BELIVUKOV KLAN PORIČE DA SU NJIHOVI TELEFONI PRAĆENI! Budimir: Svaki put kad budem video moje ime... Sudija odmah PRILOŽILA DOKAZE
Foto: Zorana Jevtić

u specijalnom sudu u beogradu

BELIVUKOV KLAN PORIČE DA SU NJIHOVI TELEFONI PRAĆENI! Budimir: Svaki put kad budem video moje ime... Sudija odmah PRILOŽILA DOKAZE

Crna Hronika -

Suđenje Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i ostalim optuženima za pripadnost kriminalnoj grupi koja je optužena za sedam ubistava, trgovinu drogu i oružjem, otmice i jedno silovanje u prostorijama na stadionu FK Partizan, nastavlja se u Specijalnom sudu u Ustaničkoj.

Optuženi su uvedeni u sudnicu, a ispred zgrade u Ustaničkoj ulici dežuraju naoružani pripadnici Žandarmerije.

Sudsko veće ušlo je u sudnicu i počelo sa prozivkom prisutnih, prvi su se iz boksa u kom u odvojenom delu sudnice sede optuženi javili Veljko Belivuk, zatim Marko Miljković a potom i ostali optuženi. U sudnici su prisutni i njihovi advokati po službenoj dužnosti koje je ranije sud postavio, kao i njihov izabrani branilac Dejan Lazarević.

Nastavak suđenja zakazan je 12., 13. i 14. februar.

Izvođenje dokaza je završeno i branioci počinju da stavljaju predloge da okrivljeni budu pušteni iz pritvora

Prvi se za reč javio branilac Milovana Tadića, advokat Nikola Jerković.

- Predlažemo da pritvor bude ukinut i ako smatrate da je potrebno, bude zamenjen blažom merom. Poslednjom odlukom o produženju navedeno je da će se dati u bekstvo jer ne živi na adresi na kojoj je prijavljen. Okrivljeni Tadić ceo svoj život živi na jednoj adresi, a žena mu je živela na drugoj. Što se tiče štek stanova, imali ste priliku da čujete da on nema štek stanove, prošle su skoro tri godine od kako je uhapšen i nema opasnosti da će ponoviti delo - naveo je Jerković i dodao da je Tadić bio u radnom odnosu 15 godina i da je otkaz dobio neposredno pred hapšenje.

Jerković je dodao i da Tadić ima malo dete i kao dodatnu garanciju ponudio da Tadić položi jemstvo.

Sledeći je predlog za ukidanje pritvora Aleksandru Vučeljiću dao njegov branilac Boško Milić.

Advokat Boško Milić, predložio je u ime kolege Dalibora Katančevića da pritvor bude ukinut i optuženom Nemanji Lakićeviću.

Advokat Marina Srdić, branilac Vladimira Greka izjavila je da su skoro tri godine od kako je njenom klijentu određen pritvor i predložila da on bude zamenjen kućnim pritvorom.

- Potencijalna javnost o kojoj sud brine da ne bude uznemirena, ne bi to bila jer on ne bi bio pušren na slobodu. Njegovo kretanje bi bilo ograničeno, a sud može da odredi i uslove u kojima bi boravio u stanu. Nikada nije boravio na dužim adresama u drugim stanovima, a sud može da ograniči upotrebu telefona i komuniciranje u stanu sa određenim licima - izjavila je branilac Vladimira Greka.

Advokat Zorica Srećkovića, branilac Dragana Mitrovića zatražila je da njemu pritvor bude zamenjen blažom merom, navodeći da je on pritvoren nekoliko meseci posle ostalih članova grupe, u oktobru 2021. i da bi da je hteo, mogao da beži.

Branilac Alekse Šejića, Nemanja Srzentić takođe je zatražio da njegovom klijentu bude ukinut pritvor.

I branilac Senada Rešovića, advokat Boško Tampolja predložio je ukidanje pritvora.

Advokat Stefan Stajić, branilac Alekse Stošića predložio je da njegov klijent bude pušten iz pritvora, ili zamenjen blažom merom.

Za govornicu je izašao Milovan Tadić.

Tadić: Dajem obećanje da se neću kriti i da ću se odazivati na sve pozive suda i da neću napuštati boravište bez odobrenja suda.

Nemanja Lakićević: Obećavam da se neću kriti, nudim za jemstvo stan i 50.000 evra.

Tužilac Zoran Babić naveo je da je odbrana već iznosila ove predloge za ukidanje pritvora i da tužilaštvo i dalje smatra da stoje razlozi da oni budu u pritvoru, i predložio sudu da odbije zahteve.

Sudsko veće će odluku da li će osmoro optuženih ostati u pritvoru ili nastaviti da se brane sa slobode, saopštiti za 15 minuta.

Sudsko veće se vratilo u sudnicu i saopštilo da se odbijaju predlozi optuženih i njihovih branilaca da se za osmoricu optuženih ukine pritvor ili zameni blažom merom, kao neosnovani.

Sudsko veće je odbilo predlog odbrane da se naredbe o telekominkacijama i baznim stanicama izdvoje iz spisa predmeta

Kao sledeći dokaz izveden je izveštaj baznih stanica na kojima su se, prema dokazima tužilaštva, u junu 2020. nalazili Miloš i Marko Budimir, Nebojša Janković kao i pokojni Aleksandar Gligorijević. Za reč se odmah javio optuženi Miloš Budimir.

Budimir: Ja ponavljam, od mene nije oduzet ni jedan mobilni telefon. Ovde na izveštaju piše Miloš Budimir, rukom. Moglo je da piše bilo šta.

Isti izveštaj o baznim stanicama na kojima se nalazio kao dokaz je izveden i za svedoka saradnika Srđana Lalića. a potom i za Veljka Belivuka, u periodu od 13. do 19. juna 2020.

Za reč se javio Miloš Budimir.

Budimir: Ja ću da se javim svaki put kada vidim ovde moje napisano ime. Ponavljam, od mene nije oduzet ni jedan telefon i ne znam kako bi tužilaštvo stavlja ove bazne stanice na teret.

Kao dokaz su potom izvedeni izveštaji iz kaznene evidencije u kojima se navodi da su Belivuk, Miljković, Boris Karapandžić, Vladimir Grek, Milovan Tadić osuđivan, dok se za optužene Nebojšu Janković, Srđan Lalić, Vlado Georgiev i njegova supruga Slađana, kao i Filip Ivanovski neosuđivani.

Prvom presudom, kako se navodi, Belivuk je bio osuđen na pet i po meseci, i drugom na godinu dana kućnog zatvora, dok je Miljković osuđivan jednom uslovnom kaznom od osam meseci sa rokom provere od tri godine.

Potom je izveden izveštaj policije u kom se navodi, da je analizom baznih stanica utvrđeno da je 16. juna 2020. Belivuk došao u Ritopek u 16.02 sata i da je tamo ostao do večernjih časova. Prema navodima optužnice, podsetimo, 16. juna u kuću u Ritopeku je namamljen a potom ubijen Aleksandar Gligorijević, koji je navodno bio saradnik grupe sve dok optužene vođe nisu posumnjale da im "radi o glavi".

Budimir: Koliko čujem iza stakla, ni od koga nisu oduzeti ovi mobilni telefoni, a ni od mene.

Kao dokaz su potom izvedene fotografije zaplenjenog oružja, pištolji, puške, prigušivači kao i jedna olovka pištolj, koji su poslati na veštačenje.

Nastavlja se izvođenje pisanih dokaza

U sudnici se nastavlja sa izvođenjem pisanih dokaza. Prvo se vrši uvid u naredbe suda, i to naredbu sudije za prethodni postupak od 25. decembra 2020. za telekomunikacije Veljka Belivuka, dok se druga ista odnosi na Zdravka Radojevića. Radojević je, podsetimo, prema navodima optužnice ubijen je u Ritopeku u novembru 2020.

- Vidimo da je ovde tužilaštvo prikupljalo dokaze protiv Zdravka Radojevića zbog sumnje da je trgovao narkoticima, a onda se ti izveštaji koriste protiv okrivljenih i stavljam predlog da se izdvoje - rekao je advokat Nikola Jerković.

Tužilac Saša Ivanić, naveo je da se protivi ovom predlogu jer je to bio pretkrivični postupak.

- Sve radnje koje su preduzete i materijali koji su dobijeni, listinzi su po zakonu - rekao je tužilac.

Istog dana, data je naredba suda da se vrši uvid u ostvarene telefonske komunikacije Marka Miljkovića i Miljana Ljepoje, koji je takođe prema navodima optužnice ubijen u kući u Ritopeku.

U sudnici su potom izvedene naredbe suda, koji se daje nalog da se izvrši uvid u telefonske komunikacije Veljka Belivuka, Srđana Laića, Nebojše Jankovića ali i NN osoba pod nadimcima "Boske" i "Tajson", od maja 2020. do februara, odnosno juna 2021. U poslednjoj naredbi koja je izvedena, sud je naložio i da se izvrši uvid u komunikacije pokojngo Aleksandra Gligorijevića od 28. maja 2020. do 1. juna 2021. zbog sumnje da je bio pripadnik kriminalne grupe Veljka Beliuvka i Marka Miljkovića. Gligorijević je, podsetimo, ubijen u kući u Ritopeku jer su pripadnici grupe, prema tvrdnjama svedoka saradnika, sumnjali da ih je izdao.

- Imamo ovde i naredbu za Veljka Belivuka od 9. januara 2021. do 2022., kada je on već uveliko u pritvoru. Traže se bazne stanice u vreme njihovog lišenja slobode, to je dokaz da okrivljeni uopšte nisu koristili mobilne telefone koji im se optužnicom stavljaju na teret - rekao je advokat Lazarević.

Za reč se javio Veljko Belivuk koji je u pratnji stražara uveden u sudnicu.

Belivuk: Ja želim da istaknem da ni jedan ovaj broj telefona, bilo ovi dok sam bio na slobodi ili ovi dok sam u pritvoru a oni nastavljaju da me prate, nema veze sa mnom.

Sledeći je za sudsku govornicu izašao Marko Budimir.

Budimir: Ove naredbe nemaju veze sa mnom, ja nisam ni koristio telefon.

Za reč se javio i Marko Miljković.

Miljković: Ja ove telefone koji se navode u naredbama nisam koristio.

Za govornicu je izašao i optuženi Vladimir Grek.

Grek: Ja ove telefone nisam koristio, niti znam o čemu se ovde radi.

Sledeći se za reč javio optuženi Nebojša Janković.

Janković: Ove pomenute telefone, ja koristio nisam. Toliko.

Miloš Budimir: Takođe želim da kažem da ni jedan od ovih telefona ja nisam koristio.

Miloš Budimir je krenuo ka boksu, pa se vratio za govornicu da doda "od mene čak ni jedan telefon nije oduzet".

Dejan Tešić: Ista situacija, ni jedan telefon nije moj.

Vlade Draganić: Ja ove telefone isto nisam koristio.

Veće je odlučilo da napravi pauzu od 20 minuta kako bi donelo odluku o naredbama.

Branilac bivšeg rukometaša Vojislava Đorđevića o dokazima

Odmah se za reč javio advoka Nenad Aleksić, branilac bivšeg rukometaša Vojislava Đorđevića, za kog su na prethodnim suđenjima izvedeni dokazi o pretresanju stana prilikom hapšenja.

- Njemu je, kao pripadniku kriminalne grupe nađen tokom pretresa samo jedan mobilni telefon i u veštačenju tog telefona nema ni jednog poziva tog naznačenog člana grupe sa drugim članovima grupe, nema čak ni njegovog broja telefona. Izvedeni su i zapisnici o saslušanju pred SBPOK-om, njegov iskaz koji je dao pod prinudom - rekao je advokat, komentarišući ranije izvedene dokaze i zatražio da se iskazi bivšeg rukometaša izuzmu iz predmeta.

Advokta je zatražio i da Đorđeviću bude vraćen mobilni telefon. Tužilac Saša Ivanić usprotivio se ovim predlozima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track