VIŠE OD 100 ŽRTAVA NASILJA DOBILO POSAO: Važan korak u ekonomskom osnaživanju kao preduslovu za izlazak iz nasilja
Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, Foto: Petar Aleksić

drugo osnovno javno tužilaštvo

VIŠE OD 100 ŽRTAVA NASILJA DOBILO POSAO: Važan korak u ekonomskom osnaživanju kao preduslovu za izlazak iz nasilja

Crna Hronika -

Drugo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu, pre četri godine, započelo je podršku žrtvama nasilja kroz njihovo ekonomsko osnaživanje kao preduslov za izlazak iz nasilja i ona je rezultirala time da je preko 500 žrtava dobilo podršku a 100 njih je dobilo posao.

Polazeći od Zakona o sprečavanju nasilja u porodici koji predviđa da u radu grupa za koordinaciju i saradnju pored stalnih čalanova koje čine javni tužioci , predstavnici Centara za socijni rad i policije, po potrebi mogu učestvovati i predstavnici obrazovnih, vaspitnih i zdravstvenih ustanova, Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnici drugih pravnih lica i udruženja koja pružaju podršku i zaštitu žrtvama, Drugo osnovno javno tužilaštvo pozvalo je u rad grupa za koordinaciju i saradnju predstavnike nacionalih službi i Autonomnog ženskog centra sa ciljem da se kroz zajedničku i ubrzanu razmenu informacija, žrtvama olakaša postupak dobijanja posla kako bi se ekonomski osamostalile.

- Ovakav multisektorski rad za četiri godine na području opština Čukarica, Rakovica, Voždovac i Grocka, dao je fantastične rezultate jer je podrška pružena za preko 500 žrtava od kojih je preko 100 žrtava dobilo posao, jedan manji broj odbio podršku dok se sa ostalima i dalje aktivno radi. Samo u protekloj godini podrška je pružena u odnosu na 120 žrtava od kojih se 32 zaposlilo - saopšteno je iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Pored zapošljavanja žrtava, kako se navodi, zadatak rada ovih grupa bio i otklanjanje smetnji za zapošljavanje kroz pružanje drugih vidova podrške-psihološke, zdravsrvene, pravne, a sve u funkciji osnaživanja i osposobljavanja žrtava za rad.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

-Na ovakav način veliki broj žrtava stekao je obrazovanje, posebna znanja i veštine, prekvalifikovao se, osposobio se za preduzetnički rad, što je izuzetno značajno ako se ima u vidu da su žrtve nasilja najčešće ne samo ekonomski zavisne već i lišene mogućnostui da se same osposobe i izbore za svoju egzistenciju zbog čega najčešće trpe i ostaju u nasilju - navode iz tužilaštva.

Statističi podaci, kako dodaju, pokazuju da je ovaj vid podrške pružan najčešće ženama, sa različitim zanimanjima i sa različitim stepenom obrazovanja od osnovnog do najvišeg stepena. Poslovi na kojima su se žrtve zapošljavale , bili su najrazličitiji od pekarki, negovateljica, medicinskih sestara do pokretanja sopstvenih poslova dok su se žrtve sa visokom stručnom spremom zapošljavale u skladu sa svojim kvalifikacijama.

- Identifikacija žrtava kojima je potrebna ova vrsta podrške vrši se najčešće kroz rad grupa za koordinaciju i saranju kao i kroz rad Autonomnog ženskog centra sa žrtvama, koji je dao značajn doprinos ne samo u identifikovanju žrtava već prvestveno kroz psihološku podršku koja najčešće predhodi ovom vidu podrške. Sa druge strane, žrtve nasilja koje žele da se zaposle često su se i same neposredno javljaju Nacionalnoj službi za zapošljavnje koja o tome obaveštava grupu koja o svim žrtvama i pruženim podrškama, preduzetim radnja vodi preciznu evidenciju - navodi se u saopštenju.

Drugo osnovno javno tužilaštvo, kako se dodaje, nastaviće i dalje zajedno sa Centrima za socijni rad , Autonomnim ženskim centrom i Nacionalnim službma za zapošljavanje sa područja svoje nadležnosti – opštine Čukarica, Rakovuca, Grocka i Voždovac, da pruža ovaj vid izuzetno važne podrške i ovim putem poziva žrtve nasilja da i ubuduće "prihavataju podršku jer ona je siguran korak na putu koji vodi izvan nasilja". - Ovakvo postupanje tužilaštva ukazuje žrtvama da nisu same, da nasilje nije okruženje u kome bi trebalo živeti, a institucije imaju razvijene mehanizme da im pruže potrebnu pomoć i podršku, što bi trebalo da ih osnaži da se istima obrate kako bi ta pomoć i podrška bila - poručuju iz Drugog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track