Krivične prijave protiv Lukšića i Katnića

MANS

Krivične prijave protiv Lukšića i Katnića

Crna Hronika -
MANS sumnja da su Lukšić i Katnić, u vreme kada je bilo izvesno raspisivanje parlamentarnih izbora, omogućili da se crnogorska vlada nepovoljno i nezakonito zaduži u iznosu od šest miliona evra kako bi se isplatile otpremnine za novih 3.115 radnika

PODGORICA - Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) najavila je danas da će Tužilaštvu Crne Gore podneti krivičnu prijavu protiv premijera Igora Lukšića i ministra finansija Milorada Katnića, zbog zloupotrebe službenih ovlašćenja u izborne svrhe prilikom donošenja odluke o isplati otpremnina radnicima za čijim je radom prestala potreba.

MANS sumnja da su Lukšić i Katnić, u vreme kada je bilo izvesno raspisivanje parlamentarnih izbora, omogućili da se crnogorska vlada nepovoljno i nezakonito zaduži u iznosu od šest miliona evra, kako bi se isplatile otpremnine za novih 3.115 radnika.

Otpremnine radnicima, koji su do avgusta 2008. godine izgubili posao zbog stečaja ili su proglašeni tehnološkim viškom, isplaćuju se posredstvom Fonda rada, koji je osnovan početkom 2010. godine.

Preko 21.000 radnika zatražilo je otpremnine, a u prethodne dve i po godine isplaćeno je oko 2.700 bivših zaposlenih. Iznos otpremnine je 1.925 evra.

Iz MANS-a su naveli da je odluka radi zaduženje zbog isplate otpremnina doneta samo četiri dana pre raspisivanja parlamentarnih izbora.

Ta NVO je navela da vlada Crne Gore, po zakonu, ima pravo zaduženja samo u cilju obezbeđenja likvidnosti, a isplata otpremnina ne spade u tu kategoriju, zbog čega je ugrožena održivost budžeta.

Vlada Crne Gore se zadužila i to isključivo zbog očekivane koristi koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije na izborima, što se može dovesti u ravan potkupljivanja kako bi radnici dali glas vladajućoj koaliciji, naveo je MANS.

Parlamentarni izbori u Crnoj Gori zakazani su za 14. oktobar. Ti izbori biće deveti od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, odnosno treći nakon sticanja nezavisnosti 2006. godine.

Na izborima 14. oktobra učestvovaće 13 političkih subjekata - sedam koalicija, pet partija i jedna grupa građana, koji će se boriti za 81 poslaničko mesto u crnogorskom parlamentu.

Pravo glasa na izborima imaće oko 512.000 građana Crne Gore, a konačan birački spisak Državna izborna komisija objaviće 3. oktobra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track