UHAPŠENA GRIZELDA BLANKO BALKANSKOG KARTELA: Kolumbijka dobila nadimak KUMA zbog veza sa NAJOPASNIJIM SRPSKIM KARTELIMA
Uhapšena evropska Grizelda Blanko, Foto: Printscreen/Twitter

medeljin

UHAPŠENA GRIZELDA BLANKO BALKANSKOG KARTELA: Kolumbijka dobila nadimak KUMA zbog veza sa NAJOPASNIJIM SRPSKIM KARTELIMA

Crna Hronika -

Aura Jazmin Kastro Ruzim (47), poznata po nadimku "Kuma", najbliža saradnica Balkanskog kartela, uhapšena je u rodnom Medeljinu, prenose kolumbijski mediji. Oni navode da se Aura Kastro, koju još zovu i Grizelda Blanko balkanske mafije, skrivala u Kolumbiji a da su joj lisice stavljene po Interpolovoj poternici koju je za njom raspisala Holandija.

- Nadimak "La Madrina", isti koji je koristila čuvena Grizelda Blanko je dobila po vezama i saradnji sa najopasnijim srpskim kartelima. Ona je bila u bliskoj vezi sa jednim srpskim kriminalcem - prenose kolumbijski mediji. Nacionalna policija, preko Upravez za borbu protiv narkotika, u koordinaciji sa Tužilaštvom, kako navode, uspela je da je locira u naselju El Poblado u gradu Medeljin. Uhapšena je dok je boravila u kući.

Uhapšena u kući u Medeljinu
Uhapšena u kući u Medeljinufoto: Printscreen/Twitter

- Za njom su crvenu poternicu raspisali pravosudni organi u Roterdamu, u Holandiji, zbog trgovine drogom i pranje novca - navode oni. Prema informacijama iz istrage, uhapšena je imala "karijeru" dugu više od 20 godina i bila je zadužena za slanje pošiljki droge prekookeanskim brodovima.

- Ona je jedan od vođa kriminalne grupe. Bila je zadužena za slanje droge Balkanskom kartelu u kontejnerima koji su kretali iz luka na obali Kariba do Evrope. Sa vođama Balkanskog kartela pošiljke je dogovarala putem šifrovanih poruka, a osim sa ovim, sarađivala je i klanom "Del Golfo", i navodno je bila žena od poverenja vođe zloglasnog klana Daria Antonia Usuga, zvanog Otoneli, koji je uhapšen pre nekoliko godina, i prošle godine je u Americi osuđen na 45 godina zatvora. U toj akciji hapšenja, kao pripadnici te grupe, uhapšen je i jedan naš državljanin - navodi se koju je ulogu imala. Tokom pretresa kuće u kojoj je živela u rodnom gradu Pabla Eskobara, najpoznatiji trgovac drogom, policija je zaplenila 28.000 dolara u gotovini, šest telefona, laptop, automobile i skupoceni nakit.

Hapšena sa 200.000 evra Uhapšena Aura Kastro, kako navode kolumbijski mediji, bila je i privedena i 27. juna 2003. na međunarodnom aerodromu El Dorado, zbog pokušaja da ilegalno prenese 200.000 evra. Kako navode, novac je zalepila na unutrašnju stranu kaiša, i tada je izdržala kaznu od 72 meseca zatvora zbog pranja novca.

Grizelda Blanko
Grizelda Blankofoto: Vikipedia

- Ona se sumnjiči da je utovarala tone kokaina mesečno. U okviru iste istrage u Holandiji je uhapšeno još šest osoba, zaplenjeno je 14 kilograma kokaina, puške, 21 protivtenkovska mina i jedan minobacač - otkrivaju kolumbijski istražitelji. Inače, mediji otkrivaju da je evropska Gizelda Blanko u Medeljin došla pre tri godine i da se tamo skrivala.

- Trudila se da živi "običnim životom". Predstavljala se kao baka koja je često sa porodičnom dadiljom po svoje unuče išla u školu u El Pobladu, luksuznom naselju Medeljina - otkrile su komšije za medije.

Istražitelji sumnjaju da je iz Evrope u kojoj je živela do pre tri godine, pobegla u rodni Medeljin kako bi se sakrila od jednog kriminalnog klana. - Našla se na meti jednog klana, koji je čak pet puta pokušao da izvrši bombaški napad na nju - otkrili su kolumbijski mediji. Aura Jazmin Kastro Ruzim, kako navode, prebačena je posle hapšenja u ekstradicioni pritvor i trebalo bi da bude izručena Holandiji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track