Vehabije iz BiH prete Evropi
Foto: KURIR

Alarmantno

Vehabije iz BiH prete Evropi

Crna Hronika -
Grupe će se "skrasiti" u područjima na entitetskoj liniji razgraničenja. Radikalnim islamističkim ideologijama direktno se ugrožava evropska bezbednost, ocenjuje ekspert za terorizam Dževad Galijašević

BANJALUKA - Stručnjaci za islam u BiH ocenili su da je najavom Gejtston instituta o preseljavanju radikalnih islamista iz Persijskog zaliva u tu zemlju, ali i Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju, problem sa vehabijama poprimio alarmantne razmere. Stručnjaci, naime, smatraju da će se vehabije i njihovi finansijeri iz Saudijske Arabije uglavnom "skrasiti" u područjima na entitetskoj liniji razgraničenja.

"Njima je 'interesantno' čitavo granično područje između RS i FBiH. Oni su sada najprisutniji na području Sarajeva, Zenice, Travnika, Sanskog Mosta, te delimično oko Brčkog. Naravno, na području naselja Ošve, kod Maglaja, već postoji njihova zajednica. Ima ih i u okolini Teslića", navodi Dževad Galijašević, ekspert za terorizam. Prema njegovim rečima, "pridošlice", na koje je upozorio Gejtston institut, naseliće krajeve koji su i do sada bili poprište vehabija, a to su entitetske linije razgraničenja.

"Ovo je pogodan način da se dovedu izbeglice s područja zahvaćenih ratom, te da se na taj način radikalnim islamističkim ideologijama direktno ugrozi evropska bezbednost", ocenjuje Galijašević."Problematika u vezi sa vehabijama je u našoj zemlji poprimila alarmantne razmere", naveo je on u izjavi Nezavisnim novinama.

Bazirajući se na spomenuti izveštaj, Mehmed Bradarić, član Zajedničke komisije za odbranu i bezbednost Parlamenta BiH, smatra da je BiH "laboratorija", te da se s tim i nastavlja.On ističe da vehabije u BiH imaju svoja "legla", kao i da ih ovde nije zanemariv broj. Bradarić, takođe, smatra da će "pridošlice", ukoliko ih bude, naseljavati linije razgraničenja.

"U BiH je svako dobrodošao ako je tu iz ekonomskih razloga, ali ako dolazi da pravi nerede među narodima koji ovde zajedno žive stotinama godina, ja sam ljuti protivnik", naglašava Bradarić. Iako su desetine portala prenele izveštaj prema kojem se radikalni islamisti i njihovi finansijeri preseljavaju u BiH i zemlje u okruženju, iz većine policijskih agencija, do zaključenja, nije mogla dobiti zatražena informacija o eventualnim merama koje će da preduzmu.

U MUP-u Republike Srpske, međutim, uveravaju da razloga za brigu nema."MUP kontinuirano prikuplja informacije o pripadnicima vehabijskog pokreta, te njihovoj povezanosti sa radikalnim islamistima iz svih zemalja regiona. Preduzimamo sve mere u cilju sprečavanja aktivnosti koje bi mogle da ugroze bezbednost građana i imovine", navela je Mirna Šoja, portparol MUP-a RS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track