20 osumnjičenih, niko optužen za uništavanje viška naoružanja

BIH

20 osumnjičenih, niko optužen za uništavanje viška naoružanja

Crna Hronika -
Na listi Tužilaštva koju je podnela SIPA ima 20 imena funkcionera Ministarstvaodbrane BiH I Oružanih snaga koji su sumnjiče za nezakonito uništavanje viška naoružanja

SARAJEVO - Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) podnela je početkom novembra Tužilaštvu BiH još jednu krivičnu prijavu protiv 11 osoba koje se sumnjiče da su u procesu uništavanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava iz Ministarstva obrane, odnosno Oružanih snaga BiH, počinili ozbiljan kriminal.

Iako na listi osumnjičenih sada ima dvadesetak imena, uglavnom funkcionera Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, kao i rukovodioca nekoliko preduzeća, protiv kojih su prikupljeni čvrsti materijalni dokazi, još uvek nije podignuta niti jedna optužnica, pise sarajevski nedeljnik "Slobodna Bosna".

Tokom dvogodišnje istrage o brojnim nezakonitostima prilikom uništavanja vojnih viškova u preduzećima Pretis u Vogošći, Binas u Bugojnu i pogonu Oružanih snaga BiH u Doboju, inspektori SIPA su Tužilaštvu BiH podneli tri izveštaja od kojih je poslednji dostavljen 2. novembra ove godine.

Nepoznanica je takođe i u kojoj se fazi nalazi paralelna istraga Tužilaštva BiH protiv sumnjivih trgovaca naoružanjem i vojnom opremom koji su posredovali u preprodaji viškova oružja.

Istražujući, naime, kanale kojima se višak naoružanja, municije i minsko- eksplozivnih sredstava izvozio iz BiH, inspektori SIPA su ponovno došli na trag međunarodnom šverceru Slobodanu Tešiću i njegovom ortaku Draganu Kapetini, koji je zadržao primat u tim poslovima, uprkos činjenici da se protiv njega, više od godinu dana, vodi policijska istraga SIPA-e i Federalne uprave policije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track