UBIO ŠKOLSKOG DRUGA U LOVU: Predrag pogođen u butinu, iskrvario na putu do ambulante, MIROSLAVU UBLAŽENA KAZNA
Foto: Shutterstock

UBIO ŠKOLSKOG DRUGA U LOVU: Predrag pogođen u butinu, iskrvario na putu do ambulante, MIROSLAVU UBLAŽENA KAZNA

Crna Hronika -

Viši sud u Nišu preinačio je presudu Osnovnog suda i lovca Miroslava Čolakovića (55) osudio na jednu godinu i 10 meseci zatvora jer je 16. avgusta 2020. godine u toku lova na divlje svinje hicima iz lovačke puške iz nehata usmrtio lovca Predraga Milojkovića (53) iz Donjeg Dušnika. On je prvostepenom presudom bio osuđen na dve i po godine zatvora, ali je Viši sud u Nišu, u postupku razmatranja žalbe, preinačio presudu. Prvostepena presuda je preinačena samo u delu odluke o visini kazne dok je u ostalom delu – potvrđena.

- Presudom Višeg suda u Nišu od 14. februara 2024. godine, delimičnim usvajanjem žalbe, preinačena je prvostepena presuda u delu odluke o kazni, tako što je okrivljeni M.Č. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i 10 meseci. U preostalom delu, prvostepena presuda je potvrđena – potvrdila je portparol Višeg suda u Nišu Emilija Stošić.

Iskrvario na putu do ambulante

Tragični događaj se odigrao 16. avgusta 2020. godine oko 11 časova u ataru selu Kaletinac u opštini Gadžin Han. Predrag je hicem iz lovačke puške bio pogođen u desnu butinu ali je iskrvario na putu do ambulante Donjem Dušniku koja je udaljena oko 10 kilometara. Prema navodima optužnog predloga, Miroslav se nalazio na mestu zvanom "Česta vrela", kada je na radio-stanici čuo da drugi lovci teraju divlje svinje u njegovom pravcu.

- Čuo je zvuk i okrenuo se na levo i otkočio lovačku pušku “bokericu” kalibra 12 milimetara i usmerio je ka mestu odakle je dolazio zvuk. Držeći prst na okidaču krenuo je par koraka unapred i u momentu kada se okliznuo, povukao je okidač i istovremeno ispalio dva projektila u pravcu sada pokojnog Predraga koji se nalazio u žbunju, nanevši mu prostrelne rane desne butine koje predstavljaju tešku telesnu povredu opasnu po život usled koje je, zbog masivnog iskrvarenja, nastupila smrt - navodilo se u optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu.

0358376583, lovac
foto: Profimedia

Zaprećeno pet godina

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Nišu Čolaković je oglašen krivim je počinio krivično delo ubistvo iz nehata za koje je zaprećeno maksimalno pet godina zatvora. Osnovno javno tužilaštvo u Nišu zatražilo je u završnoj reči da se lovac kazni sa četiri godine i šest meseci zatvora dok je odbrana zahtevala oslobađajuću presudu navodeći da je Milojković svojim postupanjem doprineo da dođe do nesrećnog slučaja.

Prst na obaraču

Zamenik osnovnog javnog tužioca Mihajlo Aksić istakao je na suđenju u Osnovnom sudu u Nišu da je dokazano da je Čolaković počinio krivično delo za koje se tereti te da je iskazao “nesmotrenost i nepažnju” jer se - iako se nalazio u lovu sa drugim osobama - kretao sa otkočenom puškom i sa prstom na obaraču, što je ponašanje koje je “zabranjeno, opasno i može imati teške posledice”. Aksić je u završnom obraćanju sudu apostrofirao i da optuženi Čolaković kobnog dana nije koristio municiju koja je dozvoljena u lovu na divlje svinje, jer da jeste, možda bi se izbegao tragičan epilog događaja.

Odbrana tražila slobodu

Branilac optuženog Čolakovića, advokat Aleksandar Kuljak, u završnoj reči pred Osnovnim sudom u Nišu rekao je da je u pitanju nesrećni slučaj I da nije utvrđen nijedan dokaz koji bi potvrdio sumnju je optuženi počinio krivično delo koje mu se stavlja na teret. On je u završnom obraćanju sudu zatražio oslobađajuću presudu jer Milojović nije imao fluorescentni prsluk a nalazio se u gustom šipražju i nije imao dozvolu za lov za lokaciju na kojoj se nalazio.

Izrazio žaljenje

Okrivljeni Čolaković, koji je sa nastradalim Milojkovićem sedeo u istoj klupi u osnovnoj školi, rekao je u završnoj reči pred Osnovnim sudom u Nišu da mu je žao zbog svega što se desilo, da nije znao da se Predrag nalazi na mestu na kojem je ustreljen te da je dobio “šećernu bolest” zbog svega što je usledilo. On je rekao i da je tragični događaj promenio živote i njegove i porodice Milojkovića i da bi sve učinio da može da vrati vreme. Prvostepena presuda Osnovnog suda u Nišu, previđala je i da Čolakoviću bude oduzeta i puška kojom je krivično delo počinjeno.

Bonus video:

00:13

Dvorište u selu kod Mladenovca gde je brat ubio brata

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track