NE ZNAM ŠTA MU JE BILO U GLAVI DA POSLE MASAKRA DOĐE U MOJ KOKOŠINJAC: Ujak pere ruke od Uroša Blažića
Foto: Privatna Arhiva, Petar Aleksić, Zorana Jevtić

detalji optužnice

NE ZNAM ŠTA MU JE BILO U GLAVI DA POSLE MASAKRA DOĐE U MOJ KOKOŠINJAC: Ujak pere ruke od Uroša Blažića

Crna Hronika -

Goran Gavrilović iz Vinjišta kod Kragujevca, ujak Uroša Blažića (22) iz Dubone kod Mladenovca koji je 4. maja prošle godine zverski ubio devet žrtava, a njih 12 teško ranio nakon zločina rekao je "da ne zna šta je bilo u Uroševoj glavi da nakon masakra dođe kod njega".

Gavrilović je saslušan 26. maja prošle godine u nadležnom tužilaštvu, a njegov iskaz nalazi se u optužnici, gde je između ostalog opisao kako je nađen arsenal oružja na njegovom imanju i u kakvim odnosima je sa prvookrivljenim. Naime, da podsetimo, Goran je uhapšen 25. maja 2023. u nastavku istrage, dok je njegov sin Borisom 11. juna 2023. Pored njih trojice opružnicom je obuhvaćen i Urošev otac Radiša koji se tereti da je nabavio oružje kojim je njegov sin počinio maskar.

uroš blažić
uroš blažićfoto: Privatna arhiva

- Ja stvarno ne znam šta je bilo u Uroševoj glavi da dođe kod mene! Ne znam zbog čega je uopšte odlučio da dođe u moj pomoćni objekat - rekao je Goran na saslušanju:

- Oružje koje je nađeno u mom kokošinjcu je verovatno Uroševo. A ukoliko nije njegovo, ja onda ne znam čije je. Od policije sam kasnije čuo da je Uroš uhvaćen i da je pretio bombama, kao i da će ubiti taksistu. Mislio sam da je uhapšen u Mladenovcu.

Gavrilović je opisao i kako izgleda kokošinjac u kom se satima krio masovni ubica nakon krvavog pira.

- Taj pomoćni objekat kupio sam 2007. i nalazi se na drugoj parceli, a udaljen je 250 metara od porodične kuće. Plan mi je bio da to dam srednjem sinu kako bi on tu živeo sa porodicom, ali tada smo 2010. odlučili da to prvo bude farma koka nosilja i do pre godinu dana tako je i bilo - rekao je on i dodao:

pomoćni objekat u kom se krio uroš blažić nakon masakra
pomoćni objekat u kom se krio uroš blažić nakon masakrafoto: Nenad Kostić

- Kada sam shvatio da mi se to ne isplati, prestao sam sam tim, i ujedno prestao i da idem tamo. Prostor je prazan, tačnije tamo su bili kavezi od koka nosilja. Taj deo je od tada ostao nepromenjen i tamo nismo držali ništa vredno.

Okrivljeni ujak Uroša Blažića objasnio je i kada je poslednji put video sa porodicom Blažić.

- Poslednji put bili smo kod Uroša u Šepšinu kada je njegova porodica 20. januara proslavljala slavu. Tada nisam video oružje u toj kući, kao ni ranije u kući moje sestre Biljane (prim. aut. Biljana Blažić je majka Uroša Blažića, a rođena sestra Gorana Gavrilovića). Ni Radiša, ni Uroš nikada nisu pričali o oružju, a poslednji put oni su bili kod mene 31. oktobra 2022. na slavi. Radiša i Biljana su prespavali kod mene, dok je Uroš došao motorom i isto veče se vratio kući - rekao je Goran:

deo kokošinjca u kom se na tavanu krio uroš blažić
deo kokošinjca u kom se na tavanu krio uroš blažićfoto: Nenad Kostić

- Moja deca se nisu toliko družila sa Urošem, generalno ja sam bio u dobrim odnosima sa mojom sestrom Biljanom i njenom porodicom, ali smo se retko viđali zbog poslova, i jedni i drugi smo se bavili poljoprivrednom.

Inače, Viši sud u Smederevu naveo je da nije mesno nenadležan za sina i oca Gavrilovića i njima će se suditi odvojeno u Višem sudu u Kragujevcu.

O oružju

Lovački patroni su od mog oca

Goran Gavrilović optužnicom se tereti za nedozvoljeno držanje oružja koje je nađeno u kokošinjcu, a on je u svedočenju naveo "da ne zna ništa o tom oružju."

- Meni nije poznato da se oružje i municija koja je pronađena u pomoćnom objektu mog domaćinstva tamo nalazila. Od municije koja je nađena mogu samo da kažem da su lovački patroni moji, tačnije pripadaju mom ocu. Ti patroni su od lovačke puške za koju je moj otac imao dozvolu, ali je pušku vratio kragujevačkoj policiji pre dve godine jer je malo stariji, ima 74 godine. Vratio je jer nije više išao u lov, a mene lov ne zanima. Verovatno smo te patrone zaboravili da vratimo kad smo nosili pušku - objasnio je.

Sin brani oca

Tata nije znao za puške!

Boris Gavrilović, sin Gorana Gavrilovića takođe je uhapšen nakon masakra i to zbog arsenala oružja koje je nađeno u njihovom pomoćnom objektu na imanju nadomak Kragujevca. Boris je kako smo već pisali, na saslušanju u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu rekao da je arsenal oružja koji je nađen na tavanu pomoćnog objekta, koji je prethodno bio kokošinjac, doneo u džaku i to u leto 2022. On je obrazložio da je oružje dobio od čoveka kome je kosio njivu. Takođe, u svom iskazu Boris je naveo da je oružje doneo kući i stavio ga u metalni sanduk, a automatsku pušku koja mu se jako dopala umotao je i stavio u crni ranac.

- Oružje nakon toga nisam dirao, sve dok ga policija nije našla. Niko od mojih ukućana nije znao za to oružje, jer da je moj otac znao on bi ga sam odneo u policiju. Žao mi je što sam sebe i oca doveo u ovu situaciju - rekao je okrivljeni Boris i dodao da je u janjuaru kada je bio kod Uroša Blažića u Šepšinu video pištolj koji stoji u njegovoj sobi, dok su u blizini bila mala deca.

Bonus video:

00:16

40 dana od maskra u Duboni kod Mladenovca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja