PINK PANTER SA UBA SRUŠIO MIT O TOJ BALKANSKOJ BANDI: Ovo je Stefanova životna priča! Do detalja o pljačkama širom Evrope
Foto: Youtube/andrea foschi

PINK PANTER SA UBA SRUŠIO MIT O TOJ BALKANSKOJ BANDI: Ovo je Stefanova životna priča! Do detalja o pljačkama širom Evrope

Crna Hronika -

Tridesetdvogodišnji Stefan R. sa Uba je, po ličnom priznanju, učestvovao u mnogobrojnim pljačkama, pre svega u Švajcarskoj, Italiji, Belgiji i Holandiji, svojevremeno je u ispovesti za Kurir ispričao je da mu pripadanje kriminalnoj organizaciji nije donela ama baš ništa dobro i da zbog lake zarade ne treba da se ide glavom kroz zid.

Srušio mit

Naš sagovornik je u ranijoj ispovesti ispričao da je bio jedan od mnogobrojnih Balkanaca, koji se smatraju članovima međunarodne bande pljačkaša skupocenog nakita Pink Panter.

On je objasnio da kriminalna organizacija Pink Panter zapravo i ne postoji, već da se Pink Panterima nazivaju svi pljačkaši s naših prostora koji ordiniraju po zapadnoj Evropi. On je praktično srušio mit o Pink Panterima.

Stefan R., Pink Panter, Italija
foto: MUP Italije, Youtube/andrea foschi

- Svi pljačkaju po istom principu, ali svako radi za sebe. Ima više grupa lopova, a jedni kradu samo satove, jedni samo nakit, jedni samo naočare. Pošto svi izvode pljačke na isti kalup zovu se Pink Panteri, ali nema tu jednog vođe, praktično svaka grupa radi za sebe - govori Stefan R.

Mlad, zelen, željan svega, a pre svega brze i lake zarade, dobrih kola, markirane garderobe i statusa u društvu, odlučuje da napusti Srbiju i ode u Evropu. Ubrzo, kako kaže, pronalazi grupu, koja ima ista interesovanja kao i on. Činjenice da je išao stranputicom i da nije činio pravu stvar, postao je svestan tek mnogo godina kasnije.

- Bio sam mlad kada sam odlučio da odem trbuhom za kruhom. Hteo sam brzu i laku lovu, bez previše rada i mučenja. Bilo mi je lakše da nešto ukradem, nego da radim za dnevnicu. Nisam se ničega plašio - priča Stefan R. i dodaje:

- Adrenalin je tada kod mene bio presudan, naravno pored finansijske dobiti. Pretežno sam "radio" u manjim grupama, a naš cilj je bio da ukrademo nakit, novac, satove i naočare.

"Bogat" dosije

U KPD Valjevo bio 2010. i 2012. godine

U zatvoru u Italiji bio 2015. godine

U Srbiji u zatvoru bio 2016. godine

Promenio čak i ime

Stefan R. potvrdio je za Kurir da je bio Pink Panter i da je u međuvremenu promenio svoj identitet (novo ime i prezime poznato redakciji). On objašnjava da je svako u grupi imao zaduženje.

- Pljačkali smo isključivo u luksuznim delovima gradova, sve isplaniramo do najsitnijih detalja. Imali smo sav alat za pljačku, pored fantomki, rukavica i prevoznog sredstva, koje je uvek moralo biti drugo. Morali smo biti veoma sposobni i promišljeni u svakom trenutku - kaže Stefan R. i dodaje:

- Osmatranje objekta, vrednost plena, ruta kretanja, mapa video-nadzora i plan bekstva... Sva ta priprema bi trajala i po nekoliko meseci.

Stefan R., Pink Panter, Italija
foto: Youtube/andrea foschi

Sa saradnikom je 9. juna 2014. godine posle ponoći pošao u akciju pljačkanja prodavnice brendiranih naočara u Milanu, koja ga je, kako tvrdi skupo koštala.

- Plen je bio vredan nekih 50. 000 evra i ceo plen je bio unapred rezervisan za klijenta iz Beograda. Sve je prošlo kako treba u prvi mah, "kolega" je imao fantomku, dok sam ja ušao bez ičega i kamera me je snimila - kaže on i dodaje da je zbog toga, ali i drugih pljački osuđen na dve godine zatvora i osam meseci.

"Preživeo sam sve"

- Nekoliko meseci sam bio u zatvoru, što u Srbiji, što po inostranstvu. Sve sam preživeo, i nikad više ne bih ponovio ništa od ovoga. Vratio sam se u Srbiju, oženio sam se i imam porodicu, a te stvari nemaju cenu. Započeo sam legalan posao, imam redovna primanja i daleko sam od kriminala. Više nikada ne bih krenuo tim putem, niti savetujem bilo koga da se bavi krađama ili bilo kojom drugom vrstom kriminala - podvlači Stefan R.

Veza sa italijanskom mafijom: "Sarađivali smo s Ndrangetom, ali ne bih iznosio detalje"

Stefan R. ispričao je i da je dok je boravio u Italiji bio povezan sa italijanskom mafijom.

- Dok sam živeo u Milanu, moja grupa je blisko sarađivala sa sa italijanskom mafijom Ndrangeta i sa Kalabrezima. Međutim, detalje o tome ne bih iznosio, ali mogu da kažem da imam tetovažu na levoj nozi - "Omerta", koju su imali svi članovi grupe. Inače, Omerta u prevodu znači znak ćutanja, koji se strogo poštuje - kaže on.

Naočare u kutiji od banana?

Poznata je i fotografija Stefana R. koja se našla na svim italijanskim medijima 2014. godine kada je sa saučesnikom uhapšen zbog pljačke.

Na video-snimku koji je tada prikazan u medijima, vidi se da dvojac ima poteškoće prilikom obijanja vrata prodavnice.

Ipak, nakon nekoliko minuta uspevaju da uđu sa dve kutije od banana. Kutiju su stavili na pod, a naočare koje se nalaze na rafovima, u vitrinama i fiokama bacaju u nju.

U nekoliko momenata kamere su snimile Stefana R. koji je u pljačku otišao bez fantomke. Prilikom izlaska sa plenom dvojac izlazi iz dvorišta i ulazi u auto koji je bio parkiran iza ćoška.

Kurir.rs/Branka Travica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja