"ŠIJEM RUPE NA DUŠI VEĆ 10 GODINA, NAPRAVLJENE SU PIŠTOLJEM!" Majka likvidirane braće Ćulafić neutešna, ubica dobio 20 GODINA
Foto: Printscreen

crna gora

"ŠIJEM RUPE NA DUŠI VEĆ 10 GODINA, NAPRAVLJENE SU PIŠTOLJEM!" Majka likvidirane braće Ćulafić neutešna, ubica dobio 20 GODINA

Crna Hronika -

Braća Davorin (31) i Danijel Ćulafić (24) ubijena su pre deset godina u podgoričkom kafiću usred bela dana, a njihov ubica Mašan Čogurić, tada star 22 godine, osuđen je na 20 godina zatvora u maju 2021. Majka ubijenih sada je, na godišnjicu smrti, uputila potresne reči sinovima.

Brutalna likvidacija dogodila se 15. februara 2014. godine oko 14.15 sati nakon svađe između Davorina Ćulafića i Čogurića. Ćulafić je tada navodno, u pomoć pozvao i mlađeg brata koji je ubrzo došao u lokal. Okrivljeni Mašan izlazi iz lokala, a potom se vraća u isto vreme kad dolazi i Danijel Ćulafić. Ubrzo dolazi do svađe među mladićima, a potom Čogurić vadi pištolj i rafalnom paljbom ubija braću. Tom prilikom povredio je i trudnu devojku koja je bila gost kafića.

ubijena braća danijel i davorin ćulafić
ubijena braća danijel i davorin ćulafićfoto: Facebook

- Deset godina otkako je zemlja uzela sebi nebeski okean, četiri oka koja sam nazivala večnošću. Deset godina otkako trune bezvremenska ljubav jedne majke. Deset godina otkako su kazaljke otkucale da je došlo vreme za nova "Zbogom" koja opekoše dušu. Tada je časovnik stao dva sata nakon podne i prestao da kuca zajedno sa vašim srcima - piše u potresnoj čitulji koju je objavila neutešna majka ubijene braće, pa dodala:

- Često me mlađi kroz šalu pitao: "Šta ću ja majko kad mi ti umreš?" Nasmejala sam se. To mi je bilo tako daleko. Tako neuhvatljivo. Rekoh, Danijele doći ćeš mi na grob ostaviti ružu i zapaliti sveću, ne slutivši da ću ja biti ta koja će dolaziti kod vas. Plakala su i nebesa, nisam samo ja. Dok sam vas tražila po hodnicima života već ste zalutali u sobu smrti. Ja sam čekala zvuk kapije da mi dođete, ali niste.

Neutešna žena je potom dodala "da se u njenoj duši nalaze rupe."

majka ubijene braće ćulafić neutešna nakon deset godina od ubistva naslednika
majka ubijene braće ćulafić neutešna nakon deset godina od ubistva naslednikafoto: screenshot Dan

- Od tada šijem ove rupe u duši koje su napravljene pištoljem. Pokušavam da vas pronađem i vratim, ali u san si mi došao Davore i rekao: "Majko, ja moram da idem, a ti čekaj!" I tako čekam Davore deceniju moj odlazak i sa vama ponovni susret. Sećanja govore da smo bili presrećni zajedno, voljeni i nečiji - u potpisu majka.

Podsetimo, ubistvo je tada potreslo glavni grad Crne Gore, a Čogurić je kobnog dana Danijela Ćulafića ubio hitcem u glavu i on je na mestu preminuo, dok je njegov stariji brat Davorin u rafalnoj paljbi teško povređen, ali je uspeo da izađe iz lokala, gde je pao na trotoar ispred objekta.

- Mladić je ležao na trotoaru u lokvi krvi i davao je znake života, ali niko od nas mu nije pomogao jer smo se plašili da mu ne pogoršamo stanje ukoliko ga pomerimo. Majica mu je bila krvava, ubica mu je pucao nekoliko puta u grudi. Davorin je tada ubačen u automobil i prevezen do Kliničkog centra Podgorica, ali je po dolasku već izgubio svest. Usled napora lekara za njegov život on je podlegao povredama - podseća izvor crnogorskih medija i dodaje da su inspektori ubrzo došli na mesto pucnjave.

optuženi mašan čogurić
optuženi mašan čogurić foto: Youtube prtscr / Vijesti.me

- Istražitelji su u prvim minutima znali ko je osumnjičeni ubica. Tada je krenula opsežna potraga za njim i Čogurić je u večernjim satima, tačnije oko 21 sat uhapšen i u društvu prijatelja koji je bio sa njim u trenutku ubistva.

Čogurovićev prijatelj je tada tvrdio da nije znao da on ima pištolj, kao i da nije imao saznanja da će ubiti braću Ćulafić. Čogurić je dva puta osuđen na 13 godina pred podgoričkim Višim sudom i to za krivično delo ubistvo u prekoračenju nužne odbrane, da bi potom Apelacioni sud preinačio presudu i osudio Mašana Čogurića na 20 godina zatvora za teško ubistvo u prekoračenju nužne odbrane.

davorin i danijel ćulafić izrešetani u kafiću
davorin i danijel ćulafić izrešetani u kafićufoto: Facebook

Nakon ove presude u maju 2021. stavovi odbrane i tužilaštva razilazili su se i u pogledu tačne pozicije na kom se desilo ubistvo. Tužilac je utvrdio da je dokazano da je Čogurić pucao na Danijela Ćulafića ispred lože i to iz ispružene ruke odozgo naprema dolje. Sa druge strane, odbrana je smatrala da je do obračuna došlo unutar lože, gde su pokojna braća Ćulafić, sa boksem na ruci, saterali u ćošak optuženog, koji nije imao izbora osim da potegne pištolj i puca.

Nakon presude 2021. otac braće Ćulafić naveo je za crnogorske medije "da je svaka kazna manja od 40 godina robije optuženom Mašanu Čoguriću za ubistvo njegove dece Danijela i Davorina Ćulafića - pucanj u njihova mrtva leđa."

Inače, 2019. isplivao je snimak iz spuškog zatvora na kome se vidi kako Čogurić tuče jednog zatvorenika, uz opasku kako se može čuti na snimku, "spusti ruke, druže, kat te Mašan bije."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja