Legija: Proces je farsa usmerena protiv Koštunice
Foto: Damir Dervišagić

Suđenje za pobudu crvenih beretki

Legija: Proces je farsa usmerena protiv Koštunice

Crna Hronika -
Svako ko prati ovaj predmet i drži do logičnog razmišljanja je shvatio da je predmet i krivična prijava pokrenuta protiv Vojislava Koštunice, rekao je Ulemek u Specijalnom sudu

BEOGRAD - Bivši komadant Jedinice za specijalne operacije (JSO) Milorad Ulemek izjavio je danas na suđenju za organizovanje oružane pobune "crvenih beretki" novembra 2001. godine, da neće iznositi odbranu u procesu koji je nazvao "običnom farsom" pokrenutom protiv Vojislava Koštunice.

"Svako ko prati ovaj predmet i drži do logičnog razmišljanja je shvatio da je predmet i krivična prijava pokrenuta protiv (predsednika Demokratske stranke Srbije i tadašnjeg predsednik SR Jugoslavije) Vojislava Koštunice", rekao je Ulemek na suđenju u Specijalnom sudu. Kako je kazao, "kada je Vojislav Koštunica otkačio tužioca i rekao mu "važi, dođi, pričaćemo juče" imamo situaciju da se tužilaštvo vadi iz neobranog grozđa", kazao je Ulemek. On je kazao da su pripadnici JSO štitili Ustav, zakon i ugled profesije, a da su svedoci u procesu oni koji su zakon i Ustav kršili.

"Nemam od čega da se branim, ali ne želim da učestvujem u farsi", kazao je Ulemek i ocenio da advokat porodice Đinđić Srđa Popović koji je, kako je kazao, inicijator ove priče, ne prisustvuje suđenju jer ga je inicirao. Ulemek je rekao da ne ustaje kada mu se sud obraća jer je to njegov lični stav prema sistemu i da to ne treba da shvataju lično. Ulemek danas nije danas želeo da se pred Specijalnim sudom izjašnjava o krivici za organizovanje oružane pobune "crvenih beretki" u novembru 2001. godine, a njegov naslednik na čelu JSO Dušan Maričić kazao je sudu da je razumeo optužbu ali da želi da se izjasni nakon što budu saslušani svedoci.

Optuženi Zvezdan Jovanović je naveo da je "zadržao pravo da se kasnije izjasni o krivici". Optuženi Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić izjasnili su se da nisu krivi, dok je optuženi Mićo Petraković kazao sudu da je jezički razumeo optužnicu, ali da je ona logički za njega još zagonetka. Optuženi Veselin Lečić rekao je da ne priznaje krivicu ali da ne razume kako blokiranje saobraćaja može da ugrozi bezbednost zemlje, Vladu i ustavni poredak.

Suđenje osmorici bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO) optuženih za organizovanje oružane pobune novembra 2001. godine počelo je danas u Specijalnom sudu čitanjem optužnice tužilaštva za organizovani kriminal. Suđenje je trebalo da počne juče, ali je odloženo za danas jer su advokati odbrane tražili izuzeće specijalnog tužioca Miljka Radisavljevića, kao i njegovog zamenika, postupajućeg tužioca Dimitrija Popića, što je odbijeno. Predsednik sudskog veća Vladimir Vučinić pročitao je imena koji će biti pozvani za svedoke, među kojima su Dušan Mihajlović, Čedomir Jovanović, Dragan Veselinov, Ljubiša Buha i drugi.

Za organizovanje pobune "Crvenih beretki" optuženi su Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mićo Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Potić. Komandant JSO, pukovnik Državne bezbednosti Milorad Ulemek, njegov naslednik na toj funkciji Duško Maričić i potpukovnik DB-a i ubica Zorana Đinđića Zvezdan Jovanović izdržavaju maksimalne kazne zatvora od 40 godina zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je ubistvo premijera Zorana Đinđića. Oni su u beogradski Specijalni sud dovedeni iz specijalnog zatvora u Požarevcu. Pobuna JSO počela je 8. novembra 2001. godine posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, optuženim pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm, u BiH.

"Crvene beretke" blokirale su deo auto puta Beograd-Niš kod Centra Sava u punoj ratnoj opremi, demonstrirajući moć zahtevom za smenjivanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića. Tog dana Ulemek je trebalo da svedoči pred tadašnjim Okružnim sudom na suđenju za zločin na Ibarskoj magistali, kada su ubijena četiri zvaničnika Srpskog pokreta obnove, a lider te stranke Vuk Drašković povređen. Ulemek i njegova jedinica uspeli su da smene načelnika DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića i da u vrh službe postave za zamenika šefa DB-a svog čoveka Milorada Bracanovića, dok je za načelnika postavljen Andreja Savić. Suđenje se nastavlja sutra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track