Kapetana Dragana spasava branilac talibana

Izručenje

Kapetana Dragana spasava branilac talibana

Crna Hronika -
Advokat Dan Mori, koji je branio australijskog talibana Dejvida Hiksa pokušaće da ospori izručenje Kapetana Dragana Hrvatskoj

KANBERA – U utorak advokati Dragana Vasiljkovića poznatijeg kao Kapetan Dragan uložili su Federalnom sudu žalbu na njegovo izručenje Hrvatskoj, a prvo saslušanje zakazano je za 8.februar 2013 godine.

Vasiljković, koji je australijski državljanin, nalazi se u pritvoru već sedam godina, a njegovo branjenje pred sudom preuzeo je advokat Dan Mori koji je slavu stekao zastupanjem australijskog talibana Dejvida Hiksa, koji je u Avganistanu zarobljen 2001. godine i u Gvantanamu proveo pet godina pre nego što je postao prva osoba koju je osudio poseban vojni sud za ratne zločine za neameričke državljane, koji je formirala Bušova administracija.

Mori će pokušati da ospori nalog Ministra unutrašnjih poslova Džejsona Klera, koji je odobrio Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj.

Mori je naveo da je Vasiljkovićev slučaj prihvatio kada je saznao da on kao australijski državljanin u zatvoru leži više od sedam godina na osnovu zahteva jedne zemlje.

Žalbu Mori temelji na činjenici da je australijska vlada potrošila previše vremena odlučujući o izručenju Vasiljkovića Hrvatskoj i time narušila pravo okrivljenog da odluka bude donesena u razumnom roku.

Inače advokati tvrde da vlada u Kanberi nije nikada dobila jasne garancije Hrvatske da Vasiljković neće biti predmet torture posle izručenja.

Da podsetimo pre samo 14 dana ministar unutrašnjih poslova Džejson Kler dao je zeleno svetlo za izručenje Vasiljkovića Hrvatskoj. Portpraol Klera odbacio je brzo kritike Vasiljkovićevih advokata, kada je rekao da je ministar pažljivo proučio razloge za i protiv.

Inače Australija nikada u svojoj istoriji nije izručila nijednog svog državljanina nekoj stranoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track