CRNOGORSKI AL KAPONE OPTUŽIO GLAVNOG TUŽIOCA STEFANOVIĆA DA VODI HAJKU PROTIV NJEGA Saslušanje za napad na stražare u CZ prekinuto
Ivan Vujović, Foto: Facebook

kurir saznaje

CRNOGORSKI AL KAPONE OPTUŽIO GLAVNOG TUŽIOCA STEFANOVIĆA DA VODI HAJKU PROTIV NJEGA Saslušanje za napad na stražare u CZ prekinuto

Crna Hronika -

Podgoričanin Ivan Vujović (37), kog zovu balkanski Al Kapone i "ubica sa 100 lica", danas je iz pritvora doveden na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Beogradu zbog sumnje da je u avgustu prošle godine napao i udario dvojicu stražara u Centralnom zatvoru u Beogradu. Međutim, kako saznajemo, saslušanje koje je već odlagano na Vujovićevu molbu ni danas nije moglo da se sprovede do kraja, jer je osumnjičeni "pokazao znake neuračunljivosti".

- Saslušanje je prekinuto do daljeg i biće naloženo psihijatrijsko veštačenje osumnjičenog da bi se utvrdilo da li je uračunljiv, odnosno procesno sposoban - kaže izvor Kurira.

Glavni tužilac Nenad Stefanović
Glavni tužilac Nenad Stefanovićfoto: Privatna arhiva

Kako saznajemo od izvora iz istrage, Vujović je pre prekida saslušanja postupajućem tužiocu rekao kako zna da se "ovaj predmet vodi protiv njega samo zato jer je to naredio Nenad Stefanović", inače glavni tužilac Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Kako nezvanično saznajemo, Ivan Vujović je mesec dana pre napada na stražare u CZ izručen Srbiji iz Hrvatske, gde je ranije bio uhapšen zbog falisfikovnih dokumenata.

- U julu je stigao u Centralni zatvor, a u avgustu je napao stražare. Jednog je udario i slomio mu je vilicu, a drugom je naneo lake telesne povrede - kaže nam izvor upoznat sa slučajem.

Inače, Ivan Vujović je stari znanac policije, ne samo u Srbiji, već i u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Osuđivan je čak 16 puta, a poslednji put je uhapšen u Puli 2022. godine nakon što je policija kod njega pronašla lažna dokumenta. Inače, u to vreme Vujović je bio na poternici Interpola Beograd zbog sumnje da je u julu 2016. godine u beogradskom kafiću teško ranio Darka Bulatovića, sina Vladimira Bulatovića, tadašnjeg direktora fudbalske Superlige Srbije. Interesantno je i da je u vreme kad je ranio Bulatovića u Beogradu, Vujović takođe bio u bekstvu, jer je 2015. godine pobegao iz zatvora u Bijelom Polju gde je boravio zbog optužbi za ubistvo.

- Kada je 2022. godine uhapšen u Hrvatskoj spekulisalo se da je u tu zemlju došao kako bi uradio plastičnu operaciju. On je, navodno, hteo da na jednoj klinici u Zagrebu promeni lični opis - pisali su ranije mediji i dodali da je on koristio i više lažnih identiteta, ali i da je više puta tokom skrivanja od policije menjao lični opsi.

Podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu je 22. februara ove godine podiglo optužnicu protiv Ivana Vujovića zbog pokušaja ubistva u Beogradu.

- Sumnje se da je 29. jula 2016. godine pokušao da ubije Darka Bulatovića, sina pokojnog Vladimira Bulatovića koji je bio dugogodišnji direktor Superlige Srbije, u jednom ugostiteljskom objektu na teritoriji opštine Stari Grad. Optužnicom okrivljenom se na teret stavljaju krivična dela ubistvo u pokušaju i nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija. Tužilaštvo je preložilo sudu da Ivanu V. produži pritvor zbog opasnosti od bekstva, imajući u vidu da je sedam godina bio u bekstvu i nedostupan pravosudnim organima Srbije - navodi se u saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Napao stražare u CZ
Napao stražare u CZfoto: Dragana Udovičić

Kako se navodi, postoji opravdana sumnja da je Ivan Vujović 29. jula 2016. godine oko 1.50 časova, nakon kraćeg verbalnog i fizičkog sukoba sa oštećenim u ugostiteljskom objektu, iz torbice koju je nosio preko desnog ramena izvadio revolver koji je neovlašćeno nosio, i ispalio metak u D.B. pogodivši ga u predelu stomaka, čime mu je nameo tešku telesnu povredu opasnu po život.

Inače, kako Kurir nezvanično saznaje optuženi je čak 16 puta pravosnažno osuđivan zbog različitih krivičnih dela.

- Ukupno 15 puta bio je osuđen u Crnoj Gori i jednom u Nemačkoj zbog ilegalnog uvoza narkotika, dok je bio u bekstvu. U Crnoj Gori je osuđen 2011. godine za ubistvo na kaznu od 14 i po godina, ali je 2015. pobegao iz zatvora u Bijelom Polju tako što je navodno oteo pištolj jednom zatvorskom stražaru i preteći oružjem praktično išeta iz zatovra, gde su ga sačekali pomagači koji su ga odvezli - otkriva izvor Kurira.

Kako se ispostavilo kada je u julu 2016. pucao na Darka Bulatovića, navodno zbog toga što ga je sin Vladimira Bulatovića upozorio da ne uznemirava devojke za susednim stolom, posle bekstva iz zatvora se skrivao u Beogradu.

- Međutim, posle pucnjave u poznatom lokalu u Beogradu, pobegao je iz Srbije i uhapšen je naredne godine blizu nemačko-holandske granice i izručen Crnoj Gori - podseća sagovornik Kurira.

Ivan Vujović je, podsetimo, 2021. pušten iz crnogorskog zatvora u kom je služio kaznu za ubistvo Radomira Savovića. Međutim, ni posle odsluženja kazne, on nije izručen Srbiji koja je šest godina ranije raspisala poternicu za njim zbog pokušaja ubistva u Beogradu.

Bonus video:

01:36

Sve dostupne informacije o ubistvu Stefana Savića izneo novinar Nikola Vujović

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track