NASTAVLJA SE POTRAGA ZA TELOM MALE DANKE: Delovalo nemoguće da tako malo dete pređe toliki put; KOMŠINICA: Ja ne mogu više ovde
Foto: Kurir, Printscreen

SVIREPI ZLOČIN KOJI JE POTRESAO CELU SRBIJU

NASTAVLJA SE POTRAGA ZA TELOM MALE DANKE: Delovalo nemoguće da tako malo dete pređe toliki put; KOMŠINICA: Ja ne mogu više ovde

Crna Hronika -

Policija danonoćno i predano radi na potrazi za telom dvogodišnje devojčice, a pažnja je usredsređena na ovih 5 lokacija

BEOGRAD/BOR - Nastavlja se potraga za telom malene Danke Ilić (2) posle nezapamćeno svirepog zločina koji je potresao celu Srbiju.

Veliki broj policajaca i dalje je na terenu u Banjskom polju, prigradskom naselju Bora a dvojici osumnjičenih za teško ubistvo devojčice, najteže krivično delo koje su sami priznali, određen je pritvor do 30 dana.

Lazareva pećina, Danka Ilić
foto: Nemanja Nikolić

Podsetimo, D. D. je priznao zločin, a J. S. se branio ćutanjem. Od trenutka priznanja dvojice počinalaca, novo je to da su uhapšeni i otac i brat jednog od osumnjičenih pošto su pod sumnjom da su pomogli da se telo premesti na drugu i zasad još nepoznatu lokaciju.

Mučko ubistvo nedužnog deteta potreslo je celu Srbiju a žitelji Bora i Banjskog polja prethodnih dana su palili sveće i polagali cveće u znak uspomene na malenu.

Oglasio se MUP: Potraga proširena na Lazarevu pećinu

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova intenzivno sprovode detaljnu pretragu terena na teritoriji grada Bora u potrazi za telom dvogodišnje Danke Ilić za čije se teško ubistvo sumnjiče S. J. (1974) i D. D. (1974), obojica iz Bora, a koji su uhapšeni 4. aprila ove godine.

Više desetina pripadnika policije Ministarstva unutrašnjih poslova uz korišćenje najsavremenije opreme trenutno pretražuje Lazarevu pećinu koja se nalazi oko tri kilometara od sela Zlot u kom živi osumnjičeni D. D., Lazarev kanjon kao i celokupno područje duž Zlotske reke u potrazi za telom deteta koje je, kako se sumnja, on drugog dana nakon izvršenog krivičnog dela premestio sa deponije u okolini Banjskog polja.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodiće opsežnu pretragu teritorije grada Bora u cilju pronalaska tela devojčice i utvrđivanja svih okolnosti pod kojima je nastradala.

Kurir na licu mesta ispred Lazareve pećine

Potraga za telom ubijene dvogodišnje devojčice nastavlja se i danas nakon što su njene ubice priznale zločin, a policija danima pretražuje redom lokacije u nadi da će se potraga konačno privesti kraju.

Međutim, nakon višečasovne potrage u okolini sela Luka odakle je jedan od osumnjičenih Srđan Janković, potraga je juče bila usmerena ka selu Zlot, mesto gde sa porodicom živi Dejan Dragijević, drugi osumnjičeni za svirepi zločin, ali ni tamo, nažalost, ništa nije nađeno.

Kako javlja ekipa Kurira, danas je potraga usmerena na potpuno novu lokaciju i to više od tri kilometara udaljenosti od sela Zlot gde se nalazi Lazareva pećina, koju će danas detaljno pregledati pripadnici policije i vatrogasci spasioci.

Ispred kuće jednog od osumnjičenih za zločin koji je zgranuo Srbiju Dejana Dragijevića uočena su tri policajca i kola Hitne pomoći.

Tatjana Vasiljević

1 / 9 Foto: Nemanja Nikolić

Šta je dosad pregledano

Policija danonoćno radi na terenu kako bi pronašla telo malene Danke a dosad su pomno pregledana komšijska dvorišta, bunari, septičke jame, deponije, svako mesto na koje su posumnjali. Na terenu su danonoćno i psi tragači.

Malena Danka nestala je 26. marta u Banjskom polju nakon što je išetala iz dvorišta porodične kuće u kojoj se igrala sa bratom. Prošla je put od pojate, gde ju je majka ostavila na nekoliko trenutaka kako bi drugom detetu dala vode, nizbrdo do asfalta gde ju je udario automobil koji su vozili dvojica osumnjičenih.

Čak je i iskusnim policajcima neverovatno kako je tako malo dete uspelo da prođe veoma težak teren pun grmlja, žbunja i rastinja.

Majorka policije: Delovalo nemoguće da dete može da prođe ovaj put

- To je, verujem da ste videli, jako nepristupačan teren. Delovalo je nemoguće da dete sve to može samo da prevaziđe, da sve te prepreke preskoči, prođe i da dospe na ulicu. Nažalost, desilo se, rekla je majorka policije Bojana Otović Pjanović za Blic pa dodala:

- Nije delovalo da je u tako kratkom vremenskom periodu moglo da se desi nešto tragično. A kao što smo rekli, i kao što je ministar Gašić izneo, ogroman broj raspoloživih tehničkih sredstava bilo je uključeno u pretrazi terena kako bi se isključila svaka mogućnost da se desio nesrećan slučaj u smislu da je devojčica upala u taj teren. Prosto nam je bilo nemoguće i naravno da je bilo sumnje. Zaista se i izvinjavam i hvala na razumevanju i roditeljima i porodici devojčice Danke Ilić što su imali razumevanja i strpljenja i sigurna sam da shvataju zbog čega je to tako bilo.

Predsednik Srbije o smrtnoj kazni

Komentarišući ubistvo dvogodišnje devojčice Danke Ilić, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će predložiti Vladi da se ponovo uvede smrtna kazna za najteža krivična dela.

Danka Ilić imala običaj da "trči uz stranu"

Majorka Otović Pjanović rekla je da je tokom razgovora sa majkom saznala da je ubijena Danka imala naviku da "trči uz stranu i da se spušta", što je policiju navelo na zaključak da se najverovatnije radi o nesrećnom slučaju.

- Kao što je ministar na konferenciji za novinare pojasnio, devojčica je bila na mestu događaja, tačnije na ulici pored placa na kom se nalazila sa svojom majkom u vremenskom intervalu od 13.45 do 13.52. Devojčica je tada zapažena. Osumnjičeni su u 13.50 časova svojim vozilom, službenim automobilom Vodovoda gde su i zaposleni, bili parkirani ispred ulaska na taj plac i zadržali su se neka dva i po minuta. Kako je majka govorila u tim iscrpnim razgovorima koje smo vodili sa njom, devojčica je imala naviku da trči uz stranu i da se spušta, imali smo ideju da se može raditi o nesrećnom slučaju. Analizirajući vreme kada je dete zapazila žena koja se nalazila u kući do parcele smatrali smo da su se osumnjičeni zaustavili, krenuli u rikverc ili nastavili kretanje, pa da se desilo ono što su u svojim iskazima i priznali - da su udarili dete vozilom i stavili je na zadnje sedište.

5 lokacija na kojima se traži telo malene Danke

Policija je krenula u potragu, a ovo su ključne tačke koje su pretraživane.

1. Deponija na Starobanjskom putu

Policija neprestano pretražuje deponiju gde je prvobitno bačeno telo Danke Ilić. Bageri su do juče bili svakodnevno na ovoj lokaciji kako bi sve raščistili u nadi da će pronaći telo devojčice. Juče, posle višednevne potrage, potraga na ovoj lokaciji je obustavljena.

2. Selo Luka

Nakon što su osumnjičeni priznali da su ubili Danku Ilić policija je otišla u selo Luka odakle je Srđan Janković rodom i pretresla njive, šume i vikendice osumnjičenog za zločin.

3. Deponija u blizini Brestovca

Policija je juče blokirala put u blizini još jedne deponije nedaleko od mesta gde su se prvobitno ubice rešile devojčicinog tela. Tokom dana su raščišćavali ovo područje da bi nekoliko sati kasnije se povukli.

4. Selo Zlot

Policija intenzivno pretražuje selo Zlot i kuću ubice Dejana Dragijevića u kojoj je živeo do hapšenja sa ocem, bratom i majkom. Ispumpana je septička jama, a bager je raskopavao dvorište.

5. Potez između Brestovca i Zlota

Policija je u petak pretresla kontejnere na putu između Brestovca i Zlota i iz njih iznela određene predmete. Za sada nije poznato da li je u njima bilo nešto što će biti dokaz protiv ubica devojčice.

"Ja ne mogu više ovde"

Komšinica D. D., jednog od osumnjičenih za ubistvo Danke u Banjskom polju, u šoku je zbog onoga što je uradio njen komšija. Kako priča, ne oseća se dobro i bole je duša i srce.

- Boli me duša, srce me boli, ne mogu danima da spavam.Ja ne mogu više ovde - rekla je za "Blic" uznemirena komšinica.

Kurir.rs/Blic/Informer

Bonus video:

01:09

Danka Ilić potraga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja