom sudu u Beogradu nastavljeno je suđenje kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja je optužena za sedam ubistava, otmice, trgovinu drogom i oružjem kao i silovanje.

Optuženi su prvobitno uvedeni u takozvani "boks" za optužene, koji je staklom odvojen od sudnice i dela u kom sedi publika.

Pred sudskim većem danas su iskaze davale tri devojke koje su navodno u bašti na stadionu Partizana videle I. S, jedinu preživelu žrtvu klana kada je u avgustu 2020. tri dana držan i mučen u tim prostorijama.

19.40 - Sudsko veće vratilo se u sudnicu i saopštilo da je odbilo predloge branilaca da optuženi budu pušteni iz pritvora.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. januar sledeće godine, kada bi trebalo da se vrši uvid u pisanu dokumentaciju.

18.55 - Suđenje Veljku Beliuvuku i ostalima ponovo je otvoreno za javnost, pošto su iznete primedbe na iskaz I. S.

Advokat Boško Milić javio se za reč i podsetio na predlog branioca Nemanje Lakićevića, advokata Dalibora Katančevića da pritvor bude ukinut Nemanji Lakićeviću. Takođe je predložio ukidanje pritvora i prebacivanje u kućni pritvor i za Aleksandra Vučeljića.

Advokat Nikola Jerković predložio je da pritvor bude ukinut Milovanu Tadiću, i zamenjen kućnim pritvorom uz jemstvo koje bi dao kao garanciju da neće da beži.

- Njemu žena i dete žive u Beogradu, neće da beži. Već je u drugom postupku bio u kućnom pritvoru i tu meru nije prekršio. Za njega su izvedeni svi dokazi i praktično je dokazni postupak završen - rekao je Jerković.

Za govornicu je izašao optuženi Milovan Tadić zvani Miksa, koji je poneo i papir na kom je kako je rekao "napisao nešto".

- Optuženog u postupku brani pretpostavka nevinosti a nas prati pretpostavka krivice. Ja sam pre tri godine otet od svoje porodice i dovode me na suđenja iz pritvora, a mogao bih da dolazim od svoje kuće, od porodice. Do sada ničim nije dokazana ni jedna stvar vezana za mene. Videli smo forenzički pregled moje sobe, slike stana, kreveta, čarapa i ormana i zna se gde sam živeo. Apsolutno je netačno i da je javnost uznemirena zbog mog načina postupanja prema I. S. ja nisam ni bio tu. Uznemireni su samo moja supruga i tete, uznemiruje ih samo to što idu praznici a ja nisam pored njih. Ja molim veće da mi pritvor ukine ili ga ukine nekom od blažih mera. Predlažem sudu da odredi iznos jemstva kao garanciju koje će obezbediti moja supruga. Ja nemam razloga da bežim, imam samo želju da pomognem mojoj porodici koja trpi jer sam u pritvoru - pročitao je Tadić ono što je napisao i poneo sa sobom.

I branilac Alekse Šejića, advokat Nemanja Srzentić zatražio je da ovom optuženom bude ukinut pritvor.

Advokat Marina Srndić, predložila je da Vladimir Grek bude pušten u kućni pritvor.

Za reč se javio optuženi Vladimir Grek koji je izjavio da "ne može da ponovi krivično delo koje nije izvršio i da više iko napolju obraća pažnju šta se u sudnici dešava".

- Evo ovde u publici me čeka vanbračna supruga, pa vas molim da vaš pritvor zamenite njenim pritvorom, jer me ona sigurno nigde ne bi pustila. Putite me da idem kući da sa ženom dočekam Novu godinu, svaka vaša oduka će imati moje poštovanje - rekao je Grek za sudskom govornicom.

Adokat Alekse Stošića takođe je zatražio ukidanje pritvora, tvredeći da je on poznat "samo svojoj porodici i prijateljima i da nema uznemiravanja javnosti".

Za govornicu je izašao Aleksa Stošić koji je kratko rekao "obećavam da neću da bežim i da neću da skrivam".

- Ja sam sudija uhapšensa 21 godinom, za osam dana punim 24, eto samo toliko da vam kažem - kratko je rekao Stošić.

I optuženi Aleksandar Vučeljić je izašao za govornicu i ponovio zahtev svog advokata da ga veće pusti iz pritvora, navodeći da je posle iskaza I. S. došlo do bitne promene.

- Jedino što mogu da obećam i da dam reč je da ću dolaziti na svako suđenje i da neću ometati postupak. Samo želim da budem sa svojom porodicom - rekao je Vučeljić.

Tužilac se potom usprotivio ovim zahtevima odbrane i optuženih da budu pušteni iz pritvora, navodeći da su jasno određeni razlozi iz kojih im je pritvor određen i produžavan.

- Naš stav je da su razlozi i dalje osnovani i da postoje u istom intenzitetu kao i prilikom određiavanja pritvora. Nasuprot tome, odbrana traži ukidanje. Napominjem, u odnosu na Lakićevića smo se već izjasnili, dakle predlažemo da sud odbije sve predloge odbrane - rekao je tužilac.

Veće se povuklo radi donošenja odluke.

16.40 - Nastavljeno suđenje

Sudija je pre nastavka suđenja upozorila Belivuka da ne sme da citira iskaz I. S. jer je njegovo svedočenje bilo zatvoreno za javnost.

Belivuk: Ja mogu da ne citiram nego da prepričam.

Sudija je, potom, odlučila da ponovo isključi javnost radi zaštite privatnosti svedoka I. S. u delu u kom će se iznositi primedbe na njegov iskaz.

16.00 - Sudija je odredila pauzu od 30 minuta, posle koje bi Belivuk trebalo da nastavi sa izlaganjem

15.33 - Belivuk se javio za reč

Za reč se javio optuženi Veljko Belivuk koji je u pratnji šestorice stražara izašao za sudsku govornicu.

Belivuk: Krenuo bih s nečim što mi je zaparalo uši. Veze tužilaštva i I. S. su mnogo dublje, rekao je ovde da se savetovao samo sa advokaticom, ali je svaki odgovor počinjao rečenicom "poštovano tužilaštvo mogu li da odgovorim". To mi je malo čudno. Šta god da pitamo I. S, treba mu period da se zalaufa osim kada ga pitamo da li ga je tužilaštvo učilo šta da kaže.

Belivuk je potom krenuo da analizira iskaz I. S. u kom je rekao da je došao dan pre nego što je otet, da je šetao Beogradom jer "voli Beograd".

Belivuk: Međutim, na pitanja ovde juče kaže da je 7. avgusta bio kod kuće, ne osuđuje nas niti oslobađa to, ali je konfuzno. Kaže onda da je došao gradskim prevozom i da se spustio da se slika, a ako pogledate visinski stadion Partizana je iznad Mostara. Onda posle priča da je šetao po Kalemegdanu i hteo da ide da slika grob Mande glumca. Posle drugačije priča gde se i kako šetao. Međutim, na moje pitanje kada ga pitam gde se nalazio grob Mande, kaže da ne zna. Suma sumarum, prvi put obilazi Kalemegdan i želi na Mandin grob, ali ne zna gde je, drugi put samo šeta pa hvata neki prevoz. Svašta smo ovde čuli.

Belivuk se potom osvrnuo na ranac koji je I. S. rekao da nosi sa sobom, a da ga potom pred sudom nikada nije pominjao.

Belivuk: Sada ću preći na malo sočnije. Prvi put priča da je otmica bila u oktobru, posle kaže malo posle sredine avgusta, a onda u nastavku kao iz topa ispucava da se dobro seća da je to bilo 8, 9. i 10. avgusta 2021. Juče je rekao da je kući na telefonu video da je 11. avgust 2020. Što vama to ranije nije rekao? Sve u svemu, imamo pet različitih datuma, čak pominje i 2021. kada smo mi već bili u pritvoru. Kaže da ide na sve utakmice Partizana, svuda po Srbiji, a onda na vaše pitanje sudija, kaže da ne ide. Ovde nije imao stres sudija, niko mu nije pominjao Srđana Lalića i neke druge stvari, nije morao da plače. A sad vezano za primećivanje krvi i fekalija na trenerci. Kada opisuje mučenje, kaže da je tu krv primetio na stadionu, a posle da je primetio kod Vrčina.

Podsetimo, prema optužnici I. S. je posle otmice, mučenja i prebijanja silovan na stadionu.

Belivuk: Što se tiče gde ga vode posle navodne otmice, sve je konfuzno. U maju 2021. priča da ga uvode kroz gvozdena vrata, da ga vezuju za gvozdenu stolicu u restoranu, u junu priča da ga vode u garažu blizu stadiona a u oktobru u pomoćnu prostoriju na stadionu. Posle pred sudu priča da je samo otet i odveden u bunker, a posle da je garaža sva u belom, ispod Istoka u sastavu bašte restorana i da se vidi ta garaža iz sobe sa rešetkama i da je tamo bio i jedan auto i metalna stolica. Imamo šest različitih iskaza, imam veliku dilemu i ne znam šta da radim. Da vas ne zamaram time gde je odveden, ali ne znam, priča o garaži između Severa i Istoka, a da vam kažem tu nema ništa. Onda priča o nekoj sobi sa rešetkama, možda je to ona prostorija gde su dvosed, trosed i kroz ta obična vrata ne bi mogla da prođu kola, pa ja uopšte ne znam gde je ta garaža.

Belivuk se potom osvrnuo na deo iskaza u kom je I. S. naveo da su mu odmah uzeli mobilni telefon tvrdeći da je i o tome dao tri različite izjave.

Belivuk: Kaže u jednoj izjavi da je vezan bio u garaži, potom u sklopu restorana. Vezano za boravak u garaži, kaže da je bio tu dva ili tri sata i da ga tu biju. Posle kaže da je u garaži bio 20 minuta, a kada ga ja pitam, kaže 6 ili 7 sati. Vezano za krevet, kaže da je vezan za metalnu konstrukciju dok je silovan, ali nikako taj krevet nije mogao da opiše. Videćete na slikama, to je krevet od kuvane bukve.

Optuženi Belivuk nastavio je da iznosi primedbe tvrdeći da je I. S. različito govorio i o osobama koje su ga tukle i maltretirale navodno na stadionu i da je u tom smisli pominjao Milovana Tadića Miksu, Borisa Karapandžića ali i ljude sa fantomkama.

Belivuk: Smešno je kada I. S. kaže da je Miksa ušao i rekao: "Ja sam Milovan Tadić Miksa, jesi li došao mene da namestiš". Posle priča da su došle "tri devojke koje može da vidi samo na televiziji" i da su došle sa sedam ili osam muškaraca.

Podsetimo, tri devojke koje su saslušane danas su upravo one koje je I. S. pominjao u iskazu a koje su prema njegovim navodima došle na stadion.

Belivuk: Čuli smo od sve tri da nisu videle ništa neobično, dve su rekle da su ga videle, jedna čak da zna da je dolazio tu da prespava što je tačno. I. S. je objašnjavao juče i da je dolazio na utakmicu u vreme korone, a svi znamo da tada nije bilo, ne zna šta priča, ja sam mu toliko puta davao pare za hranu.

Belivuk se potom osvrnuo na deo iskaza I. S. u kom je nazvao da je jednom rukom bio vezan za krevet drugom za radijator i da ga je tada Aleksa Šejić silovao.

Belivuk: Pričao je prvo kako je bio, da izvinete, raskrečen a posle da je ležao na boku. Ako nekog raščerečite tako on može da leži na leđima ili stomaku, nikako na boku. Onda priča ovde kako je kod kuće navikao da skine trenerku i da je složi pored kreveta, priča kako je sam skinuo trenerku, a posle priča kako mu je Šejić rukom skinuo trenerku. U tužilaštvu je rekao, da dok je ležao u krevetu u trenutku silovanja, neko već leži pored njega a da je neko seo na krevet. Kada sam ga pitao, da li je neko ležao već pored njega, rekao je da nije.

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Specijalni Sud, Suđenje
foto: Dado Đilas, Stefan Stojanović, Ana Paunković

15.25 - Svedoči Jelena Ivetić

Četvrta svedokinja koja je došla danas je Jelena Ivetić.

Ona je navela da je rođena 1988. u Beogradu i da je po zanimanju inženjer.

Sudija: Vi ste pozvani vezano za beli rendž rover evok, koji je oduzet od vas?

Jelena Ivetić: Tako je, radila sam u firmi MD falkon kars, ono je bilo rentirano. Inspektori su pitali da li je to vozilo bilo rentirano, rekla sam da jeste, gospodinu Dušanu Bjelici. Ono je bilo rentirano više puta, ja sam tu bila samo radnik.

Tužilac: Dušan Bjelica, na koji je period uzeo vozilo?

Svedok: Od kraja septembra do novembra. Cena je bila 50 evra za dan.

Tužilac: Jeste li imali problema sa vraćanjem tog vozila?

Svedok: Ne, vraćeno je krajem novembra 2020. Vratio ga je Dušan Bjelica.

Tužilac: Ime Zdravka Radojevića vezano za to vozilo da li vam je poznato?

Svedok: Ne.

Miljković: Koliko puta je Dušan Bjelica iznajmio rendž rover i da li je redovno plaćao i vraćao?

Svedok: Tri puta je iznajmio, redovno je platio i vratio. Iznajmio je i belu škodu superb.

Pošto je saslušanje četiri svedokinje završeno, sada svi imaju priliku za iznošenje primedbi posle svedočenja žrtve I. S. koji je saslušan juče bez prisustva javnosti.

15.22 - Miljković ispituje Dunju Vavić

Optuženi Marko Miljković se potom javio za reč, a svedokinja Dunja Vavić je pogledom ispratila njegov ulazak u sudnicu, pa je sudija upozorila da gleda u sudsko veće i da se ne okreće.

Miljković: Kada ste se dogovarali da idete tamo na piće, kako ste oslovljavali to mesto?

Dunja Vavić: Obično, kafić, ništa drugačije.

Miljković: Da li ste čuli da to mesto neko naziva bunker?

Dunja Vavić: Ne, nikada.

Miljković: Kada ste se dogovarali da idete tamo na piće, kako ste oslovljavali to mesto?

Dunja Vavić: Obično, kafić, ništa drugačije.

Miljković: Da li ste čuli da to mesto neko naziva bunker?

Dunja Vavić: Ne, nikada.

Veljko Belivuk, Marko Miljković, Specijalni Sud, Ritopek, Kuća Strave
foto: Nemanja Nikolić, MUP RS

15.08 - Svedoči Dunja Vavić

Sledeća će biti saslušana Dunja Vavić. Ona je rekla da je rođena 2001. i da je studentkinja po zanimanju.

Na pitanje sudije, koga od optuženih poznaje, navela je da je čula za Šejić Aleksu, ali da poznaje Miloša Lukića Selaka, Vojislava Đorđevića, Aleksu Dunjića.

Advokat Ivana Ostojić: Da li ste u toku avgusta 2020. dolazili na stadion?

Dunja Vavić: Jesam, dolazila sam. Tog I. S. sam videla jednom ili dva puta u životu, ali ništa čudno nisam primetila. Tu nas je bilo više, nas 15 ili 20, ekipica, bio je Dunjić, Lukić Selak, moje dve drugarice, Mijat Simeunović. Sa Simeunovićem sam se družila i znam da je radio u butiku.

Advokat Ivana Ostojić: Da li znate da je I. S. dolazio tu i ranije, da je nekada spavao tu?

Dunja Vavić: Čula sam iz priča da je simpatizer Partizana i da je dolazio na utakmice, da je boravio tamo možda više nego ja, da je spavao tamo kada nema gde. Tada kada sam ga videla, nije imao povrede, da jeste sigurno bih zapazila.

Dunja Vavić je potom navela da je simpatizer Partizana od malena i da je često dolazila u restoran.

Advokat: Opišite kako je izgledao restoran?

15.05 - Miljković ispituje svedokinju Dariju Janković

Miljković: Mene interesuje, da li ste videli da je I. S. ili neko drugi tada bio vezan?

Darija Janković: Ne

Miljković: Da li ste svedoka I. S. videli ovde juče?

Darija Janković: Jesam, videla sam ga ovde izlazio je u pauzi.

Miljković: Da li je to osoba koju ste videli na stadionu tada? Je l' vam se nešto žalio tada?

Darija Janković: Jeste, to je ta osoba. Ništa mi se nije žalio.

Dunja Vavić: Bio je veliki šank, teretana, bilijar, pikado, restoran je imao baštu, ja sam uvek dolazila tu sa svojom ekipom, nisam obraćala pažnju na druge ljude. Bio je otvoren za javnost, kao što sam ja dolazila i pila piće.

Advokat: Sećate li se datuma 8, 9. i 10. avgust?

Dunja Vavić: Bila sam tu, nemam šta konkretno da kažem. Sa tim čovekom I. S. nikada nisam imala komunikaciju. Bilo je dosta ljudi, nisam osoba koja gleda sa strane kada sedi sa svojom ekipom.

Advokat Miljana Perendija: Da li ste nekada bili prisutne kada je osam osoba pod fantomkama upalo i da drže sekire, bejzbol palice i da nekoga tuku?

Dunja Vavić: Nikada.

Advokat Ivan Gvozdenac: Rekli ste da je Miloš Lukić Selak bio u vašoj ekipici, da li ste videli da li je bio nasilan prema I. S.?

Dunja Vavić: Ne, nikada.

Svedokinja je potom navela i da ona lično nikada nije prisustvovala ni verbalnom nasilju, kao i da nikada nije doživela neprijatnost dok je boravila sa "ekipicom" u kafiću na stadionu.

14.55 - Svedoči Darija Janković

Sledeća će pred sudom biti saslušana Darija Janković, drugarica Katarine Mihajlović.

Na početku, ona je izjavila da je rođenja 1997. i da je po zanimanju student.

Sudija: Da li znate kome se sudi ovde i da li nekoga poznajete?

Darija Janković: Znam kome se sudi, ali ne poznajem nikoga. Znam u stvari Mijana Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Vojislava Đorđevića i Aleksu Dunjića.

Advokat Boško Milić: Koliko ste često išli u taj kafić?

Darija Janković: Išla sam, ali ne često.

Advokat Boško Milić: Da li se sećate nečeg karakterističnog za 8, 9. i 10. avgust 2020?

Darija Janković: Ne, nisam tada ni bila u Beogradu, mojoj sestričini je tada bio rođendan.

Advokat Boško Milić: Da li poznajete I. S?

Darija Janković: Videla sam ga jednom na stadionu, bilo je to u avgustu 2020. Videla sam ga u restoranu stadiona, u bašti.

Advokat Boško Milić: Da li vam je bilo nešto čudno u njegovom ponašanju, da li ga je neko maltretirao, vređao?

Darija Janković: Nije niko.

Advokat Boško Milić: Da li je bio vezan? Šta je radio?

Darija Janković: Ne sećam se šta je radio, ali bio je tu.

Advokat Boško Milić: Jeste li sedeli sa njim za istim stolom?

Darija Janković: Mislim da nisam.

Advokat Boško Milić: Jeste li videli na njegovom licu neke posekotine, modrice?

Darija Janković: Mislim da nisam.

Sudija: Je l' tada u restoranu bilo puno ljudi i kako ste znali da je to I. S?

Darija Janković: Bilo je dosta ljudi, upoznali smo se tada, on se samo predstavio.

Sudija: Kako znate da je to baš I. S.? Jel nešto pričao?

Darija Janković: Bio je tu Lukić Selak, Dunja, Aleksa Dunjić, bilo je još ljudi. Samo se predstavio, nije ništa pričao.

Darija Janković: Dosta je ljudi je prolazilo kroz stadion, nisam sigurna da li je dolazio ranije.

Advokat Nenad Aleksić: Da li ste znali da je Vojislav Đorđević bio rukometni golman, da li ste videli da je nekada nekoga maltretirao?

Darija Janković: Znala sam da je golman, nisam videla da je nekada nekoga maltretirao.

Advokat Ivan Gvozdenac: Poznajete Miloša Lukića Selaka, da li ste nekada videli da je bio nasilan prema nekome?

Darija Janković: Nisam.

Na pitanje advokata, Darija Janković je rekla i da nikada na stadionu nije doživela neku neprijatnost kao i da je tada kada je upoznala I. S., koji je prema optužnici u to vreme bio otet, mučen i silovan, došla sa drugaricom Katarinom.

Veljko Belivuk, Marko Miljković
foto: Nenead Kostić, MUP Srbije

14.50 - Miljković ispituje svedokinju

Marko Miljković se javi za reč i on će ispitivati svedokinju.

Miljković: Interesuje me da li se u tom restoranu nalazi neka teretana?

Katarina Mihajlović: Koliko se sećam da, ali nisam ulazila. Ja sam samo sedela ispred u kafiću.

Miljković: Kako ste dogovarali sa drugarima dolazak u taj kafić, kako ste ga nazivali?

Katarina Mihajlović: Obično, kafić, ja sam imala 19 godina

Miljković: Da li je bilo tamo nešto strašno za devojčicu od 19 godina u tom kafiću?

Katarina Mihajlović: Ne.

suđenje Belivukovoj grupi, Specijalni Sud, Veljko Belivuk, Marko Miljković
foto: Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić, Dado Đilas

14.42 - Svedokinje stigle u sud, prva svedoči Katarina Mihajlović

Sudija je potom saopštila da su u sud došle i svedokinje Dunja Vavić, Darija Janković, Katarina Mihajlović i Jelena Ivetić. Prva je u sudnicu pozvana Katarina Mihajlović.

Sudija: Je l' poznajete nekoga kome sudimo, Beliuvka, Miljkovića?

Katarina Mihajlović: Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, ostale ne.

Advokat Boško Milić: Da li se sećate događaja na Partizanovom stadionu?

Katarina Mihajlović: Ne sećam se.

Advokat Boško Milić: Da li ste nekada prisustvovali nekoj tuči, maltretiranju na stadionu?

Katarina Mihajlović: Ne.

Advokat Boško Milić: Koliko ste često odlazili na stadion?

Katarina Mihajlović: Odlazila sam povremeno u kafić na stadionu, u otvorenom delu.

Advokat Boško Milić: Da li ste sedeli u bašti, u kafiću?

Katarina Mihajlović: Da.

Advokat Boško Milić: Da li ste prisustvovali nekom fizičkom obračunu?

Katarina Mihajlović: Ne.

Advokat Miljana Perendija: Da li ste nekada prisustvovali događaju da je upalo osam maskiranih i četiri nemaskirana napadača sa štanglama?

Katarina Mihajlović: Ne.

Advokat Ivan Gvozdenac: Rekli ste da poznajete Miloša Lukića Selaka, da li ste nekada prisustvovali videli da je nekada nekoga maltretirao?

Katarina Mihajlović: Ne.

Podsetimo, I. S. prema navodima optužnice sredinom avgusta 2020. tri dana je držan zatvoren i mučen, a potom i silovan na stadionu. On je, navodno, jedina žrtva klana koja je preživela torturu.

Kako se navodi u optužnici, pripadnici kriminalne grupe Veljka Belivuka sumnjali su da je I. S., inače iz Požarevca, došao u Beograd da ih špijunira.

Kurir.rs/J.S.

Bonus video:

01:51

SUĐENJE BELIVUKU NASTAVLJA SE U ČETVRTAK Novinar Kurir TV izneo detalje: Njegova sestra je rekla da NE ZNA NI KO JE BELIVUK!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track