ŠOK! KAVČANIN UBIO SVOG OCA U SURČINU DOK JE BIO NA POTERNICI: Vrzića Slovenci terete za planiranje atentata na svedoka-saradnika
Foto: Nemanja Nikolić, Privatna arhiva

OTKRIVAMO

ŠOK! KAVČANIN UBIO SVOG OCA U SURČINU DOK JE BIO NA POTERNICI: Vrzića Slovenci terete za planiranje atentata na svedoka-saradnika

Crna Hronika -

Visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana iz Beograda Filip Vrzić (37), protiv kog je slovenačko tužilaštvo pre nekoliko dana podiglo optužnicu zbog sumnje da je planirao atentat na svedoka-saradnika, ubio je svog oca u Surčinu.

Kako Kurir saznaje, Vrzić je, dok je bio na poternici Slovenije, u septembru 2023. u porodičnoj kući nasmrt pretukao oca Dejana (68) metalnom šipkom. Kako smo tada pisali, Vrzić je povredio i majku.

Ubijeni Dejan Vrzić
Ubijeni Dejan Vrzićfoto: Privatna arhiva

- Dejanu su bile smrskane kosti lica i lobanja, a majka je lakše povređena. Prevezeni su u bolnicu, ali je Dejan pet dana kasnije, 24. septembra, umro, dok je njegova žena otpuštena iz bolnice. Filip je posle premlaćivanja roditelja legao da spava, a policija ga je zatekla u krevetu - podseća naš izvor.

Komšije Vrzića su ispričale za Kurir da on nije ranije živeo tu, a da je kod roditelja bio poslednjih godinu dana.

Tri plana za smrt

"Da ga sameljemo i raspemo po šumi"

Kako su ranije objavili slovenački mediji, likvidaciju Darka Nevzatovića naredio je, navodno, Radoje Zvicer, koji je za njegovu glavu nudio milion evra. Skaj komunikacija je pokazana da su u planiranju likvidacije učestvovali Vrzić i drugi optuženi. Nevzatovićevo ubistvo prvi put je pokušano u avgustu 2020. u Srbiji, a zatim ponovo u proleće 2021. u Kopru. U Kopru je trebalo da ga traže Nenad i Kosta Tabaković, ali nisu uspeli da mu uđu u trag. Oni su čak prisustvovali i treninzima Nevzatovićeve ćerke u slučaju da se on tamo pojavi.

- Jedan plan za ubistvo je bio da ga Mirko Marinković upuca iz puške s prigušivačem. Drugi plan je bio da postave bombu u rupu na putu i detoniraju je kada se svedok-saradnik doveze kolima. Treći plan je bio da ga otmu, pa likvidiraju, a telo da samelju u mašini za meso - pišu slovenački mediji, koji su objavili i delove prepiske sa Skaj aplikacije između okrivljenih Marinkovića i Vrzića.

- Najbolje bi bilo da nestane, da se iseče na sitne komade, koji mogu da stanu u mlin za meso, pa da ga mlevenog bacimo u more ili da ga raspemo po šumi. Samo se pobrinite da imate nekoga spremnog da nam donese mašinu ili kiselinu, a još bolje da to i sameljemo i rastvorimo. Mogao bi da bude i živi kreč, ali ne bi pojeo sve kosti - napisao je, navodno, Marinković Vrziću.

- Problematičan je oduvek. Lečio se i od bolesti zavisnosti. Pre oko godinu dana se vratio i strahovali smo za bezbednost. Retko je izlazio na ulicu, ali kad izađe, trčao bi mokar i blatnjav na 40 stepeni - ispričale su komšije i dodale da je kobnog dana Filip posebno pobesneo kada je shvatio da su komšije zvale policiju.

- Mislio je da je žena iz lokala u blizini njegove kuće zvala 192. Lupao joj je na prozor i prava je sreća da nju nije dohvatio. Sada nam je jasno i zbog čega je imao takvu reakciju. Praktično je bio begunac, krio se, i policija mu nikako nije bila potrebna - pričaju komšije.

Inače, Filip Vrzić važi za opasnog i visokorangiranog pripadnika kavačkog klana, sa odbeglim Radojem Zvicerom na čelu. Njegovo ime, kako su pisali mediji iz Slovenije, našlo se u Skaj prepiskama u čiji posed su došli istražitelji.

Mesto zločina u Sručinu
Mesto zločina u Sručinufoto: Nemanja Nikolić

- Sve je počelo u maju 2020, kada je Darko Nevzatović, koji je bio u samom vrhu slovenačke ćelije kavačkog klana, odlučio da sarađuje sa policijom. Smatrajući Nevzatvovića izdajnikom, njegovi dojučerašnji saradnici počeli su da prave planove da ga likvidiraju. U planove je, navodno, aktivno bio uključen i Filip Vrzić. Međutim, svi planovi su im propali jer je Nevzatović kao najvažniji svedok protiv kavačkog klana u Sloveniji imao policijsku zaštitu - objašnjava izvor.

Tužilac Jože Levašič podigao je pre nekoliko dana optužnicu protiv braće Nenada (52) i Koste Tabakovića (48) zbog umešanosti u planiranje ubistva Darka Nevzatovića. Likvidaciju su, kako se navodi u optužnici, naručili Dragan Knežević (42) iz Crne Gore, a umešani su i državljani Srbije Filip Vrzić (37) i Mirko Marinkovič (25), kao i Hrvat Marko Škerbec (30).

Surčin, Dejan Vrzić
foto: Nemanja Nikolić

- Kosta Tabaković je u Italiji osuđen za šverc droge i već je odslužio kaznu. Nenad Tabaković je jedan od optuženih u slučaju slovenačke ćelije kavačkog klana, ali mu se ne sudi zbog ozbiljnih zdravstvenih problema. Filip Vrzić je u pritvoru u Srbiji jer je u septembru u Surčinu ubio oca, a Dragan Knežević je u novembru 2023. uhapšen u Francuskoj zbog optužbi za ubistvo, trgovinu drogom i druga krivična dela. Oni će verovatno ostati nedostupni za slovenačko pravosuđe - navodi slovenačka Večer.

Išao sam kod Vrzića u Beograd

Darko Nevzatović je u programu zaštite svedoka-saradnika i sa porodicom je preseljen u inostranstvo. Imao je važnu ulogu u slovenačkoj ćeliji kavačkog klana, osumnjičenu za šverc droge na međunarodnom nivou. Međutim, u maju 2020. on je odlučio da policiji otkrije aktivnosti ove kriminalne grupe i postao je tajni agent. Nevzatović je već svedočio na suđenju u Sloveniji protiv "kavčana".

Darko Nevzetović svedoči preko video linka
Darko Nevzetović svedoči preko video linkafoto: screenshot 24ur

On svedoči putem video-linka, ekran je potpuno zamagljen, a glas mu je izmenjen. Tokom jednog svedočenja ispričao je "da je pristao da sarađuje s policijom da bi sačuvao život, te da je to bio jedini način da izađe iz klana". On je objasnio da je imao dve firme za transport legalnog i ilegalnog tereta, kao i nekoliko vozača. Kako je pojasnio, Filip Vrzić mu je bio nadređeni.

- Morao sam da idem u Srbiju da se sastanem sa Vrzićem, koji je bio besan. Rekao je da je grupi ukraden kokain vredan 1,5 miliona evra. Vrzić me je tada pitao "da li sam s njim" i morao sam da kažem da jesam, nisam imao izbora - svedočio je Nevzatović.

Darko Nevzatović je ispričao u sudu u Ljubljani i da je prevozio keš od droge, te da je jednom prilikom, kada je on vozio kamion, nestalo 60.000 evra, a drugi put, kada je vozio njegov kurir, nestalo je 25.000 evra.

- Filip Vrzić me je zvao u Beograd i rekao da moram da vratim izgubljeni novac. Zapretio mi je da će naći drugi način da im vratim pare ako to ne učinim sam. Tvrdio sam da nisam ukrao, a on je hteo da proveri to i terao me je da idem na detektor laži. Nisam pristao, jer nisam znao gde će se testiranje obaviti i ko će upravljati poligrafom, a moj kurir je išao na test. Poligraf je pokazao da on nije ukrao pare, ali je ipak morao da im vrati 25.000 evra - posvedočio je.

Bonus video:

04:06

KAVČANI JEDINO ZA JOVANA VUKOTIĆA KORISTILI PROFESIONALCE: Sve ostale likvidacije izvršavali ONI?! MOTIV IM JE SAMO NOVAC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track