"STVAR JE MOŽDA MNOGO DUBLJA!" Advokat o slučaju silovanja i prebijanja penzionera u Padinjaku: Nadam se delotvornoj istrazi
Foto: Printscreen/Facebook, Shutterstock

kurir televizija

"STVAR JE MOŽDA MNOGO DUBLJA!" Advokat o slučaju silovanja i prebijanja penzionera u Padinjaku: Nadam se delotvornoj istrazi

Crna Hronika -

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija oglasila se još jednom povodom ubistva osuđenika, 74-godišnjeg Stanimira Brajkovića, koji je, kako se sumnja, brutalno danima mučen, ponižavan, udaran i silovan drškom od metle u KPZ Padinska skela u Beogradu, a od stravičnih povreda je preminuo 4. februara.

"Ne čekajući ishod istrage koju vode policija i tužilaštvo, niti trenutak kada će javnost biti obaveštena o rezultatima istrage, Uprava je odmah posle ovog događaja u februaru pokrenula disciplinske postupke protiv sedmoro zaposlenih zbog sumnje da su počinili težu povredu radne dužnosti prema Zakonu o državnim službenicima", piše u saopštenju UIKS-a.

Advokat Miloš Janković gostovao je u emisiji Puls Srtbije gde se dotakao ovog slučaja.

- Ne bih se zadržao na tome da je neko nešto prevideo. Možda je stvar daleko dublja. Kao što ne mogu da prihvatim da su osuđeni u zatvoru, prevashodno osuđeni na pripadnike službe obezbeđenja. Mislim da bi služba za tretman u zatvorima trebalo da vodi daleko, daleko aktivniju ulogu. Jako su retki razgovori pripadnika službe za tretman. Služba za tretman bi trebala da ne zavisi od toga da li je neko pozvao. Trebalo bi da se razvija poverenje između pripadnika službe za tretman i osuđenih. Takođe, kada su lekari u pitanju, lično sam uputio preporuke lekarima u brojnim zavodima da vrše obilaske zatvorskih ćelija, pogotovo kada je neki individualni smeštaj tipa 7. paviljon i nekih posebnih zatvora - rekao je advokat i dodao:

02:49

STVAR JE MOŽDA MNOGO DUBLJA! Advokat progovorio o slučaju silovanja penzionera u Padinjaku: Potrebna je delotvorna istraga

- Mi imamo situaciju da su već etiketirana određene lica zbog izvršavanja izvršile određenog dela. Međutim, ono što proističe iz zvaničnih saopštenja državnih organa je to da je neko već 20 dana bio zlostavljan, pa je na kraju umro. Dalje, imamo situaciju da je bio kod lekara, pa da je ponovo vraćen u istu prostoriju. Juče je izašlo u saopštenje Ministarstva pravde da će biti sprovedan postupak unutrašnje kontrole. Mi imamo situaciju da je očigledno došlo do neblagovremenog postupanja, nije preveniran najtragičniji događaj koji se desio. Tortura nije kada neko neposredno izvrši krivično delo, već i postupanje zatvorskih vlasti kojim se toleriše određeno postupanje, predstavlja saizvršilaštvo ili možda podstrekavanje ili nešto u ovom svemu. Nadam se da će tužilaštvo da bude efikasno i da sprovede delotvornu istragu da utvrdi ono što se stvarno desilo, a ne ono što se nameće sada kao tako.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:47

UHVATILI SU SE POGREŠNOG DRUŠTVA! Prijatelji osumnjičenih silovatelja iz zatvora u Padinjaku: NEĆU IH VIŠE GLEDATI ISTIM OČIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track