15 godina robije za Sanadera

Zahtev tužilaštva

15 godina robije za Sanadera

Crna Hronika -
Izdao je nacionalne interese, rekla je tužiteljka Marušić koja ga tereti za ratno profiterstvo i primanje mita

ZAGREB - Tužilaštvo je danas u završnoj reči pozvalo sud u Zagrebu da bivšeg premijera Ivu Sanadera osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 15 godina za ratno profiterstvo i primanje mita.

"Sanader je izdao nacionalne interese", utvrdila je tužiteljka Vanja Marušić koja se u završnoj reči osvrnula na optužbe u slučaju Ina-MOL. U tom slučaju Sanader se tereti za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

U objedinjenom postupku mu se sudi i za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje 3,6 miliona kuna (oko 480.000 evra) provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

Prodao Hrvatsku za 10 miliona evra

"Sanader ne samo da nije štitio interese Hrvatske, već ih je prodao za 10 miliona evra", rekla je Marušić i dodala da je Sanader štitio samo svoje interese. Ona je dodala da je reč o "pišljivom" iznosu mita, iako je nedokučiv za većinu građana, ako se uzme u obzir da samo tanker nafte košta višestruko više.

Marušić je odbacila navode Sanaderove odbrane da je krunski svedok u slučaju Ina-Mol preduzetnik Robert Ježić lažno teretio bivšeg premijera. Ona je nelogičnim ocenila navode svedoka odbrane, ruskog naftnog magnata Mihaila Gucerijeva koji je potvrdio Sanaderove tvrdnje da pet miliona evra na Ježićevom švajcarskom računu nije bilo namenjeno Sanaderu, već Ježiću za lobiranje oko projekta Družba Adria.

Pare da vrati državi

Osim maksimalne zakononske kazne, tužilaštvo traži od suda da obaveže Sanadera da državi vrati nezakonito stečenu dobit. Tužilaštvo je danas iznelo završne reči u kojima je utvrdilo da su optužbe protiv bivšem premijera za ratno profiterstvo i primanje mita dokazane tokom jednogodišnjeg suđenja.

Na prvu tačku optužnice u slučaju Hipo završnu reč ranije danas je iznela tužiteljka Tamara Laptoš koja je rekla da je Sanader bio glavni pregovarač sa tom austrijskom bankom, a ne tadašnji ministar spoljnih poslova Mate Granić, kako to tvrdi Sanader.

Laptoš je utvrdila da je Sanader iskoristio svoj položaj zamenika ministra spoljnih poslova da dobije proviziju od Hipo banke za kredit koje je dobilo Ministarstvo spoljnih poslova i da se iza osobe pod imenom Eugen Laxa, kojoj je isplaćena provizija, krije ustvari Sanader.

Završne reči sutra će izneti odbrana, a potom će sudsko veće odlučiti kada će objaviti prvu presudu nekada najmoćnijem hrvatskom političaru. Očekuje se da bi to moglo da bude u petak ili tokom iduće sedmice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track