SUĐENJE UROŠU BLAŽIĆU IZMEŠTA SE U BEOGRAD Roditelji žrtava hteli da napadnu ubicu: "Streljao mi decu, ja ću da mu presudim"
Foto: Nenad Kostić

u višem sudu u smederevu

SUĐENJE UROŠU BLAŽIĆU IZMEŠTA SE U BEOGRAD Roditelji žrtava hteli da napadnu ubicu: "Streljao mi decu, ja ću da mu presudim"

Crna Hronika -

U Višem sudu u Smederevu danas je trebalo da se održi pripremno ročište masovnom ubici Urošu Blažiću (22) iz Dubone kod Mladenovca i njegovom ocu Radiši. Međutim, kada su okrivljeni Uroš i Radiša Blažić uvedeni u sudnicu nastao je haos, zbog čega je ročište odloženo. Zbog tog incidenta, suđenje će biti izmešteno u Specijalni sud u Beogradu, a termin će biti naknadno određen.

11.43 - Odloženo pripremno ročište, suđenje se "seli" u Specijalni sud u Beogradu

Današnje pripremno ročište Urošu Blažiću i njegovom ocu Radiši Blažiću u Višem sudu u Smederevu odloženo je usled incidenta i odlučeno je da se suđenje od sada odvija u Specijalnom sudu u Beogradu, gde će se naknadno odrediti datum suđenja.

00:29

Advokat Nebojša Perović

- Suđenje je prekinuto, a nastaviće se u Specijalnom sudu u Beogradu u Ustaničkoj ulici, a datum će biti uskoro određen. Ono što se desilo u sudnici jeste to da je masa prilikom ulaska Blažića u sudnici počela da gura stolice, toliku masu ne možete da zadržite i pored ovoliko obezbeđenja - rekao je advokat Nebojša Perović koji zastupa povređenog mladića Nemanju Ilića i dodao :

- Suočenje sa ubicom je preteško i čim je zakoračio u sudnicu roditelji su reagovali.

11.20 - Majka Petra Mitrovića i dalje u sanitetu

Lekari pomažu majci Petra Mitrovića koja se nalazi u sanitetu dok njena porodica nestrpljivo čeka da joj bude bolje. Petrova majka je ranije u ispovesti za Kurir rekla da oni ne mogu da se pomire sa tim da njihovog sina više nema.

Upravo je došao još jedan sanitet ispred zgrade suda u Smederevu.

00:06

Hitna pomoć ispred zgrade suda u Smederevu

11.15 - "Što sad nije podigao glavu" - okovani Blažići trčeći pobegli u pratnji stražara

Kada se dogodio incident, pre samog ulaska u sudnicu, čuvari su brzo reagovali i Blažići su trčećim korakom okovani sa lisicama na nogama pobegli uz pratnju čuvara i obezbeđenja.

Kako se moglo čuti od ožalošćenih roditelja koji su napuštali sudnicu njih je pogodilo što je Blažić između ostalog ušao u sudnicu pognute glave i sa pancirom na sebi što ih je dodatno uznemirilo.

Uroš Blažić
foto: Nenad Kostić

- Od koga ih čuvaju? Od nas i to sa pancirima na sebi, pa treba ih sve pobiti. Naša deca nisu ni kriva, niti su imali pancire na sebi kad je pucao po njima. Što sad nije podigao glavu, nego baja spustio a pre godinu dana se pravio pametan - rekao je jedan od roditelja koji je izlazio iz zgrade suda.

11.13 - Pozlilo majkama Dalibora i Petra

Ispred zgrade dva puta je upravo intervenisala ekipa Hitne pomoći koja je pružila neophodnu pomoć majci Dalibora Todorovića i Petra Mitrovića.

- Godinu dana ja venem, a oni bi njemu da sude! Čuvaju ga od nas... - rekla je Danijela, Daliborova majka koja je potom srušila, a ekipa Hitne pomoći joj pruža neophodnu negu da se oporavi.

1 / 10 Foto: Nenad Kostić

11.08 - Majka ubijenih Panića: Streljao mi decu pa neće da mu se sudi, ja ću da mu presudim

U sudnici je nastao haos kada su Uroš Blažić i njegov otac Radiša ušli pognute glave u sudnicu. Tada su roditelji skočili i počeli da bacaju stolice u njihovom pravcu. A u tom trenutku, kako saznajemo, majka Kristine i Milana Panića uzela je policajcu šaržer.

00:22

Zorica Panić, majka Kristine i Milana Panića

- Ja sam uzela policajcu šaržer! Kada je ušao u sudnicu svi su skočili kao i moj muž i ja. Streljao mi decu pa neće da mu se sudi, ja ću da mu presudim - vikala je ispred suda Zorica, majka Kristine i Milana Panića.

1 / 22 Foto: Nenad Kostić

- Pognuo je glavu kada je ušao smrad jedan! Napad se dogodio pre nego što je Radiša i ušao u susnicu. Ne treba da mu se sudi! Pobio nam je decu - rekla je Zorica.

00:20

Haos na suđenju Urošu Blažiću

10.57 - HAOS U SUDNICI

Uroš Blažić je uveden u sudnicu, gde je nastao haos. Čuju se cika i vriska. Stražari prvobitno nisu dali nikome da izađe iz sudnice, da bi potom izveli pojedine roditelje. U sudnicu ulazi i Hitna pomoć.

00:22

Dovođenje Uroša Blažića na suđenje

1 / 16 Foto: Nenad Kostić

10.49 - Sve spremno za dolazak Blažića

Obezbeđenje u zgradi Višeg suda u Smederevu na zavidnom nivou priprema sve za dolazak okrivljenog Uroša Blažića i njegovog oca Radiše Blažića koji je takođe, obuhvaćen optužnicom koju je u oktobru prošle godine podiglo Više javno tužilaštvo u Smederevu. Stariji Blažić tereti se da je sinu obezbedio nelegalno oružje koje je on koristio prilikom nezapamćenog zločina.

00:08

U sudnicu ušlo deset čuvara

Branioci upravo ulaze u sudnicu nakon bezbedonosne provere na vratima, a za njima ulazi i 10 čuvara.

00:35

Branioci ulaze u sudnicu

10.37 - Stigla i devojka koja je bila u taksiju sa Blažićem

U sudnicu je ušla i oštećena putnica taksija koja je zajedno sa taksistom bila talac Uroša Blažića koji je nakon masakra ušao u njihovo vozilo kod naplatne rampe Mali Požarevac. Devojka je nakon saslušanja u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu dala ispovest za Kurir gde je između ostalog navela da je uspela da se spasi Blažića i sigurne smrti koju je pre toga sejao jer je slagala da je trudna.

00:07

Oštećena putnica taksija došla na pripremno ročište

Ona je u ispovesti navela da je Blažić uz sebe imao dve ručne bombe kojima im je konstantnopretio. Kako nam je tada objasnila taksista i ona su se trudili da ga što manje nerviraju jer nisu znali kako će reagovati. Takođe, devojka nam je tada navela i da je Blažić u jednom trenutku rekao da ukoliko ih zaustavi policija ona mu je verenica.

Na pripremno ročište došla je u pratnji majke.

00:10

Suđenje Urošu Blažiću

10.30 - U sudnicu ušli roditelji koji su u trenu ostali bez oba deteta

U sud su pristigli i roditelji Kristine i Milana Panića iz Dubone kod Mladenovca koji su u trenu ostali bez oba deteta. Jednog koje je trebalo da čuva grad i služi državi Srbiji i dete koje je trebalo tek da završi maturu, a onda upiše i fakultet. Panići su u crnini prošli detektore i ušli u sudnicu. Nakon njih u sudnicu su ušli i roditelji Dalibora Todorovića kog su kobne večeri pokušali da spasu. Otac ga je stavio u kola, majka ga je držala u krilu ali je on nažalost preminuo na putu do bolnice.

10.27 - Teško povređena Andrijana: Lekari mi nisu davali šansu da preživim

Teško povređena Andrijana Mitrović stigla je u smederevski sud u pratnji svoje majke Milane koje su o teškim trenucima, o krvavom danu, a potom i o velikoj i hrabroj borbi na godišnjicu masakra govorile za Kurir.

- Lekari mi nisu davali šansu da preživim, ali sam uspela. Ostala sam bez bubrega, slezine, jetre, debelog, ali i tankog creva. Sve to mi je povređeno od tri hitca koja sam dobila od monstruma - rekla je pre nekih 20 dana teško povređena Andrijana koja je uz suze i knedlu u grlu pokušala da ispriča krvavu noć.

00:08

Dolazak porodice na suđenje

10.22 - Jovan Ranković preživeo pakao

U redu za ulazak u sudnicu nalazi se i Jovan Ranković koji je teško povređen u masakru. Mirno je čekao svoj red, a došao je obučen u crnini. Inače, Ranković je ranije u ispovesti za Kurir ispričao kako se došlo do krvoprolića, ali i kako je uspeo da preživi pakao.

- Osetio sam da mi lije krv niz ruku, osetio sam neku bol, ali sam odlučio da se ostanem nepomično da ležim na zemlji. Pravio sam se da sam mrtav, ali nisam uspeo jer sam imao beli duks koji je bukvalno sijao u mraku. Ubica je povikao i potrčao ka meni kako bi me overio - rekao je ranije između ostalog ranjeni Ranković.

10.18 - Suze Mirjane Stevanović

Inače, ispred sudnice dok su roditelji čekali proceduru da uđu u prostoriju Mirjana Stevanović majka ubijenog Nemanje Stevanovića nije mogla da obuzda svoje emocije, tugu i bol koja u njoj tinja više od godinu dana pa je zaplakala. Vidno uznemirena potom je ušla u sudnicu.

1 / 8 Foto: Nenad Kostić

10.16 - Braća i sestre sprovedeni u odvojenu prostoriju

U zgradu suda ušli su i braća i sestre ubijenih Petra i Marka Mitrovića, ali i sestra Dalibora Todorovića iz Dubone koji je zverski ubijen dok je sedeo na klupi ispred škole. Međutim, oni su umesto ulaska u sudnicu otišli u drugu prostoriju gde ih je sproveo jedan od radnika obezbeđenja.

1 / 14 Foto: Nenad Kostić

10.11 - Došao i teško povređeni Nikola Mitrović (18)

Upravo je u sud ušao i teško povređeni Nikola Mitrović (18) iz Malog Orašja u pratnji svog oca. Naime, Mitrović je teško povređen u masakru i jedva je preživeo rafalnu paljbu Uroša Blažića, a bio je između ostalog pogođen i u stomak. Nažalost, kada se oporavio zadesila ga je nova nesreća. Naime, sa prijateljima među kojima je bio i povređeni Jovan Ranković imao je saobraćaju nesreću nadomak Smedereva u kojoj je zadobio teške telesne povrede i lekari su mu se mesecima borili za život.

00:13

Pred početak suđenja Urošu Blažića

10.06 - Stigao i Konatar

Upravo je došao i prvi čovek Višeg javnog tužilaštva u Smederevu tužilac Ivan Konatar.

10.01 - Mirni i dostojanstveni

Ožalošćene porodice mirno i dostojanstveno u svom bolu čekaju red kako bi ušli u sudnicu.

00:24

Ulazak porodice žrtava na suđenje Urošu Blažiću

9.58 - Uskoro "oči u oči" sa masovnim ubicom

U zgradu Višeg suda u Smederevu polako uz sve bezbedonosne provere ulaze roditelji oštećenih, a prvi su to uradili roditelji ubijenog Petra Mitrovića koji se hrabro borio 50 dana u beogradskom bolnici nakon zločina. Ispred sudnice se, naime, nalaze dva člana obezbeđenja koji na ulazu u sudnicu detektorima pregledaju svakog ko ulazi unutra. Mitrovići su prošli detektore i ušli u sudnicu gde će se za nekoliko minuta sresti oči u oči sa ubicom njihovog deteta. Takođe, za njima beznedonosne prvo na ulazu, a zatim i ispred sudnice prošli su roditelji Nikole Milića, a za njima i Lazara Milovanovića.

9.54 - Stigla i Nemanjina sestra, koja je pukom srećom preživela krvavi pir

Pored roditelja ubijenog Nemanje Stevanovića na današnje suđenje u smederevski sud došla je i njegova sestra Teodora Stevanović koja je kobne večeri pukom srećom uspela da preživi krvavi pir Uroša Blažića. Naime, kako smo ranije pisali Teodora je nedugo pre masakra bila sa bratom i društvom kod spomenika u Ravnom Gaju, ali je onda sa drugaricama u Dubonu da se javi društvu koje se tamo okupilo.

- Ubica koji je počinio zločin u Malom Orašju produžio ka Duboni, gde je nemilice rafalnoj paljbom pucao u mladiće i devojke, a Teodora je ostala u kolima i na svu sreću uspela je da prođe nepovređena u krvoproliću koje je počinio Blažić. Istraumirana je zvala policiju i Hitnu pomoć - podseća naš izvor.

9.44 - Bez izjava

Porodice žrtava iz sela Malo Orašje nisu želeli da daju izjave pred početak suđenja Urošu Blažiću koji ih je tog 4.maja prošle godine zavio u crno.

00:08

Porodice pristigle ispred smederevskog suda

9.38 - Međusobna podrška porodica žrtava

U crnim majicama došla i porodica Marka Mitrovića iz Malog Orašja koji je ubijen samo mesec dana nakon proslave punoletstva. Ožalošćene porodice pozdravljaju jedne druge, grle se i pružaju podršku jedni drugima u ovom veoma teškom trenutku.

1 / 11 Foto: Nenad Kostić

9.36 - Članovi porodica u crnim majicama sa slikama žrtava

Članovi porodice koji su pristigli ispred smederevskog suda pojavili su se u crnim majicama na kojima su fotografije žrtava.

Pored porodica Stevanović i Milić, pristigle su i porodice Aleksandra Milovanovića, Petra Mitrović i Lazara Milovanovića.

1 / 9 Foto: Nenad Kostić

9.29 - Polako pristižu porodice žrtava, policija i Hitna na licu mesta

Stigle su porodice Nemanje Stevanovića i najmlađe žrtve Nikole Milića iz Malog Orašja.

Inače, ispred zgrade nalazi se i ekipa Hitne pomoći, ali i veliki broj pripadnika MUP-a koji regulišu saobraćaj u blizini suda i legitimišu svakog ko pokuša da se približi zgradi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track