Pljušte smene zbog afere s pasošima
Foto: KURIR

Priština

Pljušte smene zbog afere s pasošima

Crna Hronika -
Kosovoski ministar Bajram Redžepi smenio svog političkog savetnika Sedata Gašija, i suspendovao izvršnog nacelnika Agencije za civilne registre Bljerima Camaja i direktora direkcije za proizvodnju ličnih dokumenata Besnik Berišu

PRIŠTINA - Ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi smenio je svog savetnika i suspendovao izvršnog nacelnika Agencije za civilne registre i direktora direkcije za izradu ličnih dokumenata, zbog afere vezane za zloupotrebu 1.4 miliona evra za izradu pasoša, u kojoj je optužena nemačka državljanka Natalija Veljija.Natalija Veljija je u sredu na saslušanju kod tužioca odbila da obelodani imena ljudi kojima je uplatila iznos od 1.4 miliona evra a nakon što je tužilaštvo odbilo njen zahtev da bude svedok saradnik.

Branilac optužene Tom Gaši je za prištinske medije izjavio da je ona odbila da govori o tome kome su uplaćena sredstava, ali da je na konkretno pitanje tužilaca dali je u taj skandal umešan i ministar Redžepi, kazala da ministar nije imao nikakve informacije niti veza sa ovim skandalom.

U međuvremenu je Redžepi smenio svog političkog savetnika Sedata Gašija, i suspendovao izvršnog nacelnika Agencije za civilne registre Bljerima Camaja i direktora direkcije za proizvodnju ličnih dokumenata Besnik Berišu, saopštio je MUP.

U saopštenju se ističe da je Gaši smenjen zato što nije odgovorio zadacima koje je imao, dok se Camaj i Beriša smenjeni zbog loših odnosa sa svojim podređenima.

Camaj je u izjavi za prištinske medije rekao da će se žaliti na ovu odluku Redžepija i da nema nikakve veze sa aferom pasoša.

Istovremeno Austrijska državna štamparija (OeSD), koja je preuzela pre godinu dana posao izrade biometrijskih pasoša za Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova, negira optužbe nemačke državljanke da je od "Austrijanaca imala nalog da podmiti visoke službenike kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova".

"Optužbe gospođe V. su apsurdne. Mesecima pokušavamo da dobijemo 1,4 miliona evra, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova nas je stalno pozivalo na čekanje", rekao je šef OeSD Rajnhart Gausterer bečkom dnevniku "Standard".

Umesto OeSD, Ministarstvo je prebacilo 1,4 miliona evra Nataliji V., a ona je, kako je naveo bečki list, deo novca koristila za podmićivanje visokih službenika.

OeSD, kako je objasnio Gausterer, uključio je Ambasadu Austrije na Kosovu, koja je potom austrijsku ustanovu informisala da je traženi novac isplaćen Nataliji V.

"OeSD je postala svedok malverzacija. Zbog toga smo predali naše viđenje Ministarstvu unutrašnjih poslova Kosova i Euleksu", dodao je Gausterer.

"Standard" ukazuje da Natalija V. nije nepoznata austrijskim vlastima, pošto je 7. juna prošle godine Austrijska agencija za razvoj (ADA) na Kosovu protiv nje podnela prijavu zbog sumnje u krivično delo pronevere.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track