Sud u Sisku oslobodio Srbina

Ratni zločin

Sud u Sisku oslobodio Srbina

Crna Hronika -
Srbin Rade Miljević na trećem suđenju proglašen nevinim, a prvi put na suđenju u Sisku osuđen 2007. godine na 14 godina zatvora, a 2008. godine je osuđen na 12 godina zatvora, koju je Vrhovni sud ukinuo i naložio novo suđenje

ZAGREB - Nakon trećeg ponovljenog postupka na županijskom sudu u Sisku, Srbin Rade Miljević iz Gline nepravosnažno je oslobođen optužbe za ratni zločin nad civilnim stanovništvom.Predsednica sudskog veća Melita Avedić kazala je da je u postupku dokazano da je Miljević 20. septembra 1991. godine, kao pripadnik jedinica SAO Krajine, iz glinskog ratnog zatvora izveo zatvorene Hrvate Antu Žužića, Janka Kaurića, Milana Litrića i njegovog sina Borislava, ali nije utvrđeno da ih je pripadnicima izviđačko-diverzantske grupe Jose Kovačevića predao zbog likvidacije.

Iako su 1996. njihovi leševi ekshumirani na brdu Pogledić kraj Gline, a onda i identifikovani, na suđenju nije dokazano postojanje veze između njihovog izvođenja i likvidacije, jer je u svim dostupnim dokumentima navedeno da ih odvode na razmenu u Knin.

Miljević je prvi puta osuđen 2007. godine na 14 godina zatvora, a nakon što je Vrhovni sud naredio obnovu postupka, 2008. godine je osuđen na 12 godina zatvora.

Vrhovni sud je ukinuo i tu presudu veća za ratne zločine županijskog suda u Sisku i ovaj put zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Miljević je uhapšen u martu 2006. godine, u istražnom pritvoru proveo je četiri godine i devet meseci, pa je prema zakonu pušten da se brani sa slobode.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track