"INSCENIRALI SMO UBISTVO MILIJA, KUPIO SAM LAŽNU KRV": Evo šta je svedok-saradnik rekao o uhapšenom Brašnjoviću! ŠOKANTNO
Milinko Brašnjović, Foto: Privatna Arhiva

španija

"INSCENIRALI SMO UBISTVO MILIJA, KUPIO SAM LAŽNU KRV": Evo šta je svedok-saradnik rekao o uhapšenom Brašnjoviću! ŠOKANTNO

Crna Hronika -

Milinko Brašnjović koji je, kako je potvrđeno za Kurir, uhapšen u Španiji, prema svedočenju nekadašnjeg pripadnika klana Veljka Belivuka, koji je postao svedok saradnik, Srđana Lalića, bio je ubica zloglasnog klana čiju su likvidaciju iscenirali i za to od "škaljarskog klana" naplatili 200.000 evra! O Brašnjovićevoj sudbini ništa se nije znalo godinama, a spekulisalo se da su ga pripadnici klana možda i ubili.

Svedočeći o zločinima zloglasnog klana koji je uhapšen 4. februara 2021. Srđan Lalić je otkro da su imali "krticu" među "škaljarcima" koja je poverenje stekla tako što je vođama škaljarskog klana obećala da može da otme i ubije Brašnjovića. Oni su to, prema tvrdnjama svedoka saradnika, prihvatili i platili 200.000 evra.

Podsetimo,Belivukov klan prema tvrdnjama istražitelja blisko je sarađivao sa kavačkim klanom i njegovim vođom Radojem Zvicerom.

Lalić, Brašnjović i Miljković
Lalić, Brašnjović i Miljkovićfoto: Dado Đilas, Printscreen, Privatna Arhiva

- Izrežirali smo sve, ja sam kupio lažnu krv, koja se koristi na filmskim setovima, polili smo i razmazali po stanu, a u blizini kuće braće Budimir (optužena braća Miloš i Marko Budimir, prim.aut) smo iskopali rupu i slikali ga kao mrtvog - otkrio je Lalić kako su, preko isceniranog ubistva uhapšenog Brašnjovića uspeli da ubace krticu u suprotstavljeni klan i preko nje gobijaju sve informacije.

Lalić je tada rekao da su te slike delovale autentično je je Brašnjović bio bled, a sve to jer se bojao Miljkovića jer zna da "Miljković voli da seče i ubija".

Inače, prema navodima svedoka saradnika, Brašnjović je učestvovao u ubistvu vođa "škaljarca" Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. u Atini.

- Ljubomir Lainović je ubio Stamatovića, koji je skočio na pištolj, a Brašnjović Dedovića koji je odmah dobio metak u čelo i glava mu je pala u tanjir - opisao je detalje likvidacije u restoranu u Atini svedok saradnik.

Prema njegovim rečima, Lainović i Brašnjović su potom prebačeni u Makedoniju, razdvojeni a Lainović je ubijen.

Upravo zbog Brašnjovića, Miljković i Lalić su vodili žestoku raspravu u sudnici Specijalnog suda, tokom koje je Lalić otkrio da je poslednji put Brašnjovića video u Turskoj.

Škaljarci ubijeni u Atini
Škaljarci ubijeni u Atinifoto: Printscreen / Star.gr, Privatna Arhiva

Miljković: Pričao si o ubistvu Milija Brašnjovića?

Lalić: Nisam. Pričao sam o isceniranom njegovom ubistvu, uzeli smo tada 200.000 evra od škaljarskog klana. Uzeo je najverovatnije Radoje Živković, a možda i Nikola Vušović. Tebe je Miljkoviću isto Živković prevario za 700.000 evra. Tad si poludeo, sećaš se

Miljković: Ne sećam se. Nemoj da lutaš mnogo

Lalić: Iznervirao sam se

Miljković: Pa nek popije terapiju. Ja sve pitam konkretno

Miljković: Kako da sud zna da ga ti nisi zakopao?

Lalić: Pa ja sam kasnije bio sa njim u Turskoj i imam svedoke

Miljković: Sam kažeš da smo pravili fotografije lažnih ubistava, kako znaš da i ostele žrtve nisu žive?

Lalić: Slike su mnogo drugačije. A nadam se da će se Brašnjović dozvati pameti i uraditi isto što i ja

Milinko Brašnjović
Milinko Brašnjovićfoto: Privatna arhiva

Inače, Milinko Brašnjović je i u hapšen i 2010. kada je policija objavila da je razbijena kriminalna grupa na čijem je čelu bio Aleksandar Stanković, poznatiji kao Sale Mutavi. Stanković je inače bio najbolji prijatelj Veljka Belivuka i ubijen je u oktobru 2016. i njegova likvadacija do danas nije rasvetljena.

Među uhapšenima, bio je i Brašnjović i on se tada sumnjičio za pokušaj ubistva mladića u naselju Medaković. Mađu uhapšenim članovima te grupe 2010. nalazili su se osim Aleksandra Stankovića, i Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara i njegov pomagač Luka Cerović, kojima se sada sudi kao pripadnicima "vračarskog klana".

- Misteriozni Milinko Mili Brašnjović kog je Lalić pominjao kao egzekutora klana je inače sin Mike i bratanac Milinka Brašnjovića, biznismena kojima se sudilo kao pripadnicima takozvane "stečajne mafije". Postupak je završen 2015. i svi optuženi su pravosnažno oslobođeni. Miko Brašnjović nije dočekao oslobađajuću presudu jer je pronađen mrtav u pritvorskoj ćeliji u junu 2006. a zvaničnom istragom je utvrđeno da je počinio samoubistvo

Inače, tokom hapšenja kriminalne grupe u februaru 2021. policija je u pretresu kuće Nikole Spasojevića, koji je kasnije takođe postao svedok saradnik, u spavaćoj sobi pronašla pisma koja se odnose na Milinka Brašnjovića.

Miljković i Spasojević
Miljković i Spasojevićfoto: Nenad Kostić, Nemanja Nikolić, Dado Đilas

Miljković je tokom ispitivanja svog kuma, svedoka saradnika Spasojevića pitao ko mu je kupio pištolj koji je kod njega pronađen.

Spasojević: Milinko Brašnjović mi ga je kupio za 120.000 dinara, on je puno bolji čovek, ali je na žalost odlučio da ubija

Miljković: Koga je ubio?

Spasojević: Bio je u Atini, trebalo je i na Krfu. Ja sam ga poslednji put video kada sam ga vodio na prebac u Tursku. I tada sam Veljku pisao da se plašim, on mi je odgovorio "da si blizu sad bih ti oči iskopao", eto koliko su fini. Kada sam bio u Skoplju kod njih, i tada su mi pričali ko je koga ubio.

Miljković: Jel ti neko nekada tražio da ubiješ?

Spasojević: S Milinkom Brašnjovićem si komentarisao za mene "još samo kume od tebe da napravimo ubicu"

Spasojević je takođe potvrdio da je posle ubistva u Atini, dva puta Lainoviću i Brašnjoviću nosio novac u Makedoniju.

- Prvi put sam nosio 9.600 evra. Odneo sam novac u Skoplje i saznao konkretnije detalje ubistva. Rekli su da su prvo prišli za pogrešan sto, a posle toga su mi objasnili da je Milinko Brašnjović prvi prišao Dedoviću i kako je rekao "Prosuo mu glavu u supu". Kada je Stamatović krenuo na Brašnjovića, Lainović je ubio Stamatović.

Bonus video:

01:44

KRIMINOLOZI: Kriminalni klanovi bore se za prevlast

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja